Marabustorken: En stor åtseleter

11. november 2019
Marabustorken er en enorm åtseleter. Når du ser bilder av denne, vil du kanskje se at det er noe kjent med den? i dag skal vi fortelle deg hvor viktig disse nedbryterne har for balansen i økosystemene våre over hele verden.

Marabustorken er en åtseletende fugl fra storkefamilien. Faktisk er de det største medlemmet av denne familien, og de er også blant de største flygende fuglene.

Marabustorken lever i det tropiske Afrika, fra Senegal til Eritrea, Etiopia, Somalia og inkludert Namibia og Sør-Afrika. Det vitenskapelige navnet er Leptoptilos crumenifer, og det er et dyr ofte oppdaget i vannrike og åpne halvtørre områder.

Arten er ikke truet, og forskere mistenker at bestanden deres faktisk øker. Dette skyldes hovedsakelig tilgjengeligheten av avfall og kadavre, som er deres viktigste mat.

Kjennetegn og spisevaner hos marabustorken

Marabustorken er nesten tre meter bred og er en av de største flygende fuglene i verden. Denne flygende gigantens vekt varierer fra 6-9 kg, og de er over 1,5 meter lange. Når dr står med beina helt rette er de like høye som et menneske.

Som de fleste storker, er marabuer storslåtte, men de er ganske lunefulle. De ligner også andre storker ved at de er veldig stille. Det er først under frieriritualene at de vokaliserer forskjellige lyder – de bruker strupesekken til dette.

Denne typen storker er opportunistiske. På grunn av at nebbene deres er ganske utilstrekkelighet når det gjelder å rive fra hverandre kadavre, må de derfor vente for å ta det andre rovdyr som gribber forkaster.

Kostholdet deres er veldig variert, de spiser alt fra fugler, virvelløse dyr, rotter og øgler. I tillegg er de eksperter på fiske, og kan fange hva som helst de får syne på ved å bare raskt dyppe de delvis åpnede nebbene.

Deres dårlige rykte

Marabustorken kjøler seg ned

Disse åtseleterne er ganske beryktede fordi de visstnok spiser stinkende ting og er for late eller inkompetente til å fange sitt eget bytte.

Imidlertid er jakt ganske enkelt én av måtene dyr får mat på. Det er faktisk mange forskjellige åtseletende arter der ute, inkludert løver, som ikke vil nøle og vil gripe muligheten hvis de ser den. I alle fall leverer åtseleterne flere unike og viktige tjenester for vedlikehold av økosystemet.

Det er mange fordeler med åtseletere for økosystemet fordi avhending av døde dyr ikke er noe trivielt spørsmål. Døde dyr er faktisk en fare for helsen til levende dyr fordi lik er en kilde til mange sykdommer.

Dette er grunnen til at åtseleterne er så viktige, de kan raskt og effektivt takle den døde biomassen, og det er til stor fordel for økosystemet vårt. Det finnes et bredt utvalg av utøvere der ute: blant annet kråker, gribber og marabustork.

Et paradigmeskifte – matnettverket

Et par fugler i sitt naturlige habitat

Tidligere trodde økologer at matsyklusene i et økologisk samfunn var en lineær prosess. Under en slik ordning trodde de at planter utvant næringsstoffer fra jord og sollys, som deretter ville gå til planteetere og ville havne i rovdyr. Disse næringskjedene innebærer et betydelig tap av energi i hver overføring.

Nå bruker eksperter et matnettverksyklusperspektiv. I denne ordningen er arbeidet til åtseletere og nedbrytere innen det essensielt. Dette er fordi det omfatter alle næringskjedene i det samme økosystemet. Det vil si at matnettverksyklusen godtar det faktum at hver organisme som lever i et økosystem deltar i flere næringskjeder. Dette øker igjen energieffektiviteten.

Forutsetningen er at hver næringskjede er en mulig måte for energi og næringsstoffer å strømme gjennom økosystemet. I matnettverksyklusen til et økosystem kobles alle næringskjeder sammen og overlapper hverandre.

Alle organismer i matnettverket er grupper som passer inn i kategorier som kalles trofiske nivåer. Generelt sett deler disse nivåene seg inn i:

  • Det første trofiske nivået: produsenter
  • Så, det primære, sekundære og tertiære nivået: forbrukere
  • Til slutt, det siste trofiske nivået: nedbrytere.

Dermed er det åtseletere og nedbrytere som fullfører den biologiske livssyklusen. Handlingene deres fører til resirkulering når næringsstoffene går tilbake til jorda eller havene der de autotrofiske organismene bruker dem. Deretter begynner en ny livssyklus.

Fordeler med å spise kadavre for marabustorken

En flygende marabustork

Marabustorkene, som de fleste åtseletere, er fleksible når det gjelder hva de spiser. Dette er en fordel, ettersom det er lettere for dem å spise sammenlignet med skapninger med et sterkt begrenset kosthold.

Å være åtseleter forbedrer tilpasningen til en art til nye miljøer. Dette er definitivt sant når det gjelder marabustorken, en art som nå er utbredt over hele Sahara.

Selv om den for det meste er stedbundet, er det noen nomadiske bestander av denne storken. Noen mennesker har sett dem bevege seg mot ekvator etter reproduksjon, og det er rapporter om at de har blitt observert i Marokko, Spania og Israel.

Marabustorken er ofte i kontakt med mennesker og streifer rundt i fiskevær og søppeldynger. Deres evne til å spise et bredt utvalg av mat er en viktig faktor i overlevelsen og til slutt i suksessen for andre arter som lever i områdene der de lever.

Om du synes det er noe kjent med denne fuglen, er det denne storken som er modell for logoen til Freia. Eieren av Freia startet opp Chocoladefabriken Marabou i Sverige i 1916, så nå vet du hvor navnet kommer fra.

Takk for at du leste.

  • Elliott, A., Garcia, E. F. J., & Boesman, P. (2014). Marabou (Leptoptilos crumenifer). Handbook of the Birds of the World Alive. In: del Hoyo, J., Elliott, A. Lynx Edicions, Barcelona.
  • Bildstein, K. L., & Therrien, J. F. (2018). Urban birds of prey: a lengthy history of human-raptor cohabitation. In Urban Raptors (pp. 3-17). Island Press, Washington, DC.
  • Zhang, Z., Huang, Y., James, H. F., & Hou, L. (2012). A marabou (Ciconiidae: Leptoptilos) from the Middle Pleistocene of northeastern China