Arten furespissmus: En uforandret, levende fossil

17. februar 2020
Furespissmus er en organisme som ikke har endret seg mye de siste 60 millioner årene. Det er også et av få giftige pattedyrene som finnes på planeten.

Arten furespissmus (solenodon paradoxus) er en slekt av placentale pattedyr fra spissmusdyrordenen, og den eneste fra furespissmusfamilien. Det er en endemisk art til øya Den dominikanske republikk og Haiti, så vel som Cuba.

Det er en pankronisk art, siden nesten ingenting med den har endret seg de siste 60 millioner årene. Det fantes også to andre arter som siden har blitt utryddet.

Denne arten tilhører den samme familien som spissmus og muldvarper, men den er mye større. Den får sitt vitenskapelige navn, solenodon, på grunn av de rillede tennene.

Egenskaper og habitat for arten furespissmus

Furespissmus er en art hjemmehørende i Amerika. Den lever bare i Karibia på øyene Cuba, Den dominikanske republikk og Haiti. De bebor vanligvis skogkledde områder der de kan lage huler eller tunneler. De konstruerer disse mellom trerøtter, under steiner eller i hule stammer.

Pelsen til en furespissmus er mørkebrun eller svart, men skuldrene og snuten er hvit eller en svak gul farge. Halen, ekstremitetene og ørespissene har ikke hår. Hodet er preget av en lang snute, lik en liten stamme og øynene er små og lyse.

De kan måle seg opp til 60 centimeter og veie opptil to kilo. De har klør på slutten av lemmene med fem veldig sterke fingre som de bruker for å grave. I tillegg til snuten har de en lang, fleksibel stamme som inneholder 40 skarpe, sterke tenner.

En tegning av en furespissmus

Deres forsvarsmekanismer

Furespissmus er mer aktive om natten og bruker dagene på å sove. De liker å være alene og er veldig unnvikende. Selv om de beveger seg ganske underlig og gjør en vanskelig sikk-sakk-bevegelse, er de faktisk veldig raske. De beveger seg på denne måten for ikke å være like lett bytte for rovdyr.

Furespissmus lager lyder som ligner på andre dyr når de er redde. For å kommunisere seg imellom lager de lyder som ligner de til fugler. De har forferdelig syn; så ille at de anses for å være nesten blinde. Imidlertid har de en utrolig velutviklet luktesans. Dette gjør at de kan manøvrere seg selv rundt for å ta seg av de daglige gjøremålene.

Hunner har to brystkjertler som ligger veldig nær bunnen av halen deres. De har også kjertler i lysken og armhulene. De frigjør en ubehagelig lukt fra disse kjertlene for å skremme bort fiendene sine.

Furespissmus er et av få giftige pattedyr. På hver side av underkjeven har de en andre fortann med en giftig kjertel. Denne kjertelen frigjør gift som de bruker for å forsvare seg mot fiendene sine og drepe byttet sitt. De kan til og med bruke giften til å drepe andre hanner når de parer. Giften er ikke dødelig for mennesker, men den gir betydelig smerter.

Kostholdet og reproduksjonen til arten furespissmus

Furespissmus er insektetere, noe som betyr at det hovedsakelig livnærer seg av insekter. Insekter er imidlertid ikke det eneste de spiser. Noen ganger utfyller de kostholdet sitt med små krypdyr, ormer, krabber, frosker og til og med frukt. De bruker luktesansen og klørne for å få maten. De finner byttet ved å grave eller ved å ødelegge råtne tømmerstokker.

Hanner står overfor muligheten for død når de pares med hunner. Når drektighetsperioden er over, kan hunnen ha to kull hvert år. Hun kan ha mellom ett og tre avkom som veier mellom 40 og 55 gram ved fødselen.

Hvis hun føder tre unger, vil bare to overleve siden moren bare har to brystkjertler. Moren pleier å amme avkommet sitt i 75 dager. I løpet av denne perioden kan de bli uavhengige eller velge å bo i mors hule lenger.

En en som leter etter mat.

Bevaring av furespissmus

Furespissmus er oppført som en truet art av International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Dette skyldes hovedsakelig ødeleggelsen av deres naturlige habitat og den lave reproduksjonshastigheten.

Dette er bare de viktigste aktuelle truslene mot arten. Imidlertid har andre arter som blir introdusert til områdene deres, som hunder, ilder, katter og andre, også bidratt til at bestanden har blitt redusert.

 

  • Wilson, D. & Reeder, D.A. (2005). “Solenodon”. Mammal Species of the World. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2 vols.
  • Tuvey, S. T. (2008). “Continued survival of Hispaniolan solenodon Solenodon paradoxus in Haiti”. Oryx, XLII-4: 611-614.