Nordhjelmhokko er en fugl i fare for å bli utryddet

17. august 2019
Har du hørt om nordhjelmhokko? Finn ut alt om den i denne artikkelen.

Nordhjelmhokko er en veldig merkelig fugl som bærer en benete hjelm på toppen av hodet. Den lever i grenseområdene mellom Venezuela og Columbia.

Nordhjelmhokko er en hønsefugl i hokkofamilien, og dens vitenskapelige navn er Pauxi pauxi.

Hva er karakteristikkene til nordhjelmhokko?

Nordhjelmhokko er en stor fugl som er mellom 80 og 100 cm lang. Den har en benete hjelm på toppen av hodet, som er i form av en fiken eller en hjelm og er gråblå i fargen. Denne benete hjelmen måler omtrent 7 centimeter i lengde.

Hodet og nakken har fløyelsaktige svarte fjær. Rygg- og sidefjærdrakt varierer fra svart til en veldig blank svart med grønne og blå refleksjoner. Magen er hvit, og det er også tuppen på stjerten.

Enda mer fargerik er nebbet som er mørkerødt. Øynene er brune og føttene er karmosinrøde.

Hvor lever nordhjelmhokko?

I Colombia lever nordhjelmhokko i den sørvestlige delen av Santander og den nordlige delen av Boyacá. Det er en underart i Sierra de Perijá.

En nordhjelmhokko som kommer ut av buskene

I Venezuela lever nordhjelmhokko fra den sørlige Sierra de Perijá til Tucuco-elven i delstaten Zulia. Den lever også sør i Táchira gjennom Andesfjellene i Mérida, Lara, Yaraucuy og øst for Falcón, Cordillera de la Costa i Aragua, Carabobo, Capital District, Vargas og Miranda.

Nordhjelmhokko lever i tett skog og fjellterreng. I tillegg befinner den seg i områder fra 500 til 2000 meter over havet. Imidlertid har de oftere blitt observert i skoger som er mellom 1000 og 1500 meter over havet.

Atferd og reproduksjon hos nordhjelmhokko

Disse fuglene er aktive om dagen og lever i skogen. De pleier ikke å fly mye, men vil absolutt gjøre det når de føler seg truet av et rovdyr. I tillegg er de territoriale og lever i familiegrupper som består av en hann, hunn og avkom. De spiser hovedsakelig tidlig på morgenen og sent på ettermiddagen.

I paringstiden roper hannen en ventrikkelstøy som høres ut som knirkingen av et gammelt tre. Deres alarmrop er et mykt og repeterende “tzuk”. I tillegg til disse lydene, klukker han også, som en høne gjør.

Nordhjelmhokko går i en hage

Paringstiden for nordhjelmhokko er fra januar til juli, og de får bare ett kull i året. Hunnen skjuler seg i hekkeområdet, og reiret er vanligvis på tregrener omslynget av vinstokker.

Normalt er reirene de lager fra fire til seks meter over bakken. Det tar hunnene fra fire til seks dager å konstruere reiret med grener og lite tørre pinner.

Hunnene ruger på eggene alene i en periode på 34 til 36 dager. De er 12 cm lange og 6 cm brede med et veldig hardt skall. Hannene går ikke i nærheten av reiret før ungene er født. Som en kuriositet tar både hannen og hunnen vare på de unge.

Bevaring av nordhjelmhokkoen

Ukritisk jakt og tap av habitat for dette dyret er de største truslene. (IUCN) International Union for the Conservation of Nature anser det som en truet art i sin rødliste for truede arter. Dette skyldes det faktum at det er i fare for utryddelse i nærmeste fremtid.

I tillegg er den oppført i Appendix III til Convention on International Trade in Endangered Species (Washingtonkonvensjonen). Dette er imidlertid bare i Columbia. I Venezuela så vel som i Columbia er den oppført i den nasjonale rødlista.

Disse fuglene er veldig få i det naturlige habitatet deres i Columbia og Venezuela. Det finnes mindre enn 5 til 10 nordhjelmhokko for hver 20-40 hektar. Totalt er dette under 2500 voksne fugler i verden. Følgelig er denne arten i sterkt behov for å beskyttes for å unngå utryddelse.

Rojas-Suárez, F., Sharpe, C. J., Lentino, M. y Ascanio, D. (2015). “Paují copete de piedra, Pauxi pauxi”. J.P. Rodríguez, A. García-Rawlins y F. Rojas-Suárez (eds.) Libro Rojo de la Fauna Venezolana. Cuarta edición. Provita y Fundación Empresas Polar, Caracas, Venezuela.