Hvorfor har gullsjakalen et så dårlig rykte?

21. oktober 2019
Gullsjakalen er et meget sosialt dyr som jakter og rydder i naturen. Selv om de har hatt et dårlig rykte i mange år, er alt bare injurier. I dag gir vi deg en sjanse til å oppdage dette interessante dyret av europeisk opprinnelse.

Gullsjakalen, også kjent som vanlig sjakal, europeisk sjakal, og på latin som Canis aureus, er en av hundeslektartene med størst global utbredelse. De lever i mange områder i Europa og Sør-Asia.

Utvidelsen av denne arten, som for tiden pågår på europeisk territorium, er en kilde til bekymring for forskere, miljøvernere og lokalbefolkningen. Denne bekymringen er hovedsakelig sentrert om mulige negative effekter som nærværet av dette dyret kan ha i området.

Frykten for at de vil ha en negativ innvirkning på andre populasjoner av dyr, betyr at de har et rykte som ondskapsfulle rovdyr. På grunn av dette er det foreløpig usikkerhet med hensyn til bevaringspolitikken til gullsjakalen.

Det er til og med behovet for å tydeliggjøre opprinnelsen til disse sjakalbestandene. Denne arten forble fraværende i det meste av Europa fram til 1800-tallet. Det var da de sakte begynte å utvide territoriet sitt. Dynamikken i utbredelsen deres endret seg fra slutten av 1900-tallet, og det var da arten begynte å utvide seg ganske raskt i Europa.

Habitat, reproduksjon og livssyklus

Et par gullsjakalunger

Gullsjakalen er den mest utbredte av sjakalartene. Denne arten foretrekker åpne åkre, tørre enger og stepper. De har mye energi , sannsynligvis fordi de er jegere.

Når det gjelder deres reproduksjon, lever denne arten parvis og er strengt monogame. I de fleste sjakalfamilier er det ett eller to voksne medlemmer som referereres til som «hjelpere.»

Hjelperne er sjakalene som blir igjen hos foreldrene i minst et år etter å ha oppnådd seksuell modenhet. Uten å reprodusere seg, altså. De blir for å hjelpe til med å ta vare på neste kull, som kan være så mange som ni unger.

Drektighetsperioden for en gullsjakal er på 63 dager. Fødselsvekten er 200 til 250 gram og valpene får amme i omtrent åtte uker. Begge foreldrene gir dem mat og beskyttelse. I tillegg, ifølge noen studier, når dette dyret seksuell modenhet i en alder av 11 måneder, og de kan leve opp til 16 år i fangenskap.

Sjakaler er altetende, så de spiser ikke bare kjøtt. Faktisk konsumerer gullsjakalen omtrent 54% av maten fra dyr og 46% fra planter.

De liker å spise store byttedyr som unge gaseller. Imidlertid spiser de også gnagere, harer, fugler og til og med eggene deres. Også krypdyr, frosker, fisk, insekter og frukt. Når de blir tvunget til det, har de ikke noe problem med å spise kadavre.

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt og negativt

Gullsjakalen er en fordel for verdens helse når de spiser noe av søppelet og kadavrene i byene og tettstedene der de bor. I tillegg gir de fordeler for landbruket ved å holde bestanden av gnagere i sjakk.

Når dette dyret avles opp i fangenskap kan det være ganske tamt. De er ganske hjemlige og oppfører seg ganske likt som en hund. Bortsett fra at de forblir sjenerte med fremmede og ikke tillater dem å komme for nær.

Som med alt, kan sjakalene også ha en negativ innvirkning på den menneskelige livsstilen, fordi de ofte angriper avlinger og angriper sauefokker. I tillegg, fordi de er ville jaktdyr, kunne disse dyrene lett bli smittet av og spre rabies.

Konserveringsstatus for gullsjakalen

Gullsjakalen går bort med mat

Gullsjakalen råder i Europa uten noen trussel om utryddelse. I henhold til kategoriene og kriteriene til IUCNs rødliste over truede arter, er dette en art som er livskraftig.

Selvfølgelig anses gullsjakalen for å være en potensielt invasiv art i alle baltiske stater, og dens status krever en nøye gjennomgang. For at en fremmed art skal bli invasiv, må den ankomme, overleve og trives.

Selv om det er en eksponentiell økning i populasjonsstørrelsen, som i Ungarn, er de to andre kriteriene ennå ikke oppfylt.

Blir gullsjakalen utpekt uten god grunn?

En Canis aureus som ligger

Ekspansjonen av gullsjakalen til Nord-Europa er åpenbart et resultat av naturlig migrasjon. I tillegg er det ingen bevis for deres skadelige virkning på det lokale dyrelivet. Det er heller ingen store klager på gullsjakal som forårsaker skade på husdyr rapportert fra Europa.

Forskere mener at sporadiske rapporter om sjakaler som angriper storfe er overdrivelser, og det kan også skyldes feilidentifikasjon. Denne konklusjonen stammer fra inspeksjonen og rettsmedisinske genetikk som ble brukt i noen av de rapporterte tilfellene.

Når det gjelder antatt helserisiko, indikerer nyere studier at parasittbelastningen hos den europeiske gullsjakalen er lik eller lavere enn for andre rovdyr. Disse inkluderer rødrev og gråulv i regionen. Det er heller ingen rapporter om sjakal som har angrepet mennesker.

Av disse grunner er bekymringene for alvorlige negative innvirkninger som følge av ekspansjonen til gullsjakalen i Europa ubegrunnet.

Hvilke tiltak bør vi gjøre?

Ekspansjonen av gullsjakalen i store territorier ser ut til å rettferdiggjøre begynnelsen av internasjonale aktiviteter med fokus på forvaltningen av artene i Europa. Ulike byråer antyder at det er på tide å utvikle strategier og dokumenter på tvers av landegrensene.

Disse strategiene vil være lik forvaltningen av de store rovdyrene i Europa. Gullsjakalen vises under artene i vedlegg V i EUs habitatdirektiv. Som sådan må de få rettslig beskyttelse i alle EUs medlemsland. Merk at brudd på denne regelen har flere juridiske implikasjoner.

Vi håper du har hatt glede av denne artikkelen.

  • Trouwborst, A., Krofel, M., & Linnell, J. D. (2015). Legal implications of range expansions in a terrestrial carnivore: the case of the golden jackal (Canis aureus) in Europe. Biodiversity and Conservation, 24(10), 2593-2610.
  • Macdonald, D. W. (1979). The flexible social system of the golden jackal, Canis aureus. Behavioral Ecology and Sociobiology, 5(1), 17-38.
  • Giannatos, G., Marinos, Y., Maragou, P., & Catsadorakis, G. (2005). The status of the golden jackal (Canis aureus L.) in Greece. Belgian Journal of Zoology, 135(2), 145.
  • Yom-Tov, Y., Ashkenazi, S., & Viner, O. (1995). Cattle predation by the golden jackal Canis aureus in the Golan Heights, Israel. Biological Conservation, 73(1), 19-22.