Den minste pingvinen i verden: Dvergpingvin

17. oktober 2019
La oss ta en tur til landene "down under" for å møte deres søteste innbygger - den minste pingvinen i verden, dvergpingvinen.

Hvis du noensinne befinner deg selv vandrende langs kysten av Australia eller New Zealand, kan det hende du ser en av regionens søteste beboer: Dvergpingvinen. Dette dyret som også blir kalt eventyrpingvin, er kjent som den minste pingvinen i verden. Les videre dersom du vil vite mer om dette fantastiske dyret.

Den minste pingvinen i verden: Klassifisering

Den første skrevne dokumentasjonen av denne arten dateres tilbake til 1781. Beskrivelsen var skrevet av naturforsker Johann Reinhold Forster, som gav dem deres vitenskapelige navn: Eudyptula minor. I dag et vi at det finnes flere underarter, selv om de ennå ikke er offisielt klassifisert.

Den lille størrelsen betyr at australiere pleier å kalle dem eventyrpingviner. Men de blir ofte kalt små blå pingviner i New Zealand, der de også er kjent for sitt maori navn: Kororā.

Den minste pingvinen i verden: Trekk og atferd

Et av de mest merkbare trekkene ved dvergpingvinen er dens skiferblå fjærdrakt. Fjærene dekker hele kroppen, som vanligvis ikke blir høyere enn 38 centimeter, og som ikke pleier å veie mer enn rundt 900 gram.

Den minste pingvinen i verden har mange navn, blant annet liten blå pingvin, eventyrpingvin og dvergpingvin.

Slektningen deres, keiserpingvinen, kan bli 92 centimeter høy. Man kan ikke nekte for at dvergpingvinen har fortjent sin status som «den minste pingvinen i verden». 

Disse blå fjærene dekker det meste av hodet og ryggen dens. Vingene og rudimenter som gradvis har transformert seg til svømmeføtter, er også blå. Fra haken til føttene er fjærene lysegrå-hvite.

I motsetning til de fleste pingviner, er dvergpingviner nattaktive dyr. De lever vanligvis i store kolonier, der par grupperer seg sammen rundt sine respektive reder. I løpet av dagen tilbringer de tiden sin til å finne mat, slik at de kan returnere til redene om natten for å fôre ungene sine.

Dvergpingvinens reproduksjon og kosthold

Dvergpingvinen når kjønnsmoden alder når de er rundt 3 til 4 år gamle. Paringstiden finner som regel sted mellom august og september. For å sikre suksessen til sine avkom, forblir dvergpingviner med sin ene partner gjennom paringstiden, og klekker og steller ungene sammen. Reder er vanligvis lokalisert på kysten. Et par legger som regel ett eller to egg, som klekkes etter en rugeperiode på 36 dager.

Dvergpingvin er kjent som den minste pingvinen i verden.

Grunnet sin lille størrelse, pleier dvergpingviner å spise mye mindre enn andre pingvinarter. De spiser som regel fisk (som ansjos og sardiner), i tillegg til små blekkspruter og krepsdyr. De holder seg som regel i nærheten av kysten når de jakter på mat, selv om de også pleier å dykke når det er nødvendig. 

Distribusjon og konservering av den minste pingvinen i verden

Disse dyrene lever langs hele kysten av Australia og New Zealand. Størrelsen og fargen deres kan variere fra område til område, selv om disse kan tilhøre en separat underrase. Det har vært funn av dvergpingviner i noen deler av Chile, og til og med langs kysten av Sør-Afrika. Mange har spekulert i om det finnes flere bestander andre steder i verden, som ingen ennå har oppdaget.

Når det kommer til konservering, anser ikke eksperter dette dyret som utrydningstruet. IUCN (Verdens Naturvernunion), har klassifisert dem som «minste bekymring», men dette betyr ikke at det ikke fremdeles finnes noen trusler mot overlevelsen deres.

For eksempel har kolonier som lever nærmere mennesker høyere risiko for å bli jaktet på, og kan ofte forsvinne grunnet manglende habitat. På samme måte kan havforurensning som søppel og plastposer sette disse små dyrene i fare.

  • Dann, P., CARRON, M., CHAMBERS, B., CHAMBERS, L., DORNOM, T., MCLAUGHLIN, A., … & UNTHANK, S. (2005). Longevity in little penguins Eudyptula minor. Marine Ornithology33, 71-72.
  • Numata, M., Davis, L. S., & Renner, M. (2000). Prolonged foraging trips and egg desertion in little penguins (Eudyptula minor). New Zealand Journal of Zoology27(4), 277-289.
  • Hocken, A. G. (2000). Cause of death in blue penguins (Eudyptula m. minor) in North Otago, New Zealand. New Zealand Journal of Zoology27(4), 305-309.