Logo image
Logo image

De beste kjente sitatene om kjærlighet til dyr

6 minutter
Kjendiser, politikere og forfattere fra hele verden har delt sitater om sin kjærlighet til dyr. Sjekk ut våre favoritter!
De beste kjente sitatene om kjærlighet til dyr
Skrevet av Redaksjonsteamet
Siste oppdatering: 17 februar, 2024

Kjærlighet til dyr er en mektig kraft som har inspirert mennesker til alle tider og i alle kulturer. Den dype forbindelsen vi føler med våre lodne og fjærkledde venner har ført til at vi reflekterer og uttrykker følelser gjennom ord.

I denne artikkelen har vi samlet noen av de mest kjente sitatene om kjærlighet til dyr, sammen med deres respektive forfattere. Disse sitatene fanger essensen av ømheten, lojaliteten og medfølelsen som dyr vekker i våre hjerter.

Om å elske dyr

Den høyeste og sterkeste følelsen av menneske-dyr-båndet er kjærlighet. Derfor er de første setningene vi deler med deg uttrykk for det og dets manifestasjon mellom mennesker og dyr.

«Før man har elsket et dyr, er det en del av sjelen som ikke er vekket.» – Anatole France

Den anerkjente franske forfatteren, Anatole France, inviterer oss til å gjenkjenne den transformerende kraften i kjærlighet til dyr. Dette sitatet minner oss om at bare når vi åpner hjertene våre for dem, opplever vi en dypere forbindelse med naturen og oss selv.

«Man kan bedømme et menneskes hjerte ut fra hvordan de behandler dyr.» – Immanuel Kant

Den innflytelsesrike tyske filosofen Immanuel Kant utforsket også sammenhengen mellom menneskers etikk og deres forhold til dyr. Selv om dette kan være et unntak fra hans kategoriske imperativ (med tanke på hva det innebærer), lar det oss forstå at et grunnleggende aspekt ved menneskets etikk er knyttet til hvordan vi behandler hjelpeløse vesener.

«En hund er den eneste på jorden som vil elske deg mer enn den elsker seg selv.» – Josh Billings

Humorist og forfatter, Josh Billings, fremhever den ubetingede kjærligheten hunder tilbyr sine eiere. Denne setningen fanger lojaliteten og hengivenheten som hunder viser, og gjør dem til trofaste og kjærlige følgesvenner.

«Kjærlighet til alle levende skapninger er menneskets edleste egenskap.» – Charles Darwin

Den berømte vitenskapsmannen, Charles Darwin, inviterer oss til å anerkjenne kjærlighet til alle former for liv som en essensiell kvalitet ved menneskeheten. Denne setningen fremhever viktigheten av å verdsette og beskytte det biologiske mangfoldet på planeten vår. På denne måten anerkjenner den den grunnleggende rollen som dyr spiller i økosystemet vårt.

«Kjærlighet til dyr er broen som forbinder oss med godhet og spiritualitet.» – Sir David Attenborough

Den berømte naturforskeren og vitenskapelige popularisatoren, Sir David Attenborough, fremhever den dype forbindelsen som eksisterer mellom kjærlighet til dyr og vår egen spiritualitet. Denne setningen inviterer oss til å sette pris på skjønnheten og viktigheten av alle former for liv på jorden.

«Kjærlighet til dyr oppløfter menneskesjelen og lærer oss den sanne essensen av medfølelse.» – Linda Bender

Forfatter og veterinær, Linda Bender, fremhever hvordan kjærlighet til dyr kan forvandle livene våre, vekke følelser i oss med medfølelse og empati for alle former for liv i verden.

«Kjærlighet til dyr er den beste representasjonen av uselvisk kjærlighet og uendelig lojalitet» – Dr. Kayode Fayemi

Den nigerianske politikeren Kayode Fayemi understreker den altruistiske og lojale naturen til kjærlighet til dyr. Denne setningen inviterer oss til å anerkjenne verdien av å elske og ta vare på dyr uten å forvente noe tilbake, og lærer oss verdifulle leksjoner om hengivenhet og trofasthet.

Om hvordan å elske dyr gjør oss bedre

Some figure
Selskapsdyr har en positiv innvirkning på menneskers velvære. Det er derfor mange forfattere og aktivister har vært talsmenn for deres beskyttelse. Kreditt: Uschi Dugulin/Pixabay

Å elske dyr gir oss muligheten til å forbedre oss som menneskeart. Dette er hva flere personligheter trodde og tror.

«Storheten til en nasjon og dens moralske fremgang kan bedømmes etter måten dyrene behandles på.» – Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi, indisk åndelig leder og pasifist, oppfordrer oss til å reflektere over vårt forhold til dyr. Dette sitatet minner oss om at vår behandling av hjelpeløse vesener avslører vår sanne menneskelighet og utfordrer oss til å være medfølende og ansvarlige.

