Kjempeoter: Karakteristikker og fakta

4. september 2019
Kjempeoter er et fascinerende dyr. Selv om de er ganske omgjengelige blant sine artsfrender, er den ganske nådeløs når det gjelder å forsvare seg mot rovdyr. Dessverre er dette dyret i øyeblikket i fare for utryddelse på grunn av ulovlig jakt og reduksjon av leveområdet på grunn av menneskelig aktivitet.

Kjempeoter er en pattedyrart som tilhører rovdyrordenen og mårfamilien, og som lever Amazonas. Videre er det vitenskapelige navnet Pteronura brasiliensis, og den er den eneste arten i denne slekten. Det er også to kjente underarter: Pteronura brasiliensis brasiliensis og Pteronura brasiliensis paraguensis.

Kjempeoter er også kjent som elveulv og vannhund i Sør-Amerika. Navnet på slekten Pteronura kommer fra det gamle greske ordet ‘pteron’ (fjær eller vinge) og ‘ura’ (hale) og refererer til den karakteristiske formen på halen, som ligner en vinge.

Utbredelse og habitat

Underarten P. b. Brasiliensis er utbredt nord i Sør-Amerika, mellom bassengene i elvene Orinoco og Amazonas, inkludert Guianas. I tillegg er underarten P. b. Paraguensis utbredt over Den sørlige kjegle og okkuperer regionene i Paraguay, Uruguay, Sør-Brasil og Nord-Argentina.

Hovedsakelig lever kjempeoteren i ferskvannselver og bekker som flommer i sesong. Andre vannleveområder inkluderer ferskvannskilder og permanente innsjøer. Av denne grunn spiller to faktorer en rolle i deres valg av habitat:

  1. Mengden mat, som ser ut til å være korrelert med områder med grunt vann og tilstedeværelsen av lavtskrånende elvebanker.
  2. Godt vegetasjonsdekke og dermed direkte tilgang til favorittjaktstedene deres.

De bygger hiene sine i områder ved siden av elvene der de er beskyttet gjennom det meste av den daglige rutinen deres. Oteren rydder også visse områder for å bygge hiene sine. Videre kan omfanget av disse områdene nå maksimalt 28 meter langt og 15 meter bredt. Dessuten markerer de dem ved hjelp av luktkjertler, urin og avføring.

To otre i sitt naturlige habitat

Kjempeoter: Fysiske karakteristikker

Kjempeoter er den lengste arten blant mårdyrene, men ikke den tyngste. På den ene siden er voksne hanner mellom 1,5 og 1,8 meter lange og veier mellom 32 og 45 kilogram, og på den andre siden måler hunnene mellom 1,5 og 1,7 meter i lengde og veier mellom 22 og 26 kilogram.

Blant alle verdens otre, har kjempeoter den korteste pelsen, og fargespekteret går fra lys til mørk brun, avhengig av kroppsdel. Noen kan imidlertid også ha rødlig eller mørk blond farge.

I tillegg er pelsen deres ekstremt tett. Et evolusjonært trekk for å sikre at bare det ytre hårlaget blir vått. Dette ytre er laget omtrent åtte millimeter tykt, omtrent dobbelt så bredt som det indre laget.

Videre har kjempeoter en flekk på halsen som varierer mellom kremhvit til hvit. Merkelig nok er formen til nevnte sted unik for hvert individ.

På samme måte er snuten til kjempeoter ganske kort, og den gir den ovale formen til ansiktet. Likeledes er ørene små og avrundede, og de har veldig følsomme værhår.

Disse lar dem oppdage endringer i vanntrykk og strømninger, og gjør det lettere for dyret å lokalisere byttedyr. Alle dyrene har tykke bein og har store føtter med svømmehud og skarpe klør.

Vanndyr

Svømmehuden på føttene brukes til svømming, manøvrering og fremdrift i vannet. Hvis de vil svømme raskere, bruker de den sterke halen sin for å gjøre det. Som du ser er disse skapningene veldig godt tilpasset et liv i vannet. Faktisk til det punktet at de kan holde pusten i opptil åtte minutter mens de er under vann.

Kjempeoter er bare aktive på dagtid. Synet deres er spesielt skarpt, og de bruker det ikke bare for å jakte på byttet sitt, men også for å oppdage og unngå potensielle rovdyr.

