Logo image
Logo image

Oppdag alle fargene til border collie

7 minutter
Gener er ansvarlige for variasjonen av hundepelsfarger, som er produsert av to pigmenter: eumelanin og pheomelanin. Utforsk i dette innholdet 17 farger av border collie.
Oppdag alle fargene til border collie
Siste oppdatering: 30 desember, 2023

Visste du at fargene på border collie ikke er begrenset til svart og hvitt? Du har kanskje kommet over brun eller grå pels hos denne rasen, men sannheten er at det er mange varianter akseptert av Fédération Cynologique Internationale (FCI) og American Kennel Club (AKC).

Disse fantastiske hjørnetennene er de beste følgesvennene noen med en aktiv livsstil kan ha. Hvis du er nysgjerrig på alle pelsfargene de kan vise frem, her finner du listen du trenger for å bli bedre kjent med denne hunderasen. Ikke gå glipp av noe!

Fargene på border collie akseptert av FCI og AKC

Genetikken som påvirker pelsfargen til disse hundene er interessant og kompleks. Ifølge en studie publisert i tidsskriftet Animal Genetics, er celler kalt melanocytter, som produserer et protein kjent som melanin, ansvarlige for fargen på følgende pattedyrkroppsdeler:

 • Hud
 • Hår
 • Øyne
Hos hunder er det kjent opptil 15 gener relatert til pelsfarge, hvorav MC1R, ASIP og CBD103 skiller seg ut. Komplekse interaksjoner mellom disse genene bestemmer typen og mengden melanin som produseres.

Ifølge Fédération Cynologique Internationale (FCI), hos border collie, vil grunnfargen alltid være hvit – med noen unntak – men denne fargen bør ikke dominere. Ulike kombinasjoner er akseptable. Nedenfor finner du de vanligste, som angitt av denne hundeorganisasjonen og American Kennel Club (AKC).

1. Svart og hvitt

Some figure
Denne kombinasjonen av pelsfarger er den hyppigste hos border collie. Kreditt: Radim Ryba/iStockphoto.

Dette er den vanligste pelsen du finner. De svarte flekkene på den hvite bunnfargen følger vanligvis ikke noe mønster. Fordi de er tilfeldige, gjør de hvert eksemplar unikt.

2. Trefarget

Some figure
Den brune/tan fargen vises vanligvis over øynene og kinnene, så vel som på bena og brystet. Kreditt: Kalulu/iStockphoto.

I denne varianten finnes tre farger i stedet for to:

 • Svart
 • Hvit (bunnfarge)
 • Kremfarget eller brunt (forekommer stort sett langs de svarte flekkene)

3. Sjokolade

Some figure
Eksemplarer med denne fargen har en brun nese. Kreditt: Sckrepka/iStockphoto.

Denne varianten ligner på svarte og hvite border collier, men de svarte områdene er erstattet av mørkebrune. Denne kombinasjonen har en liten sjanse for at hunden vil bli født med heterokromi, det vil si med forskjellige fargede øyne. Det er forårsaket av et recessivt gen (bb), så dette er sjelden.

4. Sjokolade-tricolor

Some figure
Denne kombinasjonen inkluderer sjokolade, brunfarge og hvit. Kreditt: The Smart Canine.

Hos disse dyrene blir den mørkebrune fargen lysere i tilfeldige områder av pelsen, og genererer dermed en lysere brun. På denne måten kan disse nyansene skilles i stedet for to.

5. Blue merle

Some figure
I dette tilfellet viser dyrets pels en blanding av blått og grått, med svarte flekker. Det er vanlig å finne blue merle border collie med blå øyne. Kreditt: Shutterstock.

Ligner på svart og hvit border collie, men med den svarte blandet med hvitt. Denne effekten gir en blåaktig-gråaktig flekkete farge i tilfeldige områder av de svarte flekkene, og gir inntrykk av tre farger. Når hunder viser denne fargen, er det fordi en av foreldrene deres er merle.

6. Blue merle tricolor

Some figure
Border collie med en blå merle tricolor-farge har hvitt og brunt i pelsen. Kreditt: Quintessentiallyquill/Instagram.

Denne varianten av ovenstående er veldig interessant, bestående av en dominerende gråaktig (blåaktig) farge, med flekker av hvitt og brunt. Nesen er også vanligvis lysere i fargen enn hos border collier med andre farger.

7. Seal

Some figure
Dette er en sjelden farge. Pelsen får en rødbrun tone, spesielt når border collien er utsatt for sol. Kreditt: SpiritDog Training.

Det er lett å forveksle denne varianten med svart og hvitt, siden mønsteret er likt. Men i stedet for svart, har disse hundene en veldig mørk brun farge mot en hvit bunnfarge.

8. Seal merle

Some figure
Pelsen er svart og sand, med hvit som bunnfarge. Kreditt: Pixabay.

Dette er en annen av border collie-fargene som kombinerer tre nyanser:

 • Svart
 • Sandfarge
 • Hvit base
Det er lett å finne en gradient hos noen eksemplarer, fra mørkere til hvitt, gjennom lysebrunt.

9. Svart

Some figure
Svart dominerer i pelsen. Det kan være ledsaget av hvite flekker. Kreditt: Emelie M. Magnusson/Instagram.

Border collie med svart pels kan ha hvite markeringer i enkelte områder:

 • Hale
 • Poter
 • Bryst
 • Hode

Til tross for dette skiller de seg fra hunder av denne rasen som viser en svart og hvit pels.

