Logo image
Logo image

Den røde palmesnutebillen i palmetrær: karakteristikker og kontroll

7 minutter
Flere land klassifiserer den røde palmesnutebillen som en av de farligste planteskadedyrene. Derfor er det avgjørende å ha grundig kunnskap om denne arten.
Den røde palmesnutebillen i palmetrær: karakteristikker og kontroll
Siste oppdatering: 18 mai, 2024

Den røde palmesnutebillen er et insekt kjent for å infisere økonomisk viktige palmer. Av denne grunn regnes den som et skadedyr som kan sette visse avlinger i fare. Til tross for størrelsen er den en glupsk parasitt som er i stand til å drepe verten og spre seg raskt. Faktisk har den klart å nå andre land der den ikke var naturlig utbredt.

Det vitenskapelige navnet på denne arten er Rhynchophorus ferrugineus. Den tilhører en familie av fytofage insekter, kjent for å bestå av skadedyrarter som banansnutebillen (Cosmopolites sordidus), valnøttsnutebillen (Curculio nucum) og kaffeborebillen (Hypothenemus hampei). Lær mer om dette insektet og hvordan det påvirker planter i denne artikkelen.

Hvorfor er den røde palmesnutebillen så «farlig»?

Den røde palmesnutebillen er et insekt som lever av ulike planter, spesielt palmefamilien (Arecaceae). Selv om den virker ufarlig, er dette skadedyret preget av å trenge inn i stilkene til verten (planten) og spise på dets indre. Dette fører til at planten svekkes gradvis og den kan til og med visne.

Det største problemet vi står overfor med denne billen er vanskeligheten med å oppdage dens tilstedeværelse. Den utvikler nesten hele livssyklusen inne i verten og kommer først ut når den er voksen. I tillegg, i løpet av de første dagene av infeksjon, viser plantene ingen åpenbare symptomer eller skader.

De fleste tilfeller oppdages når angrepet har blitt alvorlig.

På dette tidspunktet har utviklingen og reproduksjonen av snutebillen kommet så langt at den kan ha infisert nærliggende palmer. Indre skade på nåværende verter har også en tendens til å være irreversibel, så det er nesten umulig å redde dem.

Some figure

Arter som angriper

Ifølge manualen Weevil Management: Rhynchophorus palmarum L. utgitt av Produmedios, lever denne arten ikke bare av palmetrær, men også av 31 plantearter som tilhører 12 forskjellige familier. Blant de viktigste er følgende:

 • Coyolpalme (Acrocomia aculeata) Sacharum officinarum
 • Chontaduro-palme (Bactris gasipae)
 • Morichepalme (Mauritia flexuosa)
 • Daddelpalme (Phoenix dactilifera)
 • Kongepalme (Roystonea oleracea)
 • Papaya (Carica papaya)
 • Sukkerrør (Saccharum officinarum)
 • Banantre (Musa x paradisiaca)
 • Ananastre (Ananas comosus)
 • Kakao (Theobroma cacao)
 • Mangotre (Mangifera indica)
 • Avokadotre (Persea americana)

Selv om den røde palmesnutebillen kan livnære seg på forskjellige planter, er det bare på palmer og sukkerrør at den opptrer som en parasitt. I alle andre tilfeller lever den av og til på moden frukt, så den forårsaker ikke betydelig skade på avlingene og frukten.

Hvordan ser den røde palmesnutebillen ut?

Den røde palmesnutebillen er en stor bille som måler mellom 2 og 5 centimeter i lengde. Kroppen er oval og er preget av et «horn» som strekker seg fra midten av hodet. Denne er igjen dimorf og hos hannene har den også flere setae (hår) som gjør at den ser ut som en børste, mens den hos hunnene er glatt (uten setae).

Som navnet tilsier, viser denne billen en rødbrun farge, med eller uten svarte flekker over hele kroppen.

Imidlertid, ifølge den tekniske håndboken til Integrated Control of the Red Palm Weevil Rhynchophorus ferrugineus, kan fargen bli mattere eller sterkere, avhengig av populasjonen det gjelder.

Morfologien følger samme mønster som hos andre koleopteraner. Ifølge en publikasjon i IDE@-magasinet deler kroppene til denne gruppen insekter seg inn i tre forskjellige deler

 • Hode: Den apikale delen av kroppen; den inneholder antennene (kølleformede), øynene og munndelene.
 • Thorax: En del av kroppen som er delvis dekket av «vingene» (elytra) på individet. Alle vedheng, både ben og vinger, er koblet til den.
 • Abdomen: Bakre del av kroppen. Det er det lengste og mest bemerkelsesverdige området, som mangler vedheng og er ansvarlig for å beskytte de fleste organene, inkludert reproduktive organer.

