Logo image
Logo image

Grunner til at hunder ikke bør spise sitron

5 minutter
Selv om sitrusfrukter er kjent for sitt vitamin C-innhold, er det best å holde sitron borte fra kjæledyret ditt. Finn ut årsakene til at det ikke anbefales for en hund å spise sitron og hva du skal gjøre hvis dette skjer!
Grunner til at hunder ikke bør spise sitron
Siste oppdatering: 15 april, 2024

På grunn av det nære forholdet vi har til hundene våre, er det normalt å bli fristet til å dele visse matvarer med dem. Noen ganger tar vi imidlertid ikke hensyn til de negative effektene de kan ha på helsen deres. I denne forbindelse bør hunder ikke spise sitron fordi de inneholder essensielle oljer og psoralener, som er giftige for disse dyrene. Finn ut alle detaljene i denne artikkelen!

Hvorfor skal ikke hunder spise sitron?

Ifølge American Kennel Club kan enkelte komponenter i sitroner være giftige for hunder. Denne organisasjonen, som er ansvarlig for å føre stamtavle og fremme hunders helse og velferd i Amerika, spesifiserer at to skadelige elementer kan identifiseres:

 • Eteriske oljer: De utgjør 0,1 til 1 % av plantens tørrvekt. De er en blanding av aromatiske stoffer som er ansvarlige for å gi lukten til fruktene. De er lagret i perikarpen til denne sitrusfrukten og i skallet.
 • Psoralener: Dette er et fotoaktivt stoff som, når det kommer i kontakt med UV-stråler av sollys, blir et melanogent og cellegift-stoff (giftig mot celler).
Når det gjelder hunder, kan sitronskall forårsake dermatologiske problemer fordi den inneholder psoralener.

Hva skjer hvis en hund spiser en sitron?

Hvis en hund tilfeldigvis spiser litt sitron, kan effektene variere. I virkeligheten vil det avhenge av mengden frukt et kjæledyr spiser. Som American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) advarer, kan symptomer på sitrontoksisitet hos hunder omfatte følgende:

 • Diaré
 • Oppkast
 • Depresjon
 • Dermatitt
 • Rødning av huden

Tatt i betraktning at giftige elementer finnes i hele frukten, kan både inntak av skallet og fruktkjøttet være skadelig. På grunn av størrelsen på sitroner kan noen hunder også konsumere hele sitronen, noe som resulterer i mulig tarmobstruksjon.

Det er også viktig å ikke gi sitronvann til hunden din.

Dette er fordi de høye konsentrasjonene av sitronsyre øker risikoen for gastrointestinale problemer, som oppkast og diaré.

Some figure
Både sitronskall og sitronsaft er skadelig for hunder. Kreditt: Irene Lankin/iStockphoto.

Hva skal jeg gjøre hvis hunden min spiser en sitron?

Først av alt, hvis sitronsaft har landet på kjæledyrets hud, bør du forhindre at den går utendørs slik at psoralener ikke aktiveres av sollys. Dette vil minimere risikoen for skade på dermis.

Etter dette er det ikke en god idé å prøve å motvirke effektene med hjemmbehandlinger. I stedet, hvis kjæledyret ditt har konsumert en betydelig mengde, er det avgjørende at du besøker en veterinær. Det er imidlertid viktig å understreke at en enkel slikking ikke vil være nok til å generere sykdom hos en hund.

Kan jeg bruke denne frukten til andre formål?

Selv om hunder ikke bør spise sitroner, er denne frukten ikke helt en fiende for hunder. Ifølge noen studier har sitron antiparasittiske egenskaper.

For eksempel rapporterte en studie fra Cebu Doctors University på Filippinene at 100 % konsentrert sitronekstrakt er like effektivt mot loppen Ctenocephalides canis som de kommersielle sjampoene som brukes til å kontrollere disse ektoparasittene.

I tråd med dette slår en artikkel i tidsskriftet Parasitology Research fast at sitron er et av de naturlige elementene som virker for å kontrollere lopper hos hunder. For å bruke den til dette formålet er trinnene som følger:

 1. Press ut omtrent tre sitroner og spe i en liter vann.
 2. Fordel blandingen over hele dyrets kropp, pass på at du ikke får den i øynene eller snuten.
 3. La virke i ca 10 minutter.
 4. Børst og vask med mye vann.
Under prosedyren bør hunden ikke utsettes for sollys.

Betyr dette at hunder ikke bør spise noen sitrusfrukter?

Disse fruktene er ikke spesielt anbefalt for hunder på grunn av nivåene av sitronsyre og andre elementer nevnt ovenfor. Men selv om hunder ikke bør spise sitroner, er det mulig å gi dem klementiner eller appelsiner. Betingelsene for å gjøre det er at disse skal tilbys i små mengder og bør ikke overstige 10 % av en hunds kosthold.

Det er viktig å huske at en hunds kropp er veldig forskjellig fra menneskers, og dens ernæringsmessige behov krever ikke en høy prosentandel av frukt og grønnsaker. Disse kan gis som en godbit, som en kilde til hydrering, eller av og til, hvis du vil dele med dem.

På samme måte rapporterer en studie i tidsskriftet Malaysian Society of Applied Biology effektiviteten av appelsinskallpreparater for å kontrollere flåtten Rhipicephalus sanguineus.

I alle fall bør hunder bare gis fruktkjøttet, siden fordøyelsessystemet deres ikke fordøyer sitrusskall, stilker eller frø særlig godt.

Jordbær, epler eller pærer kan derimot være et bedre valg som kilde til vitamin C og antioksidanter for kjæledyr. Bare vær forsiktig med å fjerne frøene, og ikke overdriv.

Some figure
Hunder kan spise klementiner av og til. Kreditt: Merrimon/iStockphoto.

Hvilke andre matvarer anbefales ikke til hunder?

Sitron er bare en del av en lang liste over matvarer som er strengt forbudt for hunder. Faktisk sier en publikasjon i tidsskriftet Frontiers in Veterinary Science tydelig noen av dem:

 • Løk, hvitløk, purre og gressløk: Disse plantene, som tilhører slekten Allium spp, har toksikologiske forbindelser kjent som organosulfoksider. Ved inntak kan hunder lide av oksidativ hemolyse (ødeleggelse av røde blodlegemer).
 • Druer, rosiner og rips: Selv om deres toksisitetsprosess er ukjent hos hunder, er det bevis på at de produserer alvorlig nyresvikt. Selv i små mengder forårsaker de irreversibel nyreskade.
 • Macadamia: Inntaket på bare 20 gram er nok til at en liten hund utvikler symptomer som depresjon, oppkast, ataksi, skjelvinger og magesmerter.
 • Metylxanthines: Denne gruppen av alkaloider, som finnes i forskjellige matvarer som kaffe, te, guaranadrikker eller sjokolade, produserer endringer i sentralnervesystemet, for eksempel økt hjertefrekvens.

Sørg for å passe på hva hunden din spiser

Som du har vært i stand til å observere, er det flere grunner til at hunder ikke bør spise sitroner. Bortsett fra det faktum at smaken deres slett ikke er behagelig for ganen til hjørnetenner, er deres ernæringsmessige bidrag minimal sammenlignet med hvor skadelige de kan være.

I stedet kan du velge tryggere frukt, for eksempel epler eller pærer. Men hvis du tilfeldigvis har noen ubrukte sitroner, kan du bruke saften deres som et loppemiddel i tilfelle hunden din har lopper. Når det er sagt, er det din plikt å sørge for at hunden din ikke spiser sitron for å unngå ulemper.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.