Den røde pandaen: Atferd og habitat

14. september 2019
Den røde pandaen lever i bambusskogene i Himalaya, og er en av de mest kritisk utrydningstruede artene på planeten på grunn av ødeleggelsene av deres habitater.

Den røde pandaen lever i fjellene i Nepal, Myanmar og Kina. Sammen med pandaen, er den en av de mest kritisk utrydningstruede dyreartene på planeten

Til tross for sitt navn og utseende (den ser litt ut som en vaskebjørn), er den røde pandaen en unik art. Den tilhører ikke noen av de to dyrefamiliene nevnt ovenfor. Den tilhører Ailurus-slekten og Ailuridae-familien.

Karakteristikkene til den røde pandaen

Denne dyrearten er vanligvis på størrelsen med en katt. I det minste dersom du ikke teller med halen, som kan legge til opptil 45 cm på totallengden. De pleier å veie mellom 3 og 6 kg.

Den røde pandaen er kjent for sin lange hale.

Fargen på pelsen dens er kastanjerød, utenom på magen og beina, som er sorte. Halene deres har røde og lyse striper. Det er det som gjør at de ligner vaskebjørner.

Disse pattedyrene har en forventet levetid på rundt 14 år i fangenskap. De er i konservasjonsprogrammer i mange dyrehager over hele verden akkurat nå. Dette er som regel på grunn av ødeleggelsen av habitatene deres. Sammen med ulovlig jakt har denne ødeleggelsen gjort at de har blitt kritisk utrydningstruede.

Hvor lever de og hva spiser de?

Deres naturlige habitater er bambusskogene i Himalayafjellene, i alt fra 1500 – 4500 meters høyde over havnivået. Jordbruk, gjeting og trefelling tar likevel knekken på skogene rundt dem, noe som betyr at de mister sine habitater. Dette er også et problem for deres navneslektning: pandaen.

Den røde pandaen elsker virkelig bambus. Det er en stor del av kostholdet deres. Selv om de er en del av en kjøttetende dyreart, foretrekker de et vegetarisk kosthold. De spiser som regel frukt, rotfrukter, spirer, lav og bambusblader. Men de kan også fange insekter, marker og til og med små virveldyr.

Vil du vite en morsom fakta om dem? De har utviklet en sans for søtsaker. The Modell Chemical Sendes Center fant ut dette da de forsket på søtsmaksreseptorgenene til en rekke pattedyr. Den røde pandaen ser ut til å elske smaken av søtningsmidler som sukralose, neotam og aspartam.

Den røde pandaen er en ordentlig godtemums.

Den røde pandaen og dens atferd

De er en treklatrende dyreart. Faktisk er beina i håndleddene deres så store at de ser ut som tomler. Dette hjelper dem med å gripe i trær, og de er ekstremt smidige når de går fra ett tre til et annet.

De bruker trær til alt fra å sove, bygge reder og komme seg unna rovdyr. Snøleoparden er en av deres naturlige fiender.

Den røde pandaen bruker mye av sin tid i trærne.

Solitære skapninger

Den røde pandaen er et sjenert nattdyr. De er også solitære, utenom under paringstiden. På denne tiden av året begynner hannene å lage korte, enkeltstavelseslyder, som «wa».

Den røde pandaen markerer sitt territorium gjennom urin, akkurat som hunder. Urinen deres har en sterk, muskaktig lukt som lar andre dyr vite at de er der.

Hunnene går drektige i rundt 115 dager. De kan ha alt mellom 1 og 4 unger samtidig, selv om de oftest kun får 2. De er født blinde, men har allerede alt håret. De bygger reder i trærne for å holde seg trygge fra potensielle rovdyr. 

En søt, liten rød panda-unge.

Mødrene tar ansvar for å pleie og fôre ungene, som blir i redet i rundt 90 dager. Røde panda-hanner viser ikke mye interesse for sine avkom.

Vil du vite et siste morsomt faktum? Denne dyrearten har også kallenavnet ildrev, noe som åpenbart har skapt forvekslinger med nettleseren med samme navn (Firefox). Faktisk har de på kinesisk samme ord for rødrev som for rød panda. Men Firefox-logoen er basert på en ordentlig rev, ikke våre elskede røde pandaer.

Man kan bare håpe at ved å spre bevissthet rundt dette dyret og farene det står overfor, kan vi gjøre noe for å stoppe den fra å bli utryddet. Del denne artikkelen med alle!