Dvergmarekatter: Karakteristikker, atferd og habitat

1. september 2019
Dvergmarekatter er de minste primatene i Afrika. Det er bare to arter av denne apen, og de lever i Sentral-Afrika.

Dvergmarekatter er en primatart som forskere ikke vet så mye om. Dessverre er de som lever i Europa fortsatt ofre for ulovlig handel med dyr.

Dvergmarekatters karakteristikker

Det er to forskjellige typer dvergmarekatter, og de er fra slekten Miopithecus. Disse apene lever i det sentrale Afrika. De to typene er den angolanske dvergmarekatten og Gabon-dvergmarekatt.

Begge er små primater som veier rundt 1 kilo og er 40 centimeter lange. Det gjør dem til den minste afrikanske apen. Imidlertid er det flere silkeapearter, som finnes i Sør-Amerika, som er mye mindre enn dem.

De ligner dyreaper, men de er mye mindre. Dyreaper kan veie mellom seks og åtte ganger mer enn denne lille afrikanske primaten. De har også en brun pels med grønlige toner, spesielt i rygg- og hodeområdet. Det er dette som får dem til å se ut som dyreaper.

Disse apene har også et gjenkjennelig pelsløst ansikt, og dette gjør det enkelt å se ansiktsuttrykkene deres.

Den nordlige dvergmarekatten har mer hudfarget hud i ansiktet, mens huden og ørene til den sørlige angolanske dvergmarekatten er svart.

Dvergmarekatter er veldig interessante

Mødrene er drektige med ungene sine i omtrent fem måneder før de føder. Etter bare seks uker vil babyen kunne spise fast føde. Det er normalt at primater bare får ett avkom, og mødrene er kjent for å ta godt vare på barna sine. I tillegg kan disse dyrene leve mellom 20 og 30 år, spesielt i fangenskap.

Atferd hos dvergmarekatter

Dvergmarekatter lever i store grupper på opptil 100 individer, og alle disse medlemmene sover vanligvis i trær sammen. Imidlertid deler de seg i løpet av dagen i små grupper for å lete etter mat. På den måten vil de unngå konflikter om det de finner.

Gruppene har mange hunner og hanner med sine små. De er dyr som mangler territoriell oppførsel og har et stort vokalrepertoar. Repertoaret deres er imidlertid ikke så stort som hos andre aper.

Dvergmarekatter er altetende, så de lever av frukt og frø, samt vannplanter eller egg, insekter og andre virvelløse dyr. De vil også spise smågnagere og fugler, men ikke så ofte.

Selv om de begge er trelevende, ser det ut til at Angola-dvergmarekatten er mer landlevende enn Gabon-typen. Forskere tror dette kan skyldes forskjellene i ressursene i hvert enkelt økosystem.

En dvergmarekatt på et tre

Habitat for dvergmarekatter

Dvergmarekatter er primater som liker å leve i trær, og de er et dagaktivt dyr som bare lever i skog og tykkere jungler. Interessant nok er de en av få primater som ikke har problemer med å bli våte, og de vil til og med svømme for å finne mat.

På grunn av dette lever denne primaten vanligvis i områder i nærheten av vannmasser. Dvergmarekattene lever i kystområdene Kamerun, Ekvatorial-Guinea, Gabon og Den demokratiske republikken Kongo.

Den sørlige dvergmarekatten lever imidlertid i Miombo. Dette er en type skogvokst savanne som ligger i den sørlige kjeglen til Afrika, og er mye tørrere enn området der Gabon-dvergmarekatten lever. Spesielt lever Angola-dvergmarekatten sør i Kongo-elven, i republikken Kongo-elven og i Angola.

Selv om dvergmarekatteartene ikke er i fare, er de ikke veldig godt beskyttet mot ulovlig handel. Siden de er så små, kan de lett fanges og selges i Europa som kjæledyr. Afrikanske primater i Sentral-Afrika er spesielt farlige for mennesker. Det er fordi de lever i et område der det er viktige og farlige zoonoser, som ikke kontrolleres hos dyr som kommer til Europa ulovlig.