Bronseisfuglen – En liten fugl i isfuglfamilien

24. august 2019
Bronseisfuglen er en liten fugl som tilhører isfuglfamilien, og er kjent for sin fargerike og slående fjærdrakt. Denne fuglen strekker seg over det meste av hele det amerikanske kontinentet.

Bronseisfuglen er en liten fugl som tilhører isfuglfamilien. Den deler mange egenskaper med den vanlige isfuglen, men dens viktigste forskjell er størrelsen.

Bronseisfuglens fysiske karakteristikker

Bronseisfuglen er en ganske fargerik fugl som tilhører isfugfamilien, og dens vitenskapelige navn er Chloroceryle aenea. Hodet og vingene er olivengrønne, og kroppen og nakken har en sterk gulfarge, nesten oransje, med en hvit flekk på magen.

Til tross for sin lille størrelse, har fuglen et ganske langt nebb som letter fangsten av byttet dens. Denne bittelille fuglen kan bli litt over 5 centimeter lang, og veier under 30 gram.

Det er ikke mange forskjeller mellom hannene og hunnene i denne arten. Den eneste merkbare er et smalt grønt bånd på hunnens bryst. De unge ligner veldig på de voksne, og de er bare tydelig differensiert av størrelsen og uklarheten på fjærdrakten.

Bronseisfuglen

Utbredelse og leveområder for bronseisfuglen

Den lever hovedsakelig i de tropiske skogene på det amerikanske kontinentet. Det vil si fra sør i Mexico til midten av Brasil, helt ned til Sør-Amerika i Ecuador og nord for Andesfjellene. De kan også sees i den karibiske øygruppen ved Trinidad og Tobago.

Deres generelle habitat inkluderer tette skoger og mangrover med nærliggende vannkilder. Fuglen er så liten at det er lett å miste synet av den blant den tette vegetasjonen i habitatet, så det er vanskelig å oppdage en. I tillegg flyr de vanligvis i lav høyde og holder seg skjult i grenene, eller på bakken.

Bronseisfuglens atferd

Denne fuglen legger vanligvis tre hvite egg, og noen ganger til og med fire, i løpet av hver paringssyklus. Reirene deres er omtrent 40 centimeter lange tunneler, bygget på elvebredden, for å være så nær matkildene som mulig. I noen tilfeller drar de også nytte av termitthauger for å bygge reirene sine.

Sangen deres er vanligvis en kombinasjon av korte og stille noter, selv om de også kan synge raske og høye noter.

Bronseisfuglen

Bronseisfuglen livnærer seg av insekter og fisk som jakter på bredden av elvene, for eksempel kakerlakker, ørret, vannbiller og larver. De venter tålmodig i grenene sine til de får øye på byttedyr de kan fange. Så snart de oppdager et, skynder de seg til vannet for å se etter det, selv om de aldri dykker dypere enn 25 centimeter ned i vannet.

Til tross for sin lille størrelse, er disse fuglene ganske territoriale. Hvis de må, forsvarer de territoriet sitt inderlig. Dessuten tar de kontroll over spesifikke områder i de nærmeste elvene, der deres viktigste matkilde er.

Dette er fordi de må sikre et kontinuerlig inntak av mat, som må være på minst over 60% av kroppsvekten. Derfor oppstår det ofte kamper med andre isfugler.

På grunn av sin reduserte størrelse har bronseisfuglen et bredt utvalg av rovdyrfiender. De vanligste er hauker og slanger. Generelt når den oppdager en trussel, beveger den seg, som mange andre, raskt, nesten uberegnelig, for å villede jegeren. Den avgir også flere varselslyder til trusselen er over.

Klimaendringer påvirker denne fuglen negativt fordi de er ekstremt følsomme for temperaturendringer, spesielt lavere. Med andre ord har ekstremt klima gradvis redusert bestander av denne arten.

Imidlertid er bronseisfuglen ikke i fare, ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN).

  • BirdLife International (2010). “Chloroceryle aenea”. Lista Roja de especies amenazadas de la UICN.