Fossa: Et uvanlig rovdyr som finnes på Madagaskar

4. oktober 2019
Fossaen er et så nådeløst rovdyr at lokalbefolkningen på Madagaskar ikke engang vil si navnet dens. De sier at den er en djevel som kidnapper barn ... men det er selvfølgelig ikke sant. Den er bare et kjøttetende rovdyr - det farligste på øya.

Kan du tro at et dyr som ser så søtt ut som fossa faktisk er et av de største rovdyrene på Madagaskar? Fortsett å lese for å lære mer om dette nådeløse rovdyret.

Et unikt rovdyr

Det vitenskapelige navnet deres er Cryptoprocta ferox, og de er kjøttetende pattedyr stedegne på øya Madagaskar. De har mange likheter med katter, men de tilhører faktisk familien Gassiske snikekatter, som alle er hjemmehørende i området.

De er de dominerende rovdyrene på øya fordi det egentlig ikke er noen andre kjøttetende pattedyr der. De er også den primære jegeren (etter mennesker) på lemurer.

Deres store størrelse (opptil to ganger større enn en huskatt) skyldes et fenomen kjent som øykjempevekst. Det er en evolusjonær respons som skjer med isolerte arter som ikke har naturlige fiender eller konkurrenter i miljøet.

Fysiske karakteristikker ved fossaene

Hannfossaen er litt større enn hunnene, og kan nå rundt 80 cm i høyde. Hunnene kan bli rundt 70 cm. Halen deres kan være nesten en meter lang, og hannene har en tendens til å veie omtrent 8 kg, hunnene omtrent 6.

Et nærbilde av en fossa som ser på et kamera

Begge kjønn har kort pels som kan være rødlig, oransje eller brun. Hodene deres er små sammenlignet med resten av de lange, muskuløse kroppene. Det er noe de har til felles med mungoer, deres nære slektninger. De har også store runde ører, en mørk nese, runde brune øyne som lar dem se om natten, og værhår over hele ansiktet.

En av de mest uvanlige karakteristikkene til fossaene er de ytre kjønnsorganene deres. Hannene har en penis mellom bakbenene. På den annen side har kvinner noe som kalles «forbigående maskulinisering», fra omtrent 1-2 årsalderen. Dette fører til at de får en forstørret klitoris som kan forveksles med en slags penis.

De har uttrekkbare klør på labbene (som katter). De nakne potene deres lar dem holde seg fast på steiner og grener. De har en plantigrad gange, og kan hoppe fra tre til tre for å fange byttet sitt.

Atferd og reproduksjon hos fossa

Fossaer er for det meste nattaktive, og liker å gjemme seg i tørre skoger der det er god plass mellom trærne og mye buskvegetasjon rundt. De jakter på lemurer ved å hoppe på toppen av dem, og fanger også fugler i flukt. Noen ganger spiser de amfibier, insekter, krypdyr og til og med små pattedyr.

De er solitære og veldig territoriale. Fossa markerer territoriet sitt med sekreter som kommer ut av svettekjertlene. Det gjelder for begge kjønn, og det er hunnene som bestemmer hvilken «frier» som kan få pare seg med dem. Faktisk forlater hunnene noen ganger partneren sin i løpet av den seksuelle handlingen.

En fossa ved litt vann

Antallet unger de føder kan variere. Ungene blir født uten pels eller tenner og er helt avhengige av moren til de er ett år gamle. En ung fossa er vanligvis grå eller hvit, og når seksuell modenhet ved treårsalder, på hvilket tidspunkt den kan begynne å reprodusere seg.

Bevaring av fossa på Madagaskar

På grunn av atferden og utseendet deres ser folk på Madagaskar på fossaen som en «djevel». Det er mange sagn om dette dyret, og et av de mest populære er det som sier at de kidnapper babyer om natten.

Dette har ført til at mange mennesker jakter på eller dreper dem i det øyeblikket de ser dem, og den lokale regjeringen har måttet gå inn for å prøve å beskytte dem. Jakt og ødeleggelse av leveområdet deres er en av hovedårsakene til den avtagende bestanden. Forskere anslår at det bare er 2 500 igjen i naturen.

Ryktet deres stemmer ikke overens med deres faktiske atferd. Fossaer er relativt føyelige, og noen holder dem til og med som kjæledyr. De kan faktisk være veldig kjærlige overfor eierne sine, og kan leve opp til tjue år i fangenskap.

Som de fleste av dyrene på øya Madagaskar, er fossaen en veldig merkelig skapning.

  • Hawkins, C. E., & Racey, P. A. (2009). A novel mating system in a solitary carnivore: The fossa. Journal of Zoology. https://doi.org/10.1111/j.1469-7998.2008.00517.x