Logo image
Logo image

Febantel for katter: Dosering og bivirkninger

4 minutter
Febantel for katter er et antiparasittisk legemiddel indisert for intestinale parasittangrep. Lær hvordan det fungerer.
Febantel for katter: Dosering og bivirkninger
Siste oppdatering: 23 mars, 2024

Hvis katten din noen gang har blitt behandlet for indre parasitter, har du kanskje hørt om febantel for katter. Denne forbindelsen er vanligvis foreskrevet sammen med andre medisiner, også antiparasittiske, som praziquantel eller pyrantel.

I denne artikkelen kan du finne all grunnleggende informasjon du trenger for å vite alt om dette stoffet, sammen med dets egenskaper og kontraindikasjoner. Les videre og finn ut mer.

Hva er febantel for katter?

Febantel er en aktiv ingrediens som fungerer som et bredspektret antiparasittisk middel, noe som betyr at det kun er effektivt for gastrointestinale og pulmonale nematoder og cestoder. Det brukes hos en rekke arter, ikke bare hos katter, nettopp på grunn av denne generelle effekten på indre angrep.

Febantel er en probenzimidazol som metaboliseres i leveren. Når den når leveren, brytes den ned til fenbendazol og oxfendazol, stoffer med anthelmintisk kapasitet eller, med andre ord, som er effektive for å eliminere ormelignende parasitter.

Dette stoffet dreper ikke parasittene direkte, men endrer fordøyelsessystemet deres ved å ødelegge det strukturelle proteinet i fordøyelsessystemet (tubulin). På denne måten ender de opp med å dø fordi de ikke kan metabolisere næringsstoffene de parasitterer fra verten. Febantel kan ikke brukes som et forebyggende antiparasittisk middel.

Some figure

Bruk av febantel for katter

Febantel anbefales ved angrep av hakeorm (uncinaria), rundorm (Toxocara cati for den aktuelle arten), piskeorm (Trichuris trichiura) eller bendelorm. Vanligvis blir disse parasittene og eggene deres utvist gjennom avføringen, så de er synlige under mikroskopet.

Febantel angriper ikke bare voksne parasitter – den er også effektiv mot larver og egg.

Selv om det ikke vil hindre fremtidige infeksjoner, kan din veterinær inkludere febantel i ormekuren. Det er oftest foreskrevet til unge katter og katter som har utendørs tilgang, da det er lettere for dem å bli infiserte innvendige parasitter.

Hvordan administreres febantel?

Febantel administreres alltid oralt og etter daglig fôring. Hvis katten er vanskelig å håndtere, kan du prøve å inkludere tabletten i maten, selv om dyrene har en tendens til å oppdage det lett.

Siden febantel kun er effektivt mot parasitter, kan det være nødvendig å gjenta behandlingen dersom katten fortsatt er i fare for reinfesting.

Denne forbindelsen absorberes raskt og når blodet innen 6 til 12 timer. Hvis det gis under et måltid, forblir det i magen en stund, frigjøres sakte og øker effektiviteten.

Dosering

Febantel for katter er tilgjengelig i tablettform og som oral suspensjon. Dosen er 10 milligram per kilogram kroppsvekt i 3 dager. Doseberegningen for hver pasient vil bli gjort av en veterinær, da den avhenger av dyrets vekt, angrepsstadiet og administrering av andre medisiner.

Det vanligste er at veterinæren skriver ut febantel sammen med andre medisiner. De to vanligste er som følger:

  1. Praziquantel: Skader parasittvev, som febantel, og hemmer deres opptak av glukose for å fremskynde deres død.
  2. Pyrantel: Dette virker ved å immobilisere parasitten ved å blokkere nerveimpulsene.

Kontraindikasjoner for febantel for katter

Febantel anbefales ikke til drektige katter og kattunger som veier mindre enn ett kilogram. Dette stoffet skilles imidlertid ikke ut gjennom morsmelk, så ammende katter kan trygt ta det for kattungene sine.

Bivirkninger

Dette stoffet er ganske trygt for katter, og det tar 15 ganger den anbefalte dosen for å forårsake forgiftning. I tillegg gir det ikke interaksjoner med andre anthelmintiske legemidler som vanligvis foreskrives i samme behandling.

I tilfelle av overdreven utilsiktet inntak, vil det være mulig å se symptomer på forgiftning hos katten. De vanligste er følgende:

Bruk aldri febantel-formater for hunder på katter. Selv om virkestoffet er det samme, er det mye vanskeligere å beregne doseringen og øker risikoen for forgiftning. Generelt, aldri medisiner katten din uten veterinærresept.

Forholdsregler ved bruk av febantel til katter

Denne artikkelen er ment å informere, ikke å diagnostisere eller gi behandling. I tilfelle du mistenker at katten din lider av et parasittangrep, er det riktige handlingsforløpet å besøke veterinæren din.

Vær oppmerksom på de vanlige symptomene på parasittangrep, som diaré eller vekttap. Dyret vil ofte fortsette å spise som normalt (eller enda mer) og fortsatt gå ned i vekt.

Some figure

De fleste av disse parasittene kan enkelt forhindres hvis du er streng med tidsplanen for ormekur og vaksinasjoner. Selv om katten din fortsatt kan få en infeksjon eller sykdom (spesielt hvis den har tilgang til utsiden av huset), vil det alltid skje sjeldnere hvis kroppen er beskyttet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Vásquez Turriago, C. L. A. (2019). Protocolos de desparasitación de mascotas y percepción de propietarios frente al riesgo zoonótico en la ciudad de Bogotá. https://ciencia.lasalle.edu.co/. Recuperado 23 de noviembre de 2021, de https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1082&context=maest_ciencias_veterinarias
  • García Soto, M. (2014). Helmintos y protozoos gastrointestinales de gatos (Felis catus) de la ciudad de Santiago, Chile.
  • Scorza, A. V., Radecki, S. V., & Lappin, M. R. (2006). Efficacy of a combination of febantel, pyrantel, and praziquantel for the treatment of kittens experimentally infected with Giardia species. Journal of feline medicine and surgery8(1), 7-13.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.