Denne egenskapen er karakteristisk for kjempeoter siden de andre oterartene har et normalt eller litt myopisk syn, både på land og i vann. Når det gjelder hørselen, er den også ganske skarp, og luktesansen er veldig utviklet.

Kjempeoter: Atferd

Kjempeoteren er et svært sosialt dyr som lever i store familiegrupper. Disse gruppene har ofte tre til åtte medlemmer, og det kan være opptil 20 individer totalt. Oterfamilier har et sterkt bånd fordi de sover, leker, flytter og spiser sammen.

En gruppe otre som slapper av

Imidlertid er det vanlige aggresjonshandlinger mellom medlemmene av arten, selv om forsvaret deres mot inntrengerne ser ut til å være samarbeid. Voksne hanner har vanligvis mest aggresjon, selv om alfahunner noen ganger danner overvåkningsgrupper.

Matvaner

Otre er litt opportunistiske siden de har en stor tilpasningsevne til å konsumere de mest rikholdige artene i miljøet. Når det gjelder mattilgjengeligheten, lever de også av krabber og slanger.

Otrene jakter alene, i par og i grupper, mens de er avhengige av det skarpe synet sitt for å lokalisere byttedyr.

En kjempeoter som fanger en fisk.

Kjempeotre har en stor manøvreringsevne under vann. Så de kan enten angripe byttedyr ovenfra eller nedenfra og holde det med kjevene. Etter å ha fanget det, spiser de det umiddelbart med hodet først, som de holder godt mellom forbena. De inntar rundt 10% av kroppsvekten sin per dag (ca. 3 kg).

Reproduksjon

Hunnene ser ut til å føde avkom i løpet av den tørre årstiden. Syklusen deres varer 21 dager, og de er seksuelt aktive mellom den tredje og tiende dagen av syklusen. Videre danner de par og parer seg med en partner hele livet.

Drektighetsperiodene varierer mellom 65 og 70 dager, og de føder 1-5 unger, selv om gjennomsnittet er to. Rapporterte intervaller mellom fødsler varierer fra 21 til 33 måneder.

Dessuten føder hunnene i huler som tidligere er blitt bygget og voktet av familiegruppen. De ligger generelt nær elvenes bredder og favorittfiskeplassene deres.

Ved fødselen har de unge mye pels som beskytter dem, og de er født blinde. Hannene deltar i alle delene av omsorgen for avkommet, så familiebåndene deres er sterke. På samme måte deltar også eldre søsken i mindre aktiv oppfostring.

En kjempeoterfamilie

Generelt åpner ungene øynene rundt den fjerde uken etter at de ble født. De begynner å gå innen den femte uken, og de er i stand til å svømme ordentlig i en alder av 14 uker. De slutter å die når de er ni måneder gamle og begynner å jakte på seg selv like etter.

Kjempeoter: Bevaringsinnsats

I 1999 katalogiserte International Union of Conservation of Nature (IUCN) kjempeoter som en truet art. Imidlertid har den blitt ansett som sårbar siden 1982.

Handel med artene og avledede produkter er ulovlig internasjonalt under regulering av Konvensjon om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora (CITES).

Den nåværende totale bestanden er vanskelig å anslå, selv om en studie av IUCN i 2006 antyder at det er rundt 1 000 til 5 000 oter. I følge IUCNs rødliste er tilstedeværelsen av kjempeoter i Argentina og Uruguay usikker.

Kjempeoter har vært et naturlig ikon i provinsen Misiones i Argentina siden august 1996.

Som et resultat av krypskyting for oterpels, som var mye mer utbredt på 1950- og 1960-tallet, ble bestanden betydelig redusert. For tiden er reduksjon av leveområdet deres den største trusselen mot dem.

Kjempeoter, som er et rovdyr som lever av fisk, har konflikter med innfødte fiskere som anser dem som konkurrenter. Økoturisme er også en stor fare for arten.

  • Duplaix, N. (1980). “Observations on the ecology and behavior of the giant river otter Pteronura brasiliensis in Suriname”. Revue d’Ecologie (Terre Vie), N° 34: 495-620.
  • Carter, S.K. y Rosas, F.C.W. (1998). “Biology and conservation of Giant Otter (Pteronura brasiliensis)”. Mammal review, XXVII-1: 1-26.