Logo image
Logo image

Hyfema hos hunder: Hva forårsaker det og hvordan behandles det?

6 minutter
Har hunden din blod i øyet? Når hyfema oppstår hos hunder, anses det som en medisinsk nødsituasjon på grunn av sykdommene relatert til denne lidelsen. Oppdag de mest relevante aspektene!
Hyfema hos hunder: Hva forårsaker det og hvordan behandles det?
Siste oppdatering: 29 juni, 2024

Hyfema hos hunder er definert som tilstedeværelse og akkumulering av blod i øyeeplet. Blant årsakene finner vi patologier i øyet eller sykdommer som påvirker kroppen generelt.

På grunn av dets implikasjoner på dyrehelsen, må hyfema behandles snarest. Hvis ikke, kan kjæledyrets syn være i fare. Vi vil fortelle deg alt om årsakene, komplikasjonene, diagnostiseringen og behandlingen av en av de hyppigste oftalmologiske lidelsene hos kjæledyr.

Hva er hyfema hos hunder?

Begrepet «hyfema» refererer til akkumulering av blod i det fremre øyet. Denne delen av øyeeplet er rommet mellom den indre overflaten av hornhinnen og overflaten av iris. I sin tur er dette rommet fylt med en væske kjent som kammervæske, hvis hovedfunksjon er å gi næring til de fremre strukturene i øyet.

Generelt oppstår denne patologien etter skade og blødning av retinal eller uveal vaskulatur, med påfølgende blanding av blodet med glasslegemet: en gelatinøs substans som gir volum til øyet og støtter netthinnen. I henhold til alvorlighetsgraden og volumet den opptar i kammeret, er hyfema klassifisert som følger:

 • Grad I: Blod opptar mindre enn en tredjedel av det fremre kammeret.
 • Grad II: Blod fyller over en tredjedel og opptil halvparten av kammeret.
 • Grad III: Den okkuperer opptil tre fjerdedeler av arealet.
 • Grad IV: Hele fremre kammer er fylt med blod.

På grunn av tyngdekraften kan blodet observeres på ventrale nivå av øyet. Men når hunden beveger seg plutselig, kan blodet fylle kammeret igjen.

På samme måte, i disse prosessene, er blodpropper vanligvis ikke tilstede før 4 til 7 dager senere. Dette er fordi frigjøring av fibrinolysiner fra iris hindrer koagulasjon. Blødning kan også kompromittere øyets dreneringsveier, noe som kan disponere for økt intraokulært trykk.

Some figure
Hund med hyfema. Blod sees i det fremre øyet. Kreditt: Myra Pet Clinic & Surgery.

Årsaker til hyfema hos hunder

Tilstedeværelsen av blod i hundens øye kan oppstå som et resultat av intraokulære tilstander eller en systemisk sykdom. Alvorlige stumpe traumer, uveitt og koagulasjonsforstyrrelser er noen av de vanligste patologiske prosessene som forårsaker hyfem.

Okulær etiologi

Årsakene til hyfem av okulær opprinnelse er forskjellige. I de fleste av disse tilfellene oppstår tilstanden i bare ett øye. De viktigste lidelsene inkluderer følgende:

 • Traumer: Dette er oppført som den hyppigste årsaken til hyfema hos hunder. Det kan være sekundært til kranioencefaliske traumer eller penetrerende okulære sår, som skader øyeeplet eller uvealvevet.
 • Lokale svulster: Blant de som oftest assosieres med hyfem er intraokulært melanom.
 • Uveitt : En betennelse i uvea eller det mellomliggende laget av øyet kan forårsake ekstravasering av blod inn i det fremre kammeret.
 • Sykdommer i netthinnen: Enhver hendelse som påvirker netthinnen kan forårsake hyfema. Dette skyldes den betydelige vaskulariseringen av dette vevet. Av denne grunn kan det ved skade være direkte lekkasje av blod som går til det fremre kammeret.
 • Medfødte anomalier inkluderer lidelser som collieøyeanomalier (CEA), vedvarende hyaloid arterie og vitreoretinal dysplasi.

Systemisk etiologi

I motsetning til det ovennevnte, er hyfema forårsaket av systemiske sykdommer hovedsakelig bilateralt. I denne typen patologi finnes følgende:

 • Koagulopatier og blødningsforstyrrelser: Blant de viktigste lidelsene som er ansvarlige for hyfema, er trombocytopeni, hemolytisk anemi og koagulasjonsproblemer, for eksempel som følge av rodenticideforgiftning.
 • Kreft: Utviklingen av hyfema hos hunder er rapportert i systemiske neoplasmer som lymfom, myelom og leukemi.
 • Infeksjoner: Tallrike infeksjoner kan forårsake vaskulitt og ekstravasering av blod inn i det fremre øyet. De mest relevante er ehrlichiose, brucellose og leptospirose.
 • Systemisk arteriell hypertensjon: I respons på økt trykk i retinale og koroidale blodårer oppstår vasokonstriksjon og økt vaskulær permeabilitet. Dette fenomenet kan forårsake øyeproblemer som netthinneblødninger, netthinneløsning og hyfem.
Some figure
Canine hyfema forårsaket av Ehrlichia canis. Kreditt: Ron Ofri/dvm360.