Utseendet til larver og pupper

Den røde palmesnutebillen er en holometaboløs skapning som går gjennom forskjellige stadier (faser) før den når voksen alder. Dette betyr at den gjennomgår en fullstendig metamorfose, så under en infestasjon er det ikke alltid mulig å se den i formen beskrevet i forrige avsnitt. Utseendet til disse «førvoksne» stadiene er beskrevet nedenfor:

Larve

Larven er ormeaktig (vermiform) og hvit i fargen, men blir gulaktig etter hvert som den vokser. Den er apodøs (benløs), har 13 segmenter (divisjoner) og et hardt rødt eller brunt hode på tuppen av kroppen.

Som nevnt i en publikasjon av tidsskriftet Agrària, Comunitat Valenciana, varer dette stadiet en variabel lengde (mellom 70 og 200 dager) og når en lengde på 5 centimeter.

Some figure
Larver er det stadiet der den er tilstede i lengst tid. Kreditt: Luigi Barraco/Wikimedia Commons.

Puppe

Puppen er et stadium som består av å pakke inn hovedkroppen med fibre fra innsiden av palmetreet. Som et resultat dannes det en «kokong» som beskytter larven mens den utfører restruktureringen av hele kroppen sin (metamorfose).

Hvor kan den røde palmesnutebillen finnes?

Selv om opprinnelsen fortsatt ikke er helt sikker, antyder flere spesialister at den røde palmesnutebillen stammer fra det asiatiske kontinentet. Ifølge Handbook of Major Palm Pests: Biology and Management tyder noen genetiske studier av arten på at den kommer fra den indo-malayanske regionen.

Uavhengig av opprinnelsen har denne billen blitt rapportert i flere land og øyer i Europa, Afrika, Amerika, Oseania og Asia. Dette skyldes hovedsakelig eksport av infiserte palmer, som sprer billen og lar den kolonisere avlinger.

Det eneste den røde palmebillen trenger for å overleve er et temperert klima og tilstedeværelsen av vertene (palmer).

Symptomer på infeksjon i palmetrær

Selv om infeksjon av den røde palmesnutebillen ikke er veldig tydelig, er det flere symptomer som kan tyde på tilstedeværelsen av dette insektet. Selvfølgelig er en grundig inspeksjon av palmetreet nødvendig, og du bør se etter følgende tegn:

 • Sår på unge blader
 • Forskyvning av unge og modne blader (tap av bladsymmetri)
 • Skade ved foten av palmene
 • Tilstedeværelsen av sagflis
 • Tilstedeværelsen av larver eller voksne biller

Det bør bemerkes at disse symptomene ikke er generelle og varierer i henhold til arten av palmetre som er berørt. Det er imidlertid alltid bra å være klar over eventuelle anomalier i planten for å fortsette å utrydde problemet.

Kontrollstrategier

Behandling og utryddelse av den røde palmebillen kan gjøres med en av de tre hovedstrategiene, som er nevnt nedenfor:

Kulturkontroll (vanlig landbrukspraksis)

Når det gjelder palmer, forårsaker beskjæring frigjøring av feromoner som tiltrekker billen. Derfor er det tilrådelig å unngå kraftig beskjæring og forsegle kutt med mineralolje.

Biologisk kontroll

Det finnes flere typer nematoder og bakterier som fungerer som kontrollmidler ved å angripe billelarvene. Men som nevnt i en artikkel publisert i tidsskriftet Insects, avhenger denne metoden av flere faktorer for å lykkes.

Derfor er felteffektiviteten til biologiske kontroller fortsatt ganske begrenset.

Kjemisk kontroll

Den består av å injisere insektmidler direkte inn i stammen til palmetrærene. Effektiviteten til kjemikaliene varierer i hvert enkelt tilfelle, fordi noen er fokusert på å ødelegge et spesifikt livsstadium til billen (larve, voksen eller egg).

I tillegg, ifølge en artikkel i International Journal of Agriculture and Biology, har coleopteran vist utvikling av resistens mot flere insektmidler.

Hva skal man gjøre når man står overfor et angrep?

Den viktigste anbefalingen når du står overfor et angrep av rød palmesnutebille er å be om hjelp fra fagfolk. Behandlingen av skadedyret er ikke komplisert, men det er nødvendig å være flittig, konstant og handle til rett tid. Befolkningen av denne coleopteran kan også generere resistens hvis følgende insektmidler misbrukes:

 • Carbaryl
 • Fipronil
 • Imidakloprid

Fagfolk kombinerer vanligvis mer enn én strategi for å utrydde billene inne i palmetreet. Etter dette fjernes det infiserte eksemplaret, knuses og brennes for å redusere muligheten for smitte til resten av avlingene.

Det skal bemerkes at flere land har spesifikke fytosanitære varsler for når den røde palmesnutebillen oppdages i avlingene. Hvis tilstedeværelsen er bekreftet, kontakt de tilsvarende helsemyndighetene i lokalsamfunnet ditt.

Virkningen av den røde palmesnutebillen

Som man kan se, er den røde palmesnutebillen en farlig art for palmeplantasjer. Selv om det oppdages i tide, kan tapene lett utgjøre mer enn en fjerdedel av den totale avlingen. Derfor bør man være oppmerksom på ethvert tegn på angrep og tilkalle en profesjonell skadedyrekspert for å utrydde det.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.