Pallaskatten: En utrydningstruet katt fanget på kamera i Russland

13. juli 2018

Kameraer i Russland fanget en utrydningstruet katt da en ekspedisjon til Altai-Naturreservatet i Sør-Siberia gjorde en bemerkelsesverdig oppdagelse. De fotograferte en katt kjent som Pallaskatten (også kalt manulen).

Dette er et dyr som menneskeøyer ofte ikke ser. I tillegg havner den på den røde listen hos den internasjonale union for naturvern. På den listen er artene «nær truet» eller utrydningstruet. Derfor er det bemerkelsesverdig at en utrydningstruet katt har blitt fotografert.

Lær om historien bak dette fantastiske fotografiet av Pallaskatten

Dette er en truet art. Som et resultat er de motvillige til å vise seg selv for folk – for gode grunner. Så det er ikke mange muligheter til å se bilder av disse kattene i deres naturlige habitat.

I denne anledningen skjedde innspillingen unner en nylig ekspedisjon organisert av World Wide Fund for Nature (WWF). Dette inkluderte Argali det regionale fondet (for dyrebeskyttelse) og Altai-Naturreservatet.

Å fange en Pallaskatt på kamera er en svært uvanlig prestasjon, og alle beundret denne vakre katten.

Litt informasjon om manulen

Som du uten tvil vil sette pris på, er disse kattene veldig store og lubne. Men de er på samme størrelse og vekt som en gjennomsnittlig huskatt. Deres lange og tette pels – for å takle lave temperaturer i områdene de bebor seg – får dem til å virke større enn de virkelig er.

Manulen har omtrent 9,000 hår per kvadratcentimeter som vokser til en lengde på 7 centimeter.

Dette kjøttetende pattedyret tilhører Felidaefamilien (kattefamilien). Habitatet deres utvider seg primært, i tillegg til Siberia, til steppene av Mongolia og Tibet. Den lever i høyder opp til 5,000 meter over sjøen.

Disse artene ble klassifisert i 1776 av den tyske zoologisten Peter Simon Pallas, som kalte den Felis manul. Men nylig oppdagelse tildeler arten til Otocolobusslekten.

Et kamera fanget bilder av den unnvikende og utrydningstruede katten i de sibirske steppene. Også kjent som manulen er denne kortbente solide katten jaktet av krypskyttere for dens tykke, vakre pels. 

Mer informasjon om Pallaskatten

Andre trekk for disse vakre kattene er:

  • Korte ben og klør.
  • Lubben og solid kropp.
  • Hale med lange, hårete, svarte ringer.
  • Fargen på pelsen varierer fra askegrå til rødbrun.
  • Øyne med sirkulære pupiller.
  • Lavt og separert plasserte ører.
  • Et flatet ansikt.

I tillegg er disse dyr med ensomme vaner som vanligvis jakter under de mørke timer. Maten de stort sett spiser er gnagere og fugler. Selv om de tilbringer store deler av dagen i fjellsprekker eller i busker liker de også å ligge i solen – akkurat som gode, veloppdragne katter.

En truet katteart jaktet av krypskyttere

pallaskatt

Den kvinnelige manulen har mellom 2 og 6 kattunger per gang etter en svangerskapstid på mellom 66 og 75 dager. Kattungene veier omtrent 90 gram og er dekket av en tykk pels. De vil nå voksen størrelse innen seks måneder.

I fangenskap kan Pallaskatten leve opp til 11 år. Derimot, selv om de er i stand til å reprodusere seg i disse forholdene, er overlevelsesraten lav, på grunn av infeksjonene de lider av. Grunnen ser ut til å være i et underutviklet immunsystem fordi, i deres isolerte naturhabitat, ville de ikke være utsatt for virus.

Videre er manulen et offer for krypskyttere og er jaktet på for sin pels. Men på grunn av deres unnvikende oppførsel er det mangel på spesifikk informasjon på dette emnet. Det er også vanskelig å estimere det eksakte antallet av disse kattene som lever i dag.

Heldigvis er vi i stand til å nyte disse vakre bildene takket være kameraet som fanget en Pallaskatt i sitt fantastiske domene. For det er vi veldig takknemlige.

Kilde: Siberian Times (iberiantimes.com/home/)