Logo image
Logo image

Oterens karakteristikker, oppførsel og habitat

4 minutter
Oteren lever på nesten alle kontinenter på kloden, og er et føyelig, territorielt og ekstremt intelligent akvatisk pattedyr.
Oterens karakteristikker, oppførsel og habitat
Siste oppdatering: 15 juni, 2024
I dag vil vi fortelle deg alt om en av de mest fantastiske og fascinerende pattedyrartene som finnes: oteren. Oter er vannlevende pattedyr som ikke bare lever i elver, men også i havet. De antas å være en av de mest intelligente artene på planeten, siden de til og med kan bygge sine egne verktøy.

Karakteristikkene til oteren

Oter er en art som tilhører mustelidene, noe som betyr at de er relatert til ildere, grevlinger og minker. Til tross for hva mange tror, er ikke oter i slekt med bever. Bever tilhører gnagerfamilien, og har derfor ingenting med oter å gjøre.

Derfor er oter akvatiske pattedyr med en stor hydrodynamisk og litt flat kropp. De kan måle fra 60 til 85 cm i lengde, omtrent. Dette er uten å ta hensyn til halene deres, som kan måle nesten halvparten av kroppens lengde. Bena deres er korte og de har en membran mellom tærne som hjelper dem med å svømme og dykke.

Når det gjelder pelsen, har oteren en brunfarget rygg og en gråaktig buk. Håret er ugjennomtrengelig, noe som gjør at den opprettholder kroppsvarmen mens den er i vannet. Når det gjelder forventet levetid, kan oteren leve i opptil mellom åtte og femten år i naturen. Men i fangenskap kan de leve opptil dobbelt så lenge.

Til tross for populær tro, lever ikke oter av bær og planter. For det meste spiser de fisk, og av den grunn kan vi kalle dem opportunistiske kjøttetere. Noen oterarter spiser imidlertid frosker. Og det finnes også arter som lever i tropiske områder og graver rundt bunnen av elver for å finne reker og krabber.

Habitatet til oteren

Oter lever på nesten hele kloden – med unntak av Australia og Antarktis – og lever vanligvis på bredden av elver eller innsjøer. Generelt har de en tendens til å foretrekke varme og ferskvannsområder. Det finnes imidlertid også noen saltvannsarter.

Takket være deres ugjennomtrengelige pels og deres mange fettlag tåler oter kaldt vann. De lever i områder der vannet er ganske grunt. Dette er fordi, selv om de er akvatiske, tilbringer de mange timer hver dag utstrakt under solen.
Normalt bygger de reirene sine i sumpete områder, myrområder og skoger som er langs vannet. Dette gjør at de kan gjemme seg veldig godt og rømme fra rovdyr. Likevel er det viktig å påpeke at oter ikke har mange rovdyr. Deres største trussel er mennesker som jakter på dem for pelsen deres.
Til tross for at de er vannlevende dyr, bygger de hulene sine på land. Noen graver seg ned i jorda for å lage huler, mens andre bygger reir i grenene på steinete kyster.

Bortsett fra i paringstiden, lever ikke oter i huler eller i noe permanent hjem. Snarere definerer de et territorium de bor i og forsvarer det, og de beveger seg fritt rundt i dette territoriet.

Vi kan finne otereksemplarer i svært forskjellige regioner som Asia, Afrika, tropiske farvann osv. I Nord-Amerika er det også en type havoter som lever av bløtdyr. Interessant nok er det en type kjempeoter som lever i Sør-Amerika. Og mens de dukker opp i mange forskjellige land, bor de fleste av dem ved bredden av Amazonas-elven i Brasil.

Some figure

Oterarter

Det finnes 13 forskjellige oterarter, selv om vi også kan ta med en annen art, Maxwells oter, som er kritisk truet for utryddelse. Nedenfor vil vi fortelle deg om de mest kjente.

  • Havoteren (Enhydra lutris) finnes i Nord-Amerika og langs Stillehavet. Den har det rundeste ansiktet blant alle oterartene, og den lever av fisk, som den jakter på i grupper.
  • Den europeiske oteren (Lutra lutra) lever i ferskvann i ulike deler av Europa. Den er gjenkjennelig fordi gråfargen på magen er mer omfattende enn hos andre oterarter, og dekker nesten halve kroppen.
  • Kjempeoteren (Pteronura brasiliensis) lever i Sør-Amerika og bestanden er konsentrert langs breddene til Amazonas. Den kan veie mellom 30 og 40 kilogram og bli 1 meter lang.
  • Afrikansk fingeroter (Aonyx capensis) er et eksemplar som finnes i Afrika og er en av de minste oterartene. Disse pattedyrene er svært smidige og lever av små krabber, frosker og ormer.

Atferden til oteren

Oter er føyelige dyr som ikke har en tendens til å angripe uten forvarsel. De er territorielle og kan kjempe med medlemmer av sin egen art. Men de kommer vanligvis fint overens med andre dyrearter.

De tilbringer mange timer av dagen utenfor vannet langs breddene, og slikker sol. Tiden når de er mest aktive er om natten, da de utnytter dagtid til å holde seg i skjul.

Oter har evnen til å bruke verktøy for å finne maten. Faktisk har mennesker sett oter som bruker steiner for å knuse skjell som de ikke klarer å åpne med sine egne klør. Det er svært få dyr som vet hvordan de skal bruke verktøy, en karakteristikk som er et tegn på stor intelligens.

Til tross for at det er et veldig føyelig dyr som ikke er redd for mennesker, er det best å observere dem på avstand og ikke forstyrre habitatene deres. Ikke alle oterartene står i fare for å dø ut, men de kjemper alle for å overleve. De kan bli stresset og er avgjørende for økosystemene der de lever.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carter, S. K., & Rosas, F. C. (1997). Biology and conservation of the giant otter Pteronura brasiliensis. Mammal Review, 27(1), 1-26.
  • Erlinge, S. (1968). Territoriality of the otter Lutra lutra L. Oikos, 81-98.
  • Prigioni, C., Balestrieri, A., & Remonti, L. (2007). Decline and recovery in otter Lutra lutra populations in Italy. Mammal Review, 37(1), 71-79.
  • Siriwat, P., & Nijman, V. (2018). Illegal pet trade on social media as an emerging impediment to the conservation of Asian otters species. Journal of Asia-Pacific Biodiversity, 11(4), 469-475.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.