Hva er de mulige komplikasjonene?

Denne øyelidelsen regnes som en akutt situasjon, både på grunn av sykdommene som kan forårsake den og komplikasjonene den er i stand til å forårsake. Blant de mest alvorlige er følgende:

 • Dannelse av intraokulære synechiae: Hvis blødningen utvikler seg mot dannelse av blodpropper, kan det dannes adhesjoner av disse til hornhinneendotelet eller iris .
 • Glaukom: Når disse adhesjonene dannes, lukker iris dreneringen av kammervann, noe som fører til økt intraokulært trykk og deretter glaukom.
 • Blindhet: Økningen i intraokulært trykk, forårsaket av kammervann og blødning, forårsaker skade på synsnerven. Det fører til blindhet, hvis det ikke behandles i tide.
 • Grå stær har blitt funnet som en konsekvens av kronisk hyfema eller av kroniske eller dårlig administrert hyfema.
 • Ptisis bulbi. Hvis noen av komplikasjonene eller øyesykdommene som forårsaker hyfema vedvarer over tid, atrofierer eller degenererer øyeeplet. Dette fører til at den slutter å fungere.

Diagnostisering

I hovedsak er diagnosen basert på å identifisere opprinnelsen eller årsaken til hyfema. Oftalmologisk undersøkelse er noen ganger vanskelig, fordi blodet ikke lar øyets indre strukturer ses godt.

Det er imidlertid nødvendig å evaluere visse aspekter som pupillrefleks og intraokulært trykk. Om mulig bør øyets fremre kammer også observeres ved bruk av spaltelamper.

På samme måte, hvis hunden din lider av denne lidelsen, kan veterinæren undersøke blodtrykkets tilstand og anbefale visse tester. På denne måten vil de være i stand til å vurdere funksjonen til organismen generelt. I tillegg til dette kan okulær ultralyd lette utforskningen av øyet og bringe den endelige diagnosen nærmere.

I sin tur må hyfema hos hunder skilles fra andre lignende patologier, for eksempel blødning i glasslegemet (som er mellom den krystallinske linsen og baksiden av øyet), hemorragisk inflammatorisk ekssudat og hornhinne- eller irisblødning.

Behandling

Siden det regnes som en akutt situasjon, bør hyfema behandles umiddelbart. Først av alt, bruk av steroide antiinflammatoriske legemidler aktuelle og systemiske, slik som deksametason og prednisolon.

Kortikosteroider av denne typen forhindrer tilbakefall av blødning – ved å hemme fibrinolyse – og hjelper til med å gjenopprette den blod-okulære barrieren. Før topisk administrering bør tilstedeværelsen av hornhinnesår imidlertid utelukkes. Det er viktig å gjøre det, fordi det har vist seg at de forsinker helbredelsen av denne membranen.

Bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) anbefales ikke ved hyfemer av hemorragisk opprinnelse, fordi de forstyrrer blodplatefunksjonen og det kan være en høyere risiko for blødning. I disse tilfellene kan de erstattes av opioidanalgetika som tramadol.

For å forhindre komplikasjoner som synechiae, anbefales lokal bruk av cykloplegiske legemidler som atropin eller fenylefrin. Imidlertid kan bruk av disse legemidlene øke intraokulært trykk. Når dette fenomenet observeres, bør de seponeres umiddelbart.

Til slutt, i tilfeller hvor koagulasjon er tilstede, anbefales bruk av vevsplasminogenaktivator (tPA). Dette fibrinolytiske midlet, brukt innen 72 timer etter koageldannelse, har vist seg å fremme rask oppløsning av koagel.

Prognose

Riktig behandling gjør at denne øyelidelsen går over i løpet av 7 til 21 dager. Likevel vil restitusjonstiden avhenge av alvorlighetsgraden.

Ved behandling av grad I-hyfemer skjer restitusjon i løpet av få dager, mens grad II- og III-hyfemer kan ta uker. I tilfeller der denne okulære akuttsituasjonen er klassifisert som grad IV, er den vanligvis forbundet med mer alvorlige problemer, for eksempel okulær atrofi.

Ifølge en artikkel i tidsskriftet Veterinary Ophthalmology er de verste prognosene for hyfema relatert til alvorlig okulær traume, neoplasmer og kronisk uveitt. I tillegg, når grå stær eller glaukom er tilstede, er prognosen ivaretatt.

Some figure
Hund med uveitt. Kreditt: Veterinær oftalmologisk enhet (UNOVE).

Hyfema hos hunder, en veterinær akuttsituasjon

Som du kanskje har lagt merke til, er hyfema en oftalmologisk akuttsituasjon som trenger rask oppmerksomhet for å unngå permanent skade på hundens øye. Dens manifestasjon er en indikasjon på at kjæledyrets liv er i fare, på grunn av dets forhold til alvorlige sykdommer som hypertensjon eller forgiftning med giftstoffer.

I lys av dette, ved ethvert tegn på øyeblødning, bør du umiddelbart gå til veterinæren for at de skal behandle hunden din. Husk å utføre periodiske kontroller og evalueringer, slik at veterinæren kan identifisere ethvert aspekt du kan ha oversett.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.