Reproduksjon og bevaring av arabiaoryx

9. september 2019
Kjent som arabiaoryx eller hvit oryx, denne antilopen er kjent for sin hvite pels med svarte markeringer på ansiktet og bena. Dette pattedyret er av stor betydning i historien til Den arabiske halvøy.

Arabiaoryx er en ørkenantilope som, som som navnet tilsier, lever på Den arabiske halvøy. Den er en av de mest truede artene i hele Artiodactyla-ordenen (partåede klovdyr). I denne artikkelen vil vi fortelle deg hva vi vet om den.

Dette dyret er et av de pattedyrene som er best tilpasset et liv i ørkenen, og kan overleve uten vann i flere uker. De får det ved å spise planter, og de spiser hovedsakelig om natten, når plantene er fuktige etter å ha fanget opp den fuktige natteluften. Oryxer vil også grave etter knoller og røtter for å få væske.

Arabiaoryx er omtrent en meter høy og veier rundt 70 kilo og den skiller seg ut for sin, for det meste, hvite pels. Bena er mørkebrune til svarte, ansiktsmarkeringene er svarte, og spissen av halen og de lanse-lignende hornene er mørkere. (Den hvite pelsen reflekterer sollyset, mens de mørke bena hjelper til med å absorbere varmen under kalde ørkenmorgener.)

Legg merke til at hornene er et kjennetegn hos begge kjønn i lengde og fasong; de er vanligvis svarte. I tillegg er de omtrent en meter lange og er deres beste selvforsvarsvåpen.

Arabiaoryx: Reproduksjon og atferd

I løpet av dagen skjuler arabiaoryx seg vanligvis for varmen og hviler til det er kveld, og det er da den begynner å bevege seg rundt for å utføre sin daglige rutine. Den har et talent for å oppdage regn og kan lett bevege seg mot det og finne det. Dens leveområde strekker seg til omtrent 30o0 kvadratkilometer.

Som vi nevnte ovenfor, kan disse drøvtyggerne klare seg uten vann i flere uker, akkurat som dromedarer og andre ørke dyr. Når de ikke streifer rundt og leter etter mat, graver arabiaoryx grunne hull i den myke bakken eller under små busker. De lever hovedsakelig av frukt, knoller, røtter, urter, løk og knopper.

Flokkene er blandet og består av omtrent 2 til 15 oryxer. De er for det meste fredelige, til og med solitære hanner, og kan leve sammen uten problemer. Naturligvis er paringstiden unntaket. Den foregår vanligvis mellom mai og desember.

Drektighetsperioden for hunnoryxer er 240 dager lang og gir en kalv som ammer i omtrent to og en halv måned.

Myten om enhjørningen

Arabiaoryx er nasjonaldyret i Oman, Jordan, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain. Det er flere feil med hensyn til navnet som brukes på denne arten. For eksempel oversettes et av ordene som brukes for dem som «enhjørning».

Oversettelsen av det hebraiske ordet re’em: til gresk som monokeros (ett-horn) i Septuaginta. I Salme 22:21 vises ordet Karen i entall, og det betyr horn. Den romersk-katolske Vulgata og Douay-Rheims-bibelen oversatte re’em som neshorn.

Videre er andre oversettelser navn for villkveg, villokse, bøffel eller gaur. Til slutt er den arabiske oversettelsen alrim den mest korrekte, og det betyr bokstavelig talt «hvit oryx.»

Myten kan også være basert på oryxer som mistet det ene hornet. Aristoteles og Plinius den eldre uttalte at oryxen var en prototype for en enhjørning. Det er sant at fra visse perspektiver ser dette dyret ut til å ha bare et horn.

Fordi horn ikke vokser tilbake når de faller av, hvis en av disse drøvtyggerne mister ett av en eller annen grunn, vil den måtte leve med det ene resten av livet.

I tillegg tror noen at hornet til arabiaoryx har medisinske egenskaper, og det brukes ofte til å behandle alle slags plager.

Arabiaoryx: Habitat og bevaring

Arabiaoryxene foretrekker ørkenområder med hard sand og grus fordi de er meget motstandsdyktige mot dårlig vær. Der kan de beskytte seg mot sitt eneste naturlige rovdyr: ulven.

Historisk sett levde denne virkelige enhjørningen i det meste av Midt-Østen, og fram til tidlig på 1800-tallet var det store bestander i Palestina, Sinai, Irak og Transjordan. For tiden lever de overlevende flokkene hovedsakelig Saudi-Arabia.

En flokk arabiaoryx

På grunn av økt befolkning, jakt (de velstående arabiske prinsene begynte å jakte på dem på 1930-tallet for trofeer) og andre menneskelige inngrep, ble bestanden av arabiaoryx drastisk redusert i løpet av det siste århundret. På 1970-tallet var det ingen ville eksemplarer igjen.

Imidlertid, takket være innsatsen fra noen grupper av økologer og forskere, er arabiaoryx nå blitt introdusert i Oman, Israel, De forente arabiske emirater, Syria, Jordan, Qatar og Bahrain. For tiden er det mer enn 1000 eksemplarer som gleder seg over det naturlige habitatet sitt, derav deres tillegg til IUCNs rødliste over truede arter.

At arten er blitt gjeninnført betyr ikke nødvendigvis at trusselen er borte. Veien til bevaring av arter er faktisk ganske vanskelig og langsom. Imidlertid var innsatsen for reintroduksjon i naturen definitivt mer vellykket enn forventet, og bestanden av dette dyret, som er så karakteristisk for ørkenen, øker daglig.

  • Spalton, J. A., Lawrence, M. W., & Brend, S. A. (1999). Arabian oryx reintroduction in Oman: Successes and setbacks. ORYX. https://doi.org/10.1046/j.1365-3008.1999.00062.x