Logo image
Logo image

De ulike typene øyesekret hos hunder

4 minutter
For å oppdage og forhindre visse patologier hos hunden din, må du være oppmerksom på sekretene som produseres i tårekanalene.
De ulike typene øyesekret hos hunder
Siste oppdatering: 15 april, 2024

De fleste dyr skiller ut tårer, og tåreproduksjon er en naturlig fysiologisk prosess. Imidlertid er det forskjellige typer øyesekret hos hunder, avhengig av fargen og til og med duften av sekretene. Legg merke til egenskapene til disse forskjellige typene øyesekret hos hunder for å finne ut om din pelskledde venn utvikler en sykdom du kan forhindre.

Typer øyesekret hos hunder i henhold til farge

Av alle de forskjellige typene øyesekret hos hunder, er lyse eller gjennomsiktige sekreter normale. Hunder med brun pels har til og med en tendens til å ha brunaktig utflod, men dette er også helt normalt. En god rengjøring med jevne mellomrom er mer enn nok for å kontrollere disse øyesekretene.

Men selv om fargen ikke er et faresignal, hvis renningen er overdreven, anbefaler vi at du rådfører deg med veterinæren din.

Some figure

Hvorfor har hunden min grønn eller gulaktig øyesekret?

Et grønnaktig eller gulaktig øyesekret kan være et tegn på en okulær patologi. Oftest i vår- og sommersesongen kan du legge merke til at en av hundens øyne er mer lukket enn normalt. Du bør ivareta dette så snart som mulig for å unngå ytterligere komplikasjoner.

Disse øyesekretene vises når hunden lider av konjunktivitt. Den gjennomsiktige membranen (konjunktiva) som dekker øyelokket og den hvite delen av øyeeplet vil være merkbart betent. Det er mange mulige årsaker, så nå skal vi sjekke symptomene og behandlingen.

Typer konjunktivitt oppdaget ved konjunktival utflod

Konjunktivitt på grunn av sår på hornhinnen

Dette skyldes et sår som har skadet hornhinnen. Det kan skyldes at de skraper den med en torn eller stilk, eller det kan oppstå når de leker.

Hunder som snuser mye rundt er de mest utsatt for denne typen hornhinneskade. Dette kan forårsake et kutt i hornhinnen, og produsere et sår som vanligvis er smertefullt. Det er viktig å behandle dette så snart som mulig for å forhindre at problemet forverres til det påvirker hundens syn. Dyret kan ikke kommunisere smerten eksplisitt.

Veterinæren vil stille en diagnose ved å bruke et spesielt fargestoff kalt fluorescein og deretter rense det med saltvann.

En behandling av hornhinnesår involverer antibiotika hver 8. time så lenge veterinæren gir deg råd om, og i henhold til sårets alvorlighetsgrad. Medisinen vil bli administrert i henhold til type infeksjon og en etterbehandlingskontroll vil bli utført for å se fremgangen i helbredelsen.

Infeksiøs konjunktivitt

Dette utvikler seg fra en bakteriell eller viral infeksjon, for eksempel valpesyke. Det kan spres av en annen hund når slimhinnene tetter seg sammen. Veterinæren foreskriver vanligvis spesifikke antibiotika og til og med kortikosteroider. Det er av ytterste viktighet å oppdage det så snart som mulig hvis konjunktivitten skyldes tilstedeværelsen av valpesyke, fordi denne sykdommen kan få alvorlige konsekvenser for dyrets liv hvis den ikke behandles i tide.

Some figure

Irriterende konjunktivitt

Denne typen konjunktivitt er forårsaket av kjemiske irritanter og til og med røyk fra tobakk eller bileksos. Noen dyr reagerer til og med på blekemiddel eller aerosoler.

Vi må også være forsiktige når vi bader kjæledyret vårt med såpen vi bruker for å unngå å skade slimhinnene.

For denne typen konjunktivitt vil veterinæren foreskrive en bestemt type øyedråpe.

Illeluktende sekreter

Bakterier som normalt lever på overflaten formerer seg i den akkumulerte fuktigheten og genererer et illeluktende sekret.

Hunderaser som cocker spaniel, pudler (toy), shih tzu og maltesere har ofte for mye sekret og fint hår rundt ansiktet. Kortnesede hunder (brachycephaliske raser) som mops er også utsatt for dette. Bakterier som normalt lever på overflaten formerer seg i den akkumulerte fuktigheten og genererer en vond lukt.

En veterinærundersøkelse vil avgjøre om de i tillegg til rengjøring må behandle blokkerte tårekanaler.

Hos disse typene raser:

  • Du bør holde håret rundt øynene så kort som mulig.
  • Det er tilrådelig å utføre en vask av området en eller to ganger om dagen.
  • Det veterinære oftalmologiske antibiotikaet som er foreskrevet av din veterinær kan også brukes på den omkringliggende huden.
  • Hvis huden rundt ses å være betent, hjelper en varm kompress (en fuktig klut) å lindre.

Hunder med øyevippelidelser

Hunder som har øyevipper som vokser inn i øyet (distichiasis) og en rekke andre øyevippelidelser har ofte overdreven væskeproduksjon på grunn av irritasjon i øyet. I disse tilfellene anbefales vanligvis øyelokkoperasjon. Når irritasjonen er fjernet, vil overdreven renning gå over av seg selv.

Som alltid er denne artikkelen for pedagogiske formål for å bedre forstå noen av hundens symptomer. Det beste du kan gjøre når du er i tvil er å gå til veterinæren din for en konsultasjon og en nøyaktig diagnose.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.