Irrawaddy-delfinen: Atferd og beskrivelse

17. juli 2019
Selv om dens navn kommer fra en elv, lever irrawaddy-delfinen på kysten og i saltvannet i Sørøst-Asia. Som belugaen, er den veldig langsom og fester seg enkelt i fiskenett, noe som forårsaker at den er i ferd med å forsvinne ganske raskt.

Dette marine dyret, som lever ved kysten og elvemunningene i Sørøst-Asia, er utrydningstruet. Dette er hovedsakelig på grunn av ulykker knyttet til fiskingen i regionen. I denne artikkelen vil vi fortelle deg om karakteristikkene og oppførselen til irrawaddy-delfinen.

Irrawaddy-delfinen sitt habitat

Selv om du kanskje tenker at denne arten finnes i Irrawaddy-elven (som krysser Burma og Kina), ut ifra sitt navn, lever denne delfinen faktisk i havet og blir veldig sjeldent funnet i ferskvann. 

Du kan finne disse delfinene i Sørøst-Asia på kysten og i munningene til noen elver, som Ganges og Mekong. Men den foretrekker tropisk og subtropisk vann. Irrawaddy-delfinen lever i Australia, Bangladesh, Burma, Kambodsja, Filippinene, India, Indonesia, Malaysia og Papua Ny-Guinea.

Karakteristikkene til irrawaddy-delfinen

Akkurat som en beluga, er irrawaddy-delfinen – hvis vitenskapelige navn er Orcaella brevirostris – en hval. Men ulikt andre arter i denne familien, har den ikke et rostrum, eller nebb. Den har et rundt, stumpt hode. Hele kroppen dens har en grå-blå farge med en lysere buk. Den kan veie mellom 90 og 200 kg og kan bli opp mot 230 cm lang.

Denne delfinen har en trekantet ryggfinne og to lange, brede finner på øvre del av overkroppen. Dette gjør den til en langsom svømmer. For å gjøre et dypdykk, løfter den halen sin.

Atferden til irrawaddy-delfinen

Denne delfinen lever hovedsakelig å små grupper med seks medlemmer, eller mindre. På det meste har 15 individer blitt sett i samme gruppe. De søker åpent vann og mat ved havet.

Kostholdet til irrawaddy-delfinen innebærer hovedsakelig reker, selv om den kan innta andre krepsdyr, blekksprut, og fisk. Når de spiser, utviser de alt vann de har inntatt gjennom hullet på toppen av hodet.

For å kommunisere med hverandre, lager disse delfinene lyder som nynning eller skrik med en frekvens på opp til 60 Khz.

Disse dyrene er ganske beskjedne og redde av seg: De kan stupe ned i vannet og forbli under vann i 15 minutter uten å komme opp til overflaten for å puste. De kan også svømme raskere enn enkelte andre dyr, og nå en fart på 24 km i timen.

Reproduksjon

For å reprodusere seg, ser en hanndelfin etter en make innad i gruppen. Når han finner en, fletter de seg sammen, med magene mot hverandre. Etter paringen – som varer i mindre enn ett minutt – separeres de og drar i forskjellige retninger.

Drektighetstiden er 14 måneder. Hunnen føder ett enkelt barn, som veier rundt 10 kg. Hunnen ammer deretter i rundt 2 år. Disse delfinene når seksuell modenhet når de er hele syv til ni år gamle, og kan leve i opptil tre tiår.

Selv om disse delfinene har en tendens til å holde seg unna båter, blir de noen ganger fanget i fiskenett. De har da ingen måte å komme seg opp til overflaten, og dermed dør de. Dette er en av grunnene til at irrawaddy-delfinen er utrydningstruet. Det finnes også flere grunner, inkludert vannforurensning, jakt for bruk i vannparker, og lave fødselsrater i både naturlig habitat og i fangenskap.

Det er flere prosjekter og avtaler i sving for å forebygge disse situasjonene. For eksempel viser eksperter fiskere hvordan de kan ta nettene ut av vannet raskere enn de vanligvis gjør, for å la delfinene komme opp til overflaten for å puste.

  • Smith, B. D. (2009). Irrawaddy dolphin: Orcaella brevirostris. In Encyclopedia of Marine Mammals. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-373553-9.00146-2