10. En av de sjeldneste fargene hos border collie er rød merle

Some figure
Rød merle er en uvanlig farge, på grunn av at den røde er et recessivt gen. Kreditt: Shutterstock.

Denne gangen bryter vi den første regelen ovenfor: I stedet for å ha hvitt som bunnfarge finner vi brunt, i en lett rødlig tone. Dette kombineres uregelmessig med det hvite. Dette er en ganske sjelden fenotype å finne.

11. Rød merle tricolor

Some figure
Resultatet av heterogen fargefortynning er en hvit base ledsaget av røde mønstre som den hyppigste nyansen. Kreditt: Vukvuk_blog/Instagram.

Denne varianten av rød merle genererer en fargebase som igjen er hvit, og legger til svart og rødlig. Det er mulig å finne forskjellige nyanser av brunt og til og med noen sorte linjer.

12. Sable

Some figure
Sable er et annet uvanlig mønster. Den kanelfargede eller brune pelsen viser svarte tupper, selv om den kan variere i farge. Kreditt: Annabell Gsoedl/Shutterstock.

Sable består av en brunaktig, noe kobberaktig nyanse som blir mørkere i tuppen av hvert hårstrå. Dermed er det generelle utseendet av rødlige flekker som varierer i klarhet på en gradert måte, alltid på en hvit bunnfarge.

13. Sable merle

Some figure
Sable merle-farget border collie er et produkt av fortynning av den dominerende fargen. Kreditt: Lisjatina/Shutterstock.

Som med andre merle-variasjoner, produserer et recessivt gen fortynning av hovedfargen. Dermed skapes variasjoner innenfor kobberflekkene, slik at mørkebrun, sobel og hvit blir funnet.

14. Syrin, en av de vakreste border collie-fargene

Some figure
Når den utsettes for solen, får pelsen til syrinfarget border collie, som er en lys og kjølig brun, en lilla-lignende fargetone. Kreditt: Susan McQuade/iStockphoto.

Selv om det ikke er en lilla farge som sådan, men en lysere brun, er dette en av de mest ettertraktede fargene hos border collie. Denne fargen oppnås når brunfargen er genetisk fortynnet og lysnet ytterligere på den hvite pelsen.

Nesen til disse hundene er også vanligvis lys, noe som viser at mutasjonen kommer til uttrykk på alle melanocytter.

15. Syrin merle

Some figure
Pelsen har mørke kjølige brune markeringer. Kreditt: weks_atury/Instagram.

Igjen, det er en fortynning av den brune fargen i sin dominerende form. Dette genererer flekker av mørkere syrin. Dermed forblir mønsteret uregelmessig og ser ut som tre forskjellige farger.

16. ee-rød (australsk rød)

Some figure
Pelsen til australske røde border collien har blonde toner. Kreditt: Hundekennel FCI.

Denne border collie-fargen er en av de mest interessante. Her er det ikke klart hvilken farge som er grunnfargen og hvilke som er flekkene, da en genetisk test ville være nødvendig for å finne ut av det. Denne variasjonen ser ut til å maskere andre farger og vises alltid i blonde toner. På grunn av dette skilles følgende undertyper:

 • Svart: Svart bunnfarge +blond.
 • Sjokolade
 • Blå: Blåaktig bunnfarge +blond.
 • Merle: En solid rød er observert, som sannsynligvis er bunnfargen.
 • Sable eller syrin: Det er sjeldne tilfeller hvor det røde maskerer disse variasjonene.

17. Brindle

Some figure
Border collie med brindle farge har et brindle stripemønster. Kreditt: brindle_bordercollie/Instagram.

Denne fargen, oppført av AKC, kombinerer tuster av svart og brunt. Det er mulig å finne det kombinert med hvitt, og skape patchwork-mønstre. I noen tilfeller får den lysere brune rødlige toner.

Den eneste border collie-fargen som ikke aksepteres er hvit

Siden border colliene med denne vanlige fargen er albinoer, er de ikke akseptert som en farge i seg selv. Disse individene har blå eller røde øyne og en rosa nese, da de har svært lite eller ingen pigmentering. Det er viktig å ikke bli lurt i denne forbindelse, siden denne genetiske mutasjonen er ledsaget av flere helseproblemer.

Visste du om alle disse border collie-fargene? Hvis du tenker på å adoptere en av disse fantastiske hundene, husk at hvert mønster er unikt, akkurat som deres personlighet. Uansett hva pelsen heter, er hver hund unik og spesiell.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • American Kennel Club. (s.f.). Border collie dog breed information. Consultado el 25 de septiembre de 2023. https://www.akc.org/dog-breeds/border-collie/
 • Brancalion, L., Haase, B., & Wade, C. M. (2022). Canine coat pigmentation genetics: a review. Animal Genetics53(1), 3–34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34751460/
 • Federación Cinológica Internacional. (2010). Border collie. Consultado el 24 de septiembre de 2023. https://www.fci.be/es/nomenclature/BORDER-COLLIE-297.html
 • Schmutz, S. M., & Berryere, T. G. (2007). Genes affecting coat colour and pattern in domestic dogs: a review. Animal Genetics38(6), 539-549.
 • Varga, L., Lénárt, X., Zenke, P., Orbán, L., Hudák, P., Ninausz, N., … & Szőke, A. (2020). Being merle: the molecular genetic background of the canine merle mutation. Genes, 11(6), 660. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32560567/

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.