Den brasilianske tapiren: En slektning av neshornet

17. september 2019
Tapirer er store pattedyr som ligner villsvin med nesen til en maursluker. Til tross for disse likhetene, er de faktisk nærmere relatert til neshorn og hester.

Den brasilianske tapiren er et dyr du stort sett vil se i Brasil, men habitatet deres dekker de fleste av de tropiske skogene i Sør-Amerika. De kan være fra nord i Argentina til Venezuela, men det er ingen i Chile og heller ikke noen noen steder vest for Andesfjellene.

Ordet “tapir” kommer fra itapiré, et stedegnet ord som betyr et horn (piré) så hardt som en stein (ita). I dette tilfellet refererer ordet til deres tøffe, harde hud. Noen urfolkskulturer, som mayaene, betraktet dem som et hellig dyr.

Habitatet til den brasilianske tapiren

Disse dyrene foretrekker fjellområder i tropiske skoger, men du kan også finne dem i myrområder og lavlandsskog. Det betyr at de lever på steder ved havnivå, og steder så høyt som 4500 meter over havet. De er gode fjellklatrere og noen ganger ender de opp med å skape stier for store vannmasser.

De fleste tapirer liker å være i nærheten av vannet. De liker spesielt grunne elver, selv om de også er gode svømmere. Den høyeste populasjonstettheten av brasiliansk tapir er i områder med mye vegetasjon og omtrent 2000-4000 mm med nedbør hvert år.

Morfologien til den brasilianske tapiren

Voksne kan veie alt fra 150 til 250 kilo. Kroppen deres kan være opptil 22o cm lang hos hunnene og 205 cm hos hannene. Hodeskallene har en stor sagittalkam som går fra øynene til nakken. De har også litt hår som vokser langs kammen.

Voksne tapirer er vanligvis mørkebrune eller rødlige. Yngre tapirer har en tendens til å være brune med horisontale hvite linjer som forsvinner etter syv måneder. Denne arten har høver og en veldig uttalt snute.

Et nærbilde av en babytapir

Denne snuten består bare av bløtvev. Den har enda mindre bein og brusk enn andre hovdyrarter.

Reproduksjon

Vi er fremdeles ikke helt sikre på paringsvanene deres. Det vi vet er at hunnene er seksuelt mottakelige, og at hannene kjemper for paringsrettigheter ved å bite hverandre i høvene. Noen mennesker tror at de er polygynøse, noe som betyr at hannene kan ha mer enn en paringspartner.

Drektighetstiden hos en brasiliansk tapir varer vanligvis omtrent 380 dager. I andre tilfeller kan den være så kort som 335 eller så langt som 439 dager. De er i brunst hver 50.-80. dag og den varer 48 timer. De fleste hunnene når seksuell modenhet når de er mellom 2-3 år gamle.

Den eldste brasilianske hunntapiren som noen gang er dokumentert å føde i fangenskap, var 28 år gammel. De kan også reprodusere seg når som helst på året. De får bare én unge om gangen, og de veier fra omtrent tre til seks kilo ved fødselen. Ammeavvenning skjer etter 6-8 måneder, og de fleste ungene er uavhengige etter 18 måneder.

Atferd

Den brasilianske tapiren er generelt solitær. Selv om de ikke utelukkende er nattaktive, pleier de å gjemme seg i skogen om dagen og gå ut og spise om natten. Du vil ofte se dem par i paringstiden, og når mødre forflytter seg med ungene sine.

Brasilianske tapirer har dårlig syn, men en sterk luktesans. De har en tendens til å være lettskremte, men de er også aggressive når de kjemper for en partner eller forsvarer territoriet sitt. Tapirer kan lage forskjellige lyder for å uttrykke frykt, angst eller smerte.

En tapir som svømmer gjennom vannet

De lager også en rekke lyder i paringstiden. De viser aggresjon ved fnysing og grynt når de er irriterte. Tapirer bruker også kjemiske former for kommunikasjon. For eksempel tisser de og bruker ansiktskjertlene til å markere territoriet sitt.

Kosthold

Den brasilianske tapiren går ut og leter etter mat om natten. De spiser frukt, blader og annen vegetasjon. De tingene de elsker, er riktignok gule sponidas, en slags liten plante som produserer frukt som likner en plomme kalt mombinplommer.

De er fruktspisere og potensielle frøspredere for noen av de viktigste frukttrærne i leveområdet deres. Fordøyelsesprosessene deres prosesserer generelt hele frøet intakt.

Folk jakter på dette dyret fordi kjøttet deres tilfører mye protein til kostholdet til landsbygdbefolkningen der de lever. Folk har også domestisert dem i Brasil, lært dem å pløye og lar barn klatre på ryggen deres.

Utover mennesker er deres viktigste fiender jaguaren, selv om krokodiller av og til kan overraske dem. Når et rovdyr skremmer dem, har tapirer en tendens til å flykte til vannet. På den annen side, hvis den føler seg fanget, vil en brasiliansk tapir løpe rett mot angriperen.

  • https://www.tapirday.org/brazilian-tapir.html