Møt fingerdyret: Den største nattaktive primaten

29. august 2019
Fingerdyr er en særegen art endemisk til øya Madagaskar. Per i dag regnes de som en truet art. Lær mer i denne artikkelen!

Fingerdyret er et unikt pattedyr, hjemmehørende på øya Madagaskar. Per i dag er det en sterkt truet art. Dessverre er dette grunnen til at dette dyret har fått økt oppmerksomhet over hele verden. I denne artikkelen snakker vi om karakteristikkene, leveområdet, kostholdet og paringen til dette dyret.

Fingerdyrets fysiske karakteristikker

Fingerdyr (Daubentonia madagascariensis) er en primat som er i slekt med lemurer. Det er et sjeldent dyr, og den dag i dag er den eneste levende arten i sin slekt (Daubentonia). Det andre dyret nærmest fingerdyr døde ut for rundt 1000 år siden, og er kjent som Daubentonia robust. Det var 3-4 ganger så tungt som den nålevende arten.

Det så så særegent ut at når det hadde blitt oppdaget av forskere, ble det stemplet som et «merkelig ekorn». Imidlertid indikerer de fysiske karakteristikkene sammen med den våte nesen at det er en ganske primitiv primatart.

De viktigste fysiske aspektene til fingerdyret

Fingerdyr er mellomstore og når en kroppslengde som ligner en voksen katt. Kroppen deres måler nesten 40 centimeter, og halen kan bli 15 centimeter lang.

Kroppsvekten deres er ganske lett sammenlignet med størrelsen, og overstiger knapt 3 kilo. Dette gjør at de kan bevege seg veldig raskt og enkelt flykte fra sine naturlige fiender.

Blant deres mest slående fysiske trekk er de brede ørene, som er runde på spissene. I tillegg har de også store og noe svulmende gule øyne. Det siste er et typisk trekk ved nattaktive dyr, som muliggjør bedre syn i fravær av naturlig lys.

Fingerdyr fanget på film mens den spiste

Bena er korte og ser ganske rare ut, med lange, tynne fingre. De har også skarpe, spisse klør på fingrene.

Interessant nok har fingerdyret en lengre og tynnere tredje finger på hånden som den bruker til å grave og fange insekter. Det er også kjent at denne tredje fingeren er veldig følsom for vibrasjoner. I tillegg stiger temperaturen dens mens fingerdyret søker etter mat.

Fingerdyrs kosthold og vaner

Fingerdyr er trelevende dyr (de lever mesteparten av livet oppe i trærne). De har et altetende kosthold, hovedsakelig basert på insekter eller larver. Imidlertid har de også en tendens til å spise noe frukt og frø for å dekke ernæringsbehovene sine.

Som vi kort nevnte, spiller denne lange, tynne tredje fingeren en nøkkelrolle. Fingerdyret bruker den for å tappe barken av trær, noe som ligner det som hakkespetten gjør med nebbet. Fingerdyr er det eneste pattedyret som har utviklet denne ferdigheten.

Når den klarer å lage et lite hull i stammen, putter fingerdyret fingeren inn for å søke etter insekter, larver eller ormer. I tillegg lar denne fingerens følsomhet for vibrasjoner fingerdyret vite den nøyaktige plasseringen av byttet sitt inne i treet.

Sammen med denne teknikken bruker fingerdyret også sin kraftige hørselsans for å finne små hull under treets bark. Hule lyder indikerer at larver og insekter har spist treverket inne i treet og er innen rekkevidde.

Fingerdyr hengende fra en gren

Habitat og paring

Som nevnt i innledningen er fingerdyr en endemisk art på øya Madagaskar på det afrikanske kontinentet. For øyeblikket lever omtrent 2500 eksemplarer over hele den afrikanske øya, med litt mer på østsiden.

I sitt naturlige habitat kan disse dyrene reprodusere seg hele året – det har ikke en spesifikk paringstid. Et tegn på at hunnene er mottakelige er når de går med på å være i selskap med hanner 24 timer i døgnet.

Selv om noen av dem kan være ganske omgjengelige, skjer denne dag- og nattdelingen mellom hunner og hanner bare under reproduksjonen. Hanner er derimot aggressive mot hverandre, og de kan engasjere seg i livsfarlige kamper.

For hver drektighetsperiode føder hunnene en eneste baby. De vil ta seg av den til den er i stand til å overleve på egen hånd. Generelt går hunnene bare med på å pare seg igjen to eller tre år etter siste drektighet.

Fingerdyrets levetid kan være mellom 20 og 23 år under optimale forhold. Likevel må vi ta hensyn til dens hovedfiender, inkludert mennesker. Alt i alt regnes den som en av de mest truede lemurartene, og dens habitat blir ødelagt for byutvikling.