Alt om kjempebeltedyr – Et søramerikansk pattedyr

13. august 2019
Kjempebeltedyr er et stort dyr som lever i det meste av Sør-Amerika. Det er i fare for utryddelse på grunn av ulovlig jakt og tap av habitat.

Kjempebeltedyr er et pattedyr fra gomlere-ordenen og tilhører beltedyrfamilien. Det vitenskapelige navnet er Priodontes Maximus.

Priodontes Maximus er det eneste medlemmet av en monotypisk slekt som er endemisk til Sør-Amerika og er for tiden det største beltedyret i verden. Navnet refererer til det sterke skallet, som dekker en stor del av kroppen.

Karakteristikkene til kjempebeltedyr

Den kan veie mellom 35 og 50 kilo i full størrelse. Den kan også måle mellom 100 og 150 cm fra snuten til spissen av halen.

Den har et lite, tykt hode, med polygonale plater over hele ryggen. Ørene er veldig spredt fra hverandre, med rustningsplater mellom seg. Den har et kjegleformet, hudfarget hårløst ansikt. Dette dyret har også rundt 100 tenner som alle ser like ut.

Selv om magen er naken, er resten av kroppen dekket av et lite, fleksibelt skall. Dette skallet er dannet av små, grå plater med gulaktige toner mot underkantene.

Det er ordnet i tverrgående rader, som også dekker halen og beina. I tillegg har den veldig store, sterke klør som kan måle opp til 8 centimeter, spesielt på forbena.

Tungen utskiller et tyktflytende stoff som lar den fange insekter, den viktigste matkilden deres. Den har en god luktesans, men dens andre sanser er ikke veldig sterke. Det kan faktisk ikke skille mellom farger, men dette betyr ikke så mye fordi den er nattaktiv.

Et bilde av kjempebeltedyr
Kilde: www.change.org

Utbredelse og habitat for kjempebeltedyr

Kjempebeltedyr lever på hele det søramerikanske kontinentet. Det strekker seg fra Colombia til Nord-Argentina, og passerer gjennom Venezuela og Guyanaregionen. Hovedsakelig lever de i nærheten av vann ved Amazonas-elven.

Dens favoritthabitater er tropiske skoger, elvesletter og savanner. På grunn av dette er kjempebeltedyr i stand til å tilpasse seg et bredt utvalg av økosystemer. Eksperter har til og med funnet dem på steder 500 meter over havet. Uansett hvilket leveområde de bor i, lever alle beltedyr en stor del av livet under jorden i huler som de bygger.

Kjempebeltedyrs reproduksjon og atferd

Deres drektighetsperiode er om sommeren og varer i omtrent fire måneder. De føder bare en eller to unger, og de gir dem morsmelk de første månedene før de gradvis tilpasser seg et voksent kosthold. Kjempebeltedyr når seksuell modenhet mellom 9 og 12 måneders alder.

Kjempebeltedyr er nattaktive, soletære og har underjordiske vaner. De vil vanligvis gå mer enn tre kilometer for å søke etter mat. Til tross for det stive utseendet, er det imidlertid et veldig smidig dyr som kan bevege seg raskt og er en god graver.

I tillegg til dette kan de opprettholde balansen på bakbena mens de hviler på halene. Dette gjør at de kan nå høye hauger med termitter og true rovdyr.

På grunn av sin store størrelse og sterke rustning, trenger den ikke å skjule seg helt i skallet, i motsetning til andre beltedyr.

Når det gjelder kostholdet, spiser den hovedsakelig maur og kolonitermitter. Imidlertid spiser den også leddyrlarver, ormer, edderkopper, slanger og kadavere.

Kjempebeltedyr under jorden
Kilde: www.mitsubishi.lastri.co

Kjempebeltedyrs bevaringsstatus

Dette beltedyret anses å være i fare for utryddelse av International Union of Conservation of Nature. Det er også oppført i Appendix I (nær utryddelse) av Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES).

I Colombia står kjempebeltedyr i fare for utryddelse; i Paraguay og Argentina er de i en kritisk fare for utryddelse, og de er også sårbare i Peru og Ecuador. De regnes som utryddet i Uruguay.

I Venezuela er de i fare, og de oppnevnte dem til en beskyttet art i 1983. De forbød først å jakte på dette dyret i 1996 i en resolusjon som fastsetter et forbud på ubestemt tid.

Kjempebeltedyr er en skjør art fordi det er så få av dem. Den har også en lav reproduksjonskapasitet og veldig spesialiserte spisevaner, på grunn av det foretrukne kostholdet som består av maur og kolonitermitter. Deres samlede populasjon er ukjent, men eksperter anslår at det er seks individer per 100 kvadratkilometer.

I tillegg til tap av leveområder, er mennesker som jakter på dem for kjøttet også en trussel. Siden beltedyr er høyt verdsatt som en proteinkilde, jaktes de på aggressivt. Dette har resultert i utryddelse av en stor prosentdel av populasjonen.

En annen trussel er ulovlig jakt for hemmelig salg til samlere, men dette er vanskelig å tallfeste. I tillegg bruker noen urbefolkninger i Amazonas føttene deres til å lage ornamenter.

  1. Superina, M., Abba, A.M., Porini, G. y Anacleto, T.C.S. (2009). «Priodontes maximus». Lista Roja de especies amenazadas de la UICN.
  2. Wilson, D. E. y D. M. Reeder (Eds)(2005). Mammal Species of the World – A Taxonomic and Geographic Reference. Third edition.