Logo image
Logo image

Tilstedeværelsen av bioluminescerende plankton og alger langs kysten

4 minutter
I naturen er det fenomener som ser ut til å komme ut på sidene av en fantasybok, som er tilfellet med tilstedeværelsen av bioluminescerende plankton og alger langs kysten. Hvis du vil finne ut hvordan denne prosessen fungerer, fortsett å lese.
Tilstedeværelsen av bioluminescerende plankton og alger langs kysten
Siste oppdatering: 01 juni, 2024

Har du noen gang sett bilder av strender som lyser neonblått? Disse bildene er like forbløffende som forklaringen bak dem: tilstedeværelsen av bioluminescerende plankton og alger langs kysten. Denne emisjonen av lys er en av de mest fascinerende prosessene som finnes i naturen.

I denne artikkelen vil du kunne forstå hvordan denne naturlige prosessen fungerer og hvilken funksjon den har for organismer som har evnen til å skinne på denne måten. Dessuten, hvis du vil bli kjent med de mest kjente eksemplene på kystområder som lyser om natten, er du på rett sted.

Hva er bioluminescens?

Bioluminescens er prosessen der noen levende ting aktivt sender ut lys. Dette må ikke forveksles med biofluorescens, som er en refleksjon av lys. Denne prosessen kan skje på tre forskjellige måter, som er som følger:

  • Intracellulær bioluminescens: Lyset produseres av spesialiserte celler i dyrets egen kropp. Denne typen bioluminescens finnes i mange blekksprutarter.
  • Ekstracellulær bioluminescens: Dette er en prosess med oksidasjon av luciferin, som gir opphav til enzymet luciferase. Når den slippes ut på utsiden, produserer luciferase lysende skyer. Ildfluer og noen dypvannsdyr produserer lys på denne måten.
  • Bioluminescens ved symbiose med selvlysende bakterier: Dyr som lyser med denne metoden kontrollerer lysutslipp gjennom fotoforer, små sekker der de lagrer bioluminescerende bakterier.

Bioluminescens har flere overlevelsesfunksjoner (kamuflasje og advarsel), så vel som reproduktive funksjoner, siden det er en del av kurtiseringsprosessen til noen arter. I visse tilfeller brukes den til å tiltrekke byttedyr.

Some figure

Bioluminescerende akvatiske mikroorganismer

Bioluminescerende alger sender ikke ut lys konstant, men en slags energi er nødvendig for å produsere det (for eksempel bevegelsen av brytende bølger mot steiner). De lyser ikke alltid blått – noen arter ser røde, grønne eller oransje ut.

Dyreplanktonet som farger kysten blå lyser ikke av seg selv, men avgir et selvlysende stoff for å tiltrekke seg andre organismer i formeringsperioden.

Et eksempel på en bioluminescerende alge som ofte finnes i disse landskapene er nattlys (Noctiluca). De er så små organismer at tusenvis av dem får plass i en enkelt dråpe vann. Funksjonen til deres bioluminescens ville være å skremme bort rovdyr.

Hvor finnes bioluminescerende plankton og alger i kystområdene?

Etter at du har sett bilder av disse fenomenene, vil du ikke kunne motstå å besøke disse magiske landskapene. Hvis du har muligheten og midler til å reise, så er her en liste over steder hvor bioluminescerende plankton og alger på kysten er lett synlige.

Jervys Bay (Australia)

Disse knallblå strendene er den viktigste turistattraksjonen i dette området. For å være sikker på at du ser dette fenomenet bør du dra i sommermånedene (desember-februar) og velge en så mørk natt som mulig, til og med en med nymåne og skyer.

I Preservation Bay (Tasmania, Australia) kan dette fenomenet også observeres, forårsaket av Noctiluca scintillans, som gjør vannet rosa i løpet av dagen.

Some figure

Maldivene

Mellom juli og desember blir strendene på Maldivene elektrisk blå om natten, spesielt på øyene Vaadhoo og Mudhdhoo. Og hvis du bestemmer deg for å besøke dette landet, kan du utvide turismen til resten av det fantastiske biologiske mangfoldet det har.

Maya Bay (Thailand)

Faktisk har hele Krabi-området bioluminescerende alger. Turistalternativene spenner fra ruter for å finne dette fenomenet i området, til nattsnorkling og svømming midt i dette fargerike opptoget.

Dessverre (fra og med år 2021) er Maya Bay stengt for turister. Målet er å rehabilitere dette området på et økosystemisk nivå.

Holbox (Mexico)

Holbox («svart hull» på Mayan) er en øy som ligger i Yucatan-kanalen. Det er kjent for den spesielle måten bioluminescensen til planktonet vises på. I stedet for å være en ensartet glød, ser det ut som et hav av stjerner.

Lysglimtene vises når disse mikroorganismene blir forstyrret av kraften fra vannet, og deres glød varierer fra blå til sølv til grønnaktig.

Toyama Bay (Japan)

Cypridina (Vargula hilgendorfii) er ansvarlige for å farge havet i denne regionen av Japan. Et av de mest kjente bildene er det av steinene der bekker av disse små bioluminescerende krepsdyrene faller.

Vieques (Puerto Rico)

Det mest bioluminescerende stedet som er kjent til dags dato er Mosquito Bay, hvor minst 6000 bioluminescerende alger er registrert i en spiseskje vann. Organismen som er ansvarlig for fenomenet er Pyrodinium bahamense, et dinoflagellat.

Some figure

Å se dette fenomenet eller til og med ta en svømmetur i vann som lyser opp når du går forbi er en opplevelse du ikke kan glemme. Husk imidlertid alltid å respektere stedet der du bor og ikke skade faunaen og floraen, siden det å kunne nyte disse underverkene ikke burde være årsaken til at de forsvinner for alltid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Marta, C. I. S., & Moorillón, G. V. N. (2010). LA BIOLUMINISCENCIA DE MICROORGANISMOS MARINOS Y SU POTENCIAL BIOTECNOLÓGICO. Revista Científica de la Universidad Autónoma de Coahuila2(3).
  • Biggley, W. H., Swift, E., Buchanan, R. J., & Seliger, H. H. (1969). Stimulable and spontaneous bioluminescence in the marine dinoflagellates, Pyrodinium bahamense, Gonyaulax polyedra, and Pyrocystis lunula. The Journal of general physiology54(1), 96-122.https://rupress.org/jgp/article/54/1/96/47351
  • Haddock, S. H., Moline, M. A., & Case, J. F. (2010). Bioluminescence in the sea. Annual review of marine science2, 443-493.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.