Møt det skjønne snohalepiggsvinet

31. august 2019
Snohalepiggsvin har en veldig interessant pæreformet nese som har værhår. Den passer perfekt til den kuleformede kroppen dens som er dekket med pigger.

Snohalepiggsvinet, også kjent som brasiltrepiggsvin og coendu, er en av de 12 piggsvinartene som lever i den nye verdenen. De er endemiske til de søramerikanske skogene i Venezuela, Guyana, Brasil, Bolivia, Paraguay og noen områder helt nord i Argentina.

Disse dyrene er utmerkede klatrere og tilbringer mesteparten av tiden sin i trær. Som mange nattaktive dyr har snohalepiggsvinet dårlig syn, men veldig skarpe berørings-, hørsel- og luktesanser.

Enkelte pattedyr og rovfugler kan prøve å angripe snohalepiggsvinet, men rovdyret kommer vanligvis ikke så bra ut. Denne arten forsvarer seg veldig godt ved å knurre, nærme seg rovdyret og riste piggene mot dem for å skremme dem.

Snohalepiggsvinets morfologi

Voksne individer kan nå omtrent 60 cm i lengde og veie opp til fem kilo. Halen kan bli nesten like lang som kroppen deres, og legger til mellom 33 og 48 cm mer til den totale kroppslengden deres. De bruker snohalen sin for balanse og grep når de klatrer, samt for å henge i.

Denne piggsvinsarten har korte tykke pigger, noe som gir den et flekkete utseende. Piggene ligger vanligvis flatt, men de reiser seg når dyret føler seg truet. De varierer også i farge, fra krem ​​til gul, til brun og nesten svart.

Et snohalepiggsvin

Hudfargen er veldig lik den på piggene, med en gul-oransje tone. Denne fargetonen skyldes et voksaktig og stikkende stoff som kommer fra talgkjertlene til hannene og hunnene. De halvhule piggene er mellom 60 og 100 millimeter lange og kan effektivt trenge gjennom kjøttet til rovdyr, og de er veldig vanskelige å få ut.

Reproduksjonsvaner hos snohalepiggsvinet

Ikke mye er kjent om denne artens reproduktive system. I fangenskap har forskere observert tilfeller av hanner som tisser på hunner og ungene deres for å markere dem. De gjør dette en gang i paringsperioden og en gang når ungen blir født.

Hunner når seksuell modenhet rundt 19 måneders alder og kan fortsette å reprodusere seg til de er 12 år gamle. Drektighetsperioden varer omtrent 203 dager. Ungen veier omtrent 14 gram når den blir født. Den blir født med øynene åpne og er i stand til å klatre.

Ammeavvenning skjer rundt 10 ukers alder, men dyret når ikke sin maksimale størrelse før etter omtrent 48 uker.

Kjønnsorganene til snohalepiggsvinet er på innsiden. Forskere pleide å måtte vente i seks måneder før de kunne identifisere kjønnet. Imidlertid kan de nå trekke ut en pigg og bruke nyskapende DNA-analyse for å identifisere dyrets kjønn.

Kosthold og atferd

Dette dyret er en planteeter. De liker blader, knopper, blomster, røtter og kambiumlaget som finnes under barken til noen trær. De spiser vanligvis alene eller par, men aldri i grupper.

Et piggsvin som spiser blader

Det er nattaktivt, så det sover vanligvis om dagen og vil deretter gå og lete etter mat når natten faller på. De beveger seg sakte men lett mellom trærne. Normalt vil de bare gå ned på bakken når de ikke kan hoppe hele avstanden mellom trærne, og også for å pare seg og defekere.

Snohalepiggsvin er sosialt tolerante, spesielt når tilgangen på partnere og mat er rikelig. De foretrekker imidlertid små grupper eller helt solitære liv. Høye grener og hule stammer er deres foretrukne områder for reir og for å sove.

Denne arten kommuniserer på forskjellige måter, inkludert akustiske, kjemiske og visuelle virkemidler. Hovedsakelig bruker de lange stønn, skrik, grynting, piping og skrik for lydkommunikasjon. De vil også gnisse tenner, skifte stilling og rasle med piggene hvis de står overfor en mulig trussel.

Når de er avslappede og komfortable, vil piggene ligge flatt mot ryggen. Hvis et ukjent individ truer dem, irriterer dem eller konfronterer dem, vil piggene deres være oppreist. De gjør dette for å få seg selv til å se større og farligere ut når de trues. Dessuten, jo raskere de setter piggene opp, jo mer truet eller ukomfortable føler de seg.

Forventet levealder

Forventet levealder for et snohalepiggsvin i fangenskap varierer mellom 12 og 17 år. Denne arten er ikke listet som truet eller i fare for mulig utryddelse. Imidlertid fortrenges de ofte som følge av tap av leveområder, og blir i noen regioner drept av jegere.