Den fascinerende og merkverdige primaten husarape

4. november 2019
Få mennesker vet om primaten husarape, men det er en veldig fascinerende art.

Det finnes en hel verden av biologisk mangfold blant primatgruppen av dyr. Så det er ikke vanskelig å finne fascinerende dyr du sannsynligvis aldri har hørt om før, eller som ikke har blitt forsket mye på. En av de mest interessante afrikanske dyrene, er primaten husarape. 

Denne arten har ikke blitt mye forsket på, og lever i noen få land i Sør-Sahara. Dens utseende og biologi er ekstremt merkelig.

Trekk ved primaten husarape

Husarape, som mange andre pattedyr, har et høyt nivå av kjønnsdimorfisme. For det første er hannene mye større enn hunnene, i noen tilfeller faktisk dobbelt så store. Voksne hanner veier gjennomsnittlig 12,3 kg og er 71 centimeter høye, mens hunner veier kun 6,5 kg i gjennomsnitt, og er i gjennomsnitt 48 centimeter høye.

Primaten husarape har også ekstremt lange lemmer, spesielt sammenlignet med andre primater. Den trenger disse lemmene for å nå høy fart når den løper, ettersom det er den raskeste primaten i verden. 

Når det kommer til fargene deres, pleier de å ha en rødlig rygg og en rekke hvitfarger langs fremsiden. De har også store barter (når det gjelder hannene) som gir dem et interessant utseende.

Primaten husarape har veldig lange armer.

Atferd

Husarapen lever på land, og er et dagaktivt dyr. Til tross for det faktum at de er gode klatrere, ser du vanligvis medlemmene av denne arten på bakken. Ettersom de er så raske, er den største forsvarsmekanismen deres å løpe. Å være den raskeste primaten har gitt dem et rykte for å være sleipe, og de kan komme seg unna rovdyr som geparder.

Grupper av husaraper inneholder oftest rundt 20-50 individer. De pleier å holde seg innenfor et område på rundt 32 kvadratkilometer. Grupper av husaraper pleier som regel å inneholde én hann og flere hunner. I løpet av paringstiden vil flere hanner bli med i gruppen. Det finnes også grupper med flere hanner.

Denne primaten er altetende og spiser mye av akasietrær. De kan spise nesten alt på treet, noe som gjør det til en viktig del av kostholdet deres. Men de liker også å spise fugler, leddyr og noen typer kaktuser.

Denne arten av primater har små fortenner. Dette betyr at de pleier å unngå store, harde matvarer og velger heller frø og bær når de kan.

Primaten husarape har et merkverdig utseende og trekk.

Primaten husarape: Habitat

Primaten husarape lever i tørre områder, langt fra jungelen. De lever hovedsakelig på land, i store akasie-savanner og, i noen tilfeller, i regioner med semi-ørkener. Husaraper pleier å leve rundt havnivå, men det har blitt funnet grupper som lever 2000 meter over havet. 

De spesifikke landene denne primaten har habitater, inkluderer Senegal, Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Tanzania, Sudan, Kongo, Uganda og Kenya.

Det er ikke en utrydningstruet art, og Verdens Naturvernuion (IUCN) anser ikke at den er i risiko. Med det sagt, minker bestanden av dem på grunn av manglende habitat.

Det er også mye jakt på denne arten fordi de spiser jordbruksprodukter, og ettersom noen tror at kjøttet deres kan kurere spedalskhet. Dette er åpenbart ikke sant. Underartene som lever i Tanzania er under større risiko enn de andre. Den totale bestanden har gått ned rundt en tredjedel de siste tiårene.

Primaten husarape er en fascinerende art, og det er en som mange mennesker aldri har hørt om.

  • Hall, K. R. (1966). Behaviour and ecology of the wild patas monkey, Erythrocebus patas, in Uganda. Journal of Zoology148(1), 15-87.