Alt om den vidunderlige fuglen blåstrupe

13. august 2019
Blåstrupe har ikke bare slående farger, men den kan også avgi lyder som etterligner lyden fra andre arter.

Som navnet indikerer, har fuglen blåstrupe blå fjærdrakt – blant andre farger – på brystet. Men dette er ikke det eneste fantastiske med denne fuglen. Lær mer om det i denne artikkelen.

Beskrivelse av fuglen blåstrupe

Dens vitenskapelige navn er Luscinia svecica og den tilhører ordenen spurvefugler og fluesnapperfamilien.

Blåstrupe har en liten, slank figur. Den måler bare 14 cm og veier 18 gram. Den har tynne ben og et lite nebb, begge gråaktig i fargen, og de har svarte øyne.

Det som får denne fuglen til å skille seg ut er de blå fjærene på brystet – derav navnet. Disse fjærene kan også ledsages av andre farger, som hvit eller oransje. Hannene er mye mer slående og prangende enn hunnene. Som for de fleste fugler er det et tydelig skille mellom kjønnene.

Resten av fjærene er grå, oransje, hvitaktig eller gulaktig. Dessuten er hodet, ryggen og vingene mørkere enn ansiktet. Fjærene på stjerten er også veldig karakteristiske for denne fuglen: tuppen er mørk og resten er rød eller oransje.

En blåstrupe som står på en stubbe

Blåstrupens atferd og habitat

Noen vil kanskje si at denne fuglen er litt «sjenert» og «unnvikende». Hunnene har en tendens til å gå på bakken, og så snart de føler noen fare eller hører en underlig lyd, vil de gjemme seg.

Blåstrupens sang er rask, omfattende og melodiøs. I tillegg kan de noen ganger etterligne sangene til andre arter, spesielt sangene til lerker. Den synger vanligvis om morgenen og i skumringen. Hannene vil synge mens de sitter i busker.

Så langt har eksperter identifisert 11 underarter av fuglen blåstrupe. Disse lever hvor som helst fra arktiske breddegrader til det nordlige Palearktis. Dette betyr at du kan se dem i Skandinavia, Alaska, Asia og Sentral- og Vest-Europa. Noen eksemplarer ble til og med oppdaget i India og Nord-Afrika i løpet av trekk- eller dvaletiden.

De foretrekker høyfjellsområder – mellom 1000 og 2000 meter over havet i hekkesesongen. Når det gjelder resten av året, kan du finne dem i våtmarker, bjørk- eller seljeskog, lyngkratt, områder i nærheten av åpne enger, nær elver, laguner eller bekker, og i områder med mye gress.

blåstrupe som viser frem fjærdrakten

For å bygge reiret vil det lete etter skråningen til en høyde eller et fjell, i nærheten av ferskvann. I midten av mai vil den legge mellom fem og syv grønne eller blålige egg med rødlige flekker. Etter at de ruger i to uker – en oppgave som er delt mellom mor og far – blir ungene født. Disse ungene vil kunne fly etter bare en måneds levetid.

Kosthold og trusler

Så hva spiser blåstrupe? Det er en insektetende fugl hvis kosthold er basert på biller, tovinger, sommerfugler, vannlevende insekter og til og med larver. Noen ganger vil de også spise frukt fra ville busker og noen frø om høsten.

Blåstrupens hovedtrusler er beite, avskoging og uttørking av elver og bekker. Alle disse endrer det naturlige landskapet deres. Imidlertid er den ikke ansett som i fare for utryddelse, truet eller sårbar. I stedet er de merket som en «mindre» bekymring fordi det fortsatt er en rekke av dem over hele verden.

Zink, R. M., Drovetski, S. V., Questiau, S., Fadeev, I. V., Nesterov, E. V., Westberg, M. C., & Rohwer, S. (2003). Recent evolutionary history of the bluethroat (Luscinia svecica) across Eurasia. Molecular Ecology. https://doi.org/10.1046/j.1365-294X.2003.01981.x