Arten dvergpingvin: Den minste typen pingvin

21. august 2019
Arten dvergpingvin er en art med unike karakteristikker, som lever på kysten av New Zealand. Lær mer om disse nattdyrene her!

Arten dvergpingvin er en fascinerende pingvinart som lever på kysten av New Zealand. Også kjent som liten blå pingvin og eventyrpingvin, er det den minste arten i pingvinfamilien.

Pingviner er flygeløse fugler. I motsetning til fugler som faktisk kan fly, har pingviner solide bein, noe som hjelper dem med å svømme lettere. Denne pingvinarten blir vanligvis 30 cm høye i voksen alder, og veier litt over 1 kg.

Pingviner er for det meste nattaktive dyr. I noen tilfeller kan man se dem i nærheten av menneskenes områder. Til tross for sin lille størrelse, har arten dvergpingvin en tendens til å lage mye bråk om kvelden, når de er mest aktive.

Arten dvergpingvin kan være en irriterende nabo om natten.

Som du sannsynligvis allerede har gjettet deg frem til, er denne arten blå i fargen. Noen av dem er mer sorte, selv om de fleste er mer gråaktige. Som andre medlemmer av arten sin, har disse pingvinene hvite mager.

Som mange andre dyr, er arten dvergpingvin kjønnsdismorfe. I dette tilfellet er hannene litt større enn hunnene. Hannenes nebb er generelt også mørkere og bredere.

De spiser rundt 25% av kroppsvekten sin i fisk hver dag. De er ekstremt raske i vannet, takket være sin lille størrelse og vekt, og dette gjør dem til gode jegere.

Habitat og utbredelse av arten dvergpingvin

De lever for det meste på Nordøya, Sørøya og Stewart Island i New Zealand. Men du kan også finne dem på Tree Kings Island, som er ubebodd av mennesker. Du kan også finne denne arten på sørøst-kysten av Australia. De innfødte her kaller den «eventyrpingvin», og er til og med en del av folkloren deres!

De graver vanligvis redene sine i sanddyner eller nær store stener. Dersom det er mulig, vil de prøve å bygge redene sine på steder der de vil bli beskyttet av tykk vegetasjon. Nåværende tall sier at det finnes minst 32 000 individer av denne arten på kun New Zealand.

Den flotte arten dvergpingvin kalles eventyrpingvin av Australias innfødte.

De tilbringer også det meste av livet i vannet, svømmende rundt. Av alle de forskjellige pingvinartene, er det de som er best i vannakrobatikk. De kan tilbringe flere dager i vannet før de trenger å dra tilbake til kysten. 

Reprodusering

Avhengig av årstiden, kan denne arten gå en hel måned uten å returnere til land. Dette betyr at de ikke tilbringer mye tid rundt redene sine. Tiden du ser dem mest, er under paringstiden. Men i motsetning til andre fugler, beholder de ikke én enkelt partner resten av livet. En hunn kan også legge ett eller to egg samtidig.

Begge foreldrene vil bytte på å ruge på egget, mens den andre drar på jakt og svømmer. Rugeperioden varer i rundt 35 dager. Når egget klekker, vil de fôres av hunnen ved å gulpe opp mat i munnen deres, som andre fugler gjør. En unge er ansett som voksen ved 7-11 uker etter fødselen. Innen da burde de kunne jakte og svømme selv.

  • Gales, R.; Green, B. (1990) The Annual Energetics Cycle of Little Penguins (Eudyptula Minor). Ecology: Ecological Society of America. Volume 71, Issue 6. Pp. 2297-2312
  • Bethge, P.; Nicol, S.; Culik, B. (2009) Diving behaviour and energetics in breeding little penguins (Eudyptula minor). Journal of Zoology. Volumen 242, Número 3. Pp. 483-502
  • Dann, P. (1991) Distribution, Population Trends and Factors Influencing the Population Size of Little Penguins Eudyptula minor on Phillip Island, Victoria. Emu: Jurnal of BirdLife Australia. Volumen 91, Número 5. Pp. 263-272