Hva i all verden er rosa beltemus?

22. august 2019
På grunn av det lille, rosaaktige utseendet, kan den rosa beltemusen se ut som et dyr fra et eventyr. Men ingenting er lenger fra virkeligheten ...

Dyret i dagens artikkel høres kanskje ikke ut som noe spesielt, men det er faktisk en av de sjeldneste og mest ekstraordinære artene som for tiden lever på denne planeten. Vi snakker om rosa beltemus, et veldig interessant dyr som er litt av et mysterium.


Hvordan er rosa beltemus?

Dette dyret (Chlamyphorus truncatus), også kjent som kappebeltedyr, tilhører beltedyrfamilien og ble først oppdaget rundt 1825.

Det regnes som det minste eksemplaret i beltedyrfamilien, og størrelsen varierer fra 14 til 18 cm. Den har silkemyk hvit pels, men den mest bemerkelsesverdige egenskapen er definitivt det rosa kroppspanseret som dekker overkroppen (hos både babyer og voksne). Kanten av skallet er ikke festet til kroppen deres, og du kan tydelig se den hvite pelsen som beskytter den mot kulde.

Halen er diamantformet, som gjør den forskjellig fra resten av artene som har lange og spisse haler. Merkelig nok bruker rosa beltemus halen sin til å gå; de bruker den som et bein.

Er de blinde?

Disse små nattaktive dyrene er ikke helt blinde, men de kan ikke skille former eller konturer. Øynene deres kan imidlertid oppdage lys, som er en tilpasning for livet under jorden.

En rosa beltemus

Rosa beltemus lever det meste av livet under jorden. Siden den har så begrenset syn, bruker den nesen til å livnære seg på små virvelløse dyr som maur og mark.

Resten av deres altetende kosthold består av planter og røtter. Imidlertid er ikke mange detaljer om hele kostholdet deres kjent, ettersom eksperter ikke har klart å studere dette dyret i dybden.

Habitat og atferd

Rosa beltemus lever i de sentrale regionene i Argentina. Den foretrekker områder som er regnfattige og tørre, eller sandsletter med mye busker og kaktus. Disse dyrene kommer ikke veldig ofte frem, og derfor vet ikke ekspertene så altfor mye om dem.

En ting de vet er at den ikke takler mye stress godt, heller ikke tilstedeværelsen av andre dyr. Når den føler seg truet, vil den bruke klørne for å grave seg veldig raskt ned i jorden, og vil begrave seg selv.

Det er mange ting ved beltemus som eksperter fremdeles ikke forstår. Forplantningsvanene deres er et mysterium, og det er ikke klart hvor mange av dem det er. På grunn av dette er det vanskelig å si med sikkerhet om de er i fare for utryddelse eller ikke. Uansett er dette dyret enda et eksempel på hvordan naturen aldri slutter å forbløffe oss.

  • Superina, M. (2011). Husbandry of a pink fairy armadillo (Chlamyphorus truncatus): case study of a cryptic and little known species in captivity. Zoo biology30(2), 225-231.

 

  • Borghi, C. E., Campos, C. M., Giannoni, S. M., Campos, V. E., & Sillero-Zubiri, C. (2011). Updated distribution of the pink fairy armadillo Chlamyphorus truncatus (Xenarthra, Dasypodidae), the world’s smallest armadillo. Edentata12, 14-19.