Møt pampasviscacha – Den eneste arten i sin slekt

22. juli 2019
Pampasviscacha blir ofte jaktet på på grunn av det saftige kjøttet deres, og for skinnet. Fortsett å lese for å lære mer om denne store gnageren.

Lagostomus maximus er det vitenskapelige navnet til pampasviscacha, en stor gnager som lever i noen områder av Sør-Amerika. De har sosiale vaner og har et bredt repertoar av stemmer de bruker til å kommunisere.

Den eneste levende arten av sitt slag

Det den eneste levende arten fra Lagostomus-slekten. Den er en del av familien chinchillider.

Det er imidlertid verdt å merke seg at viscacha – et navn som stammer fra språket quechua – også brukes på 4 andre gnagerarter:

  • Cariamangaviscacha (Lagidium viscacia). Finnes i Ecuador.
  • Peruansk fjellviscacha (Lagidium peruanum). Lever i Peru.
  • Fjellvicacha (Lagidium viscacia). De er spredt over hele den sørlige delen av Peru, Bolivia, Chile og Vest-Argentina.
  • Wolffsohns viscacha (Lagidium wolffsohni). Lever sør i Argentina og Chile.

Uansett, i stedet for å overvelde deg med så mange detaljer, kommer vi bare til å snakke om pampasviscacha.

La oss se på pampasviscacha, en stor gnager som lever i Sør-Amerika.

pampasviscacha

Trekkene til Lagostomus maximus

Denne søramerikanske gnageren har en stødig og rund kropp som kan nå opptil 65 cm i lengden. De har korte forben og fire fingre med tykke klør som de bruker til å grave.

De skiller seg også ut fordi de har en svart stripe over ansiktet sitt som begynner på snuten og krysser kinnene deres. Dette skiller den nedre hvite delen (rundt munnen) fra det øvre hvite båndet som er nedenfor øynene.

Andre trekk hos pampasviscacha er:

  • Stort hode
  • Store øyne
  • Mellomstore ører som er brede ved foten og smale på spissene.
  • Kort snute med lange, svarte og tykke værhår.
  • Sterke bakben som er lengre enn de fremre bena. De har tre tær med lange klør.
  • Kort, hårete og buet hale.
  • Kort, myk og sølvgrå til brungrå pels. De har også kremfarget pels og magene deres er hvite.
  • Hannene er større enn hunnene og veier i gjennomsnitt ni kilo mot hunnens fem. Hodet er også mer robust og ansiktet deres er mer kontrastert.

Pampasviscacha: Habitat og kosthold

Denne gnageren lever på gressletter og buskmarker. De kan bli funnet på opptil 1900 meter høyde. De danner også kolonier på opptil 50 individer der de samarbeider fredelig, unntatt i paringstiden.

Det er mellom en og tre voksne hanner i hver av disse koloniene, mens resten er hunner og unge dyr. De tolererer imidlertid ikke medlemmer fra andre grupper.

De lever i underjordiske huler som de lager ved å grave med forbeina sine. Disse hulene har tunneler som knytter seg til hverandre. Dette gangsystemet, kalt vizcachera, har flere utganger og kan nå opp til 700 kvadratmeter.

Når solen går ned, forlater pampasviscachaene hulene sine for å spise. Imidlertid vil det vanligvis ikke gå langt fra lyet. Kostholdet deres består av urter, busker og frø.

pampasviscacha

Flere detaljer om denne søramerikanske gnageren

Hunnene går inn i løpetid i løpet av høsten. Det er da hannene går inn i voldelige kamper med hverandre. Når de finner en partner, parer de seg inni deres hule. Så, etter å ha gått drektige i omtrent fem måneder, blir to babyer født som veier rundt 200 gram.

Hanner når seksuell modenhet når de er ett og et halv år. Ved den tiden har de unge en tendens til å forlate sitt vizcachera og grave sine egne hjem.

Hunnene – som er seksuelt modne når de er mellom åtte måneder og et år – forblir i kolonien de ble født i.

En art jaktet på for kjøtt og skinn

Med en forventet levetid mellom syv og åtte år, har pampasviscachaen ikke noen alvorlige bestandproblemer i de fleste områdene de lever.

På enkelte steder har de imidlertid begynt å forsvinne på grunn av overjakting. De er ettertraktede for pelsen deres og et deilig kjøtt, som marineres i en sur lake (escabeche).

Oversvømmelser er også en annen grunn til at de forsvinner. I noen regioner prøver folk å bekjempe dem av fordi de gir store tap i landbruket.

Ledesma, K. J., Werner, F. A., Spotorno, A. E., & Albuja, L. H. (2009). A new species of mountain viscacha (chinchillidae: Lagidium meyen) from the Ecuadorean andes. Zootaxa.

Branch, L. C., Villarreal, D., & Fowler, G. S. (1994). Factors influencing population dynamics of the plains viscacha (Lagostomus maximus, Mammalia, Chinchillidae) in scrub habitat of central Argentina. Journal of Zoology. https://doi.org/10.1111/j.1469-7998.1994.tb01580.x