«Medfølelse for dyr er nært forbundet med god karakter, og det kan trygt hevdes at den som er grusom mot dyr ikke kan være en god person.» – Arthur Schopenhauer

Den tyske filosofen, Arthur Schopenhauer, understreker det nære forholdet mellom medfølelse for dyr og vår egen moral. Denne setningen oppfordrer oss til å erkjenne at etisk behandling av dyr er en refleksjon av vår indre godhet og utfordrer oss til å være medfølende mennesker i alle aspekter av livet.

«Hvis man ønsker å leve et rett liv, må man først avstå fra å drepe dyr.» – Leo Tolstoy

Den anerkjente russiske forfatteren, Leo Tolstoj, får oss til å reflektere over vårt forhold til dyr og vår evne til å utøve medfølelse og respekt. Dette sitatet fremhever viktigheten av å vurdere mer etiske og bærekraftige valg i maten og livsstilen vår.

Om vennskap med dyr

Some figure
I vennskapet mellom mennesker og kjæledyr er bekymring for hverandres ve og vel til stede. Kreditt: Alatyren/Pixabay.

Vennskap er en sterk forbindelse født mellom mennesker og dyr. Hvis du er så heldig å dele livet ditt med en lodden og trofast følgesvenn, vil du garantert føle deg identifisert med setningene vi deler med deg nedenfor.

«Du kan ikke se på en sovende hund uten å endelig føle behovet for å klappe den.» – Michael Ondaatje

Forfatter Michael Ondaatje, i The English Patient, fremhever den uimotståelige ømheten som hunder fremkaller og hvordan deres blotte tilstedeværelse kan vekke ønsket om å vise dem hengivenhet og ømhet.

«Et dyr er en venn som aldri vil dømme deg og som alltid vil elske deg.» – Martin Buber

Filosofen og forfatteren, Martin Buber, fremhever dyrs kjærlighets ubetingede natur i denne setningen. Dyr tilbyr oss vennskap og kjærlighet uten fordommer eller forventninger, og lærer oss verdien av gjensidig aksept akkurat som vi er.

«Dyr er så gode venner: De stiller ikke spørsmål, de kritiserer ikke.» – George Eliot

Den anerkjente forfatteren, George Eliot, fremhever renheten og ærligheten i vennskapet som dyr tilbyr oss. De aksepterer mennesker som de er, uten å dømme, og gir oss ubetinget følge.

Kjærlighets- og vennskapsfraser om dyr til ettertanke og anvendelse

Forskning rapportert i tidsskriftet Frontiers in Psychology hevder at vennskap mellom mennesker og kjæledyr innebærer å skape
en sosial forbindelse som reagerer på emosjonelle og adaptive funksjoner, på samme måte som vennskap mellom mennesker.

Faktisk identifiserer forfatterne egenskapene som finnes i forholdet mellom menneske og kjæledyr, slik at det kan betraktes som vennskap. Noen av dem er følgende:

 • lojalitet
 • selskap
 • tillit
 • forpliktelse
 • kjærlighet
 • sympati
 • delt tid

De delte kjente frasene uttrykker flere av de nevnte følelsene av tilhørighet. Denne følelsen, fanget i ord, inspirerer oss til å sette pris på og respektere kjærligheten som dyr gir oss.

På samme måte bør det lede oss til å reflektere over vårt ansvar som mennesker for å ta vare på og beskytte dem. Dens varige virkning minner oss om viktigheten av å leve i harmoni med alle skapningene på planeten vår.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • American Veterinary Medical Association. (s.f). Human-animal interaction and the human-animal bond. Consultado el 11 de julio de 2023. https://www.avma.org/resources-tools/avma-policies/human-animal-interaction-and-human-animal-bond
 • Amiot, C. E., & Bastian, B. (2015). Toward a psychology of human–animal relations. Psychological Bulletin, 141(1), 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25365760/
 • Borgi, M., & Cirulli, F. (2016). Pet face: Mechanisms underlying human-animal relationships. Frontiers in Psychology, 7, 298. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2016.00298/full
 • Díaz Videla, M. (2020). Vínculo humano-animal ¿Qué clase de amor es ese?. Calidad De Vida Y Salud, 13(Especial), 2-32. http://revistacdvs.uflo.edu.ar/index.php/CdVUFLO/article/view/278
 • Paul, E. S. (2000). Love of pets and love of people. En A. L. Podberscek, E. S. Paul & J.  A. Serpell (Eds), Companion animals and  us: Exploring the relationships between people and pets (pp. 168-186). Cambridge: Cambridge University Press.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.