Karakteristikkene til steinkobbe

6. august 2019
Til tross for sin klossethet på land, er kroppen til steinkobben naturlig utformet for svømming. Den er også kjent som "fjordsel".

Steinkobbe er også kjent som fjordsel. Den lever langs kysten i tempererte og kalde vann, og er den mest utbredte seldyrarten i verden. Fortsett å lese for å finne ut mer om den.

Steinkobbens fysiske karakteristikker

Det vitenskapelige navnet er Phoca vitulina og kroppen kan være grå, kanelbrun eller bare vanlig brun. Hvert eksemplar har et unikt mønster av mørkere flekker på hele kroppen. Disse markeringene kan være svarte eller brune, og likevel er magen alltid lys.

En av hovedtrekkene ved en steinkobbe er dens v-formede nesebor. I tillegg til dette har de ikke ører eller øremuslinger.

Voksne kan veie opptil 95 kg og er nesten 1,5 meter lange. Hunnene er mindre enn hannene, men de kan leve lengre – henholdsvis 35 og 25 år. Hannenes levetid er kortere på grunn av belastningen de må tåle hvert år før reproduksjon.

Selv om de virker litt klønete når de beveger seg på tørt land, lar de små, fleksible, femsifrede, fremre finnene dem svømme veldig raskt.

En steinkobbe svømmer

Pelsen er kort, men den oppfyller sin funksjon ved å beskytte steinkobbens hud mot solen. Den holder også kroppen fuktig, takket være utskillelsen til talgkjertlene. Dette er et perfekt system som lar dem svømme lettere og gli gjennom vannet.

Steinkobbens habitat og fôring

Steinkobbebestanden er estimert til 500 000, og det er derfor ikke en truet art. Unntaket fra dette er steinkobbene som lever i Østersjøen, Hokkaido og Grønland, der mange av dem dør som følge av ulovlig fiske og kommersiell jakt. På Svalbard er de totalfredet.

Det er for øyeblikket fem underarter av steinkobbe:

  • Nordamerikasteinkobbe (lever i Nord-Amerika)
  • Labradorsteinkobbe (opprinnelig fra det østlige Canada)
  • Stillehavssteinkobbe (fra Nordvest-Amerika)
  • Kurilenesteinkobbe (lever i Øst-Asia)
  • Østatlantisk steinkobbe (finnes i Europa og Asia, og de mest kjente)

Når det er tid for å spise, er steinkobben kjent for sin evne til å fange byttet sitt mens de svømmer i høy hastighet. Artene som er inkludert i kostholdet deres er ansjos, sild, havabbor, torsk, reker og blekksprut.

Selene kan dykke i opptil 10 minutter uten å komme opp til overflaten for å puste, og kan dykke ned til 500 meters dyp i løpet av den tiden. Det er også lekende lett for dem å dykke opp til 20 meter under vannet for å fiske.

steinkobbe ved sjøen

Atferden til steinkobbe

Steinkobber er veldig knyttet til familien sin, og blir alltid sett i grupper. Takket være dette er de beskyttet mot rovdyr. Det er også en selskapelig og polygam art, hvor hunnene når seksuell modenhet i toårsalderen. Hannene er ikke klare før etter fem år.

For å pare seg, kjemper hannene mot hverandre i vannet, og «vinnerne» har rett til å pare seg med hunnene. Hunnene foretrekker bare de sterkeste eksemplarene. Mødrene – som føder en gang i året etter en svangerskapsperiode på 11 måneder – er de eneste som har ansvaret for å ta vare på de unge. Babyselene har en fødselsvekt på rundt 35 kilo, og bare noen timer etter at de er født, svømmer og dykker de rundt i vannet.

På bare fire uker tredobler de seg i størrelse, takket være inntaket av melk med høyt fettinnhold.

I løpet av hamskiftesesongen, der de skifter hud etter reproduksjonen, tilbringer de mye tid langs kysten, liggende rundt. Selv om de kan bevege seg opptil 50 kilometer fra hjemmebasen og tilbringe flere dager på sjøen, kommer de alltid tilbake til samme sted etter å ha spist.

Områdene valgt av disse selene for å starte familie er steinete og røffe kyster, samt sandstrender. Vanene deres kan endre seg på grunn av menneskers tilstedeværelse i omgivelsene. Når de opplever fare, dykker de raskt i vannet.

Steinkobbe er et fantastisk dyr. Videre har den sensorlignende værhår som registrerer vibrasjoner under vannet. Et annet interessant faktum er at hver og en av dem kan spise opptil 7 kilo mat per dag!

  1. Arias del Razo, A. (2016). Factores que determinan la preferencia de hábitat de los pinnípedos en las islas del Pacífico de Baja California. Tesis de Doctorado. Tesis de Doctorado.