Nattlerke: Karakteristikker og bevaring av arten

23. oktober 2019
Bestanden av nattlerke har gått ned 4% per år i minst de siste 10 årene; dette har gjort den til et høyt prioritert dyr.

Lerken er en av mange fugler som finnes i hele Sør-Spania og Nord-Afrika. Den største karakteristikken til en nattlerke er at de lager reirene sine på bakken. Dette er fordi de stort sett beveger seg rundt i nærheten av det. De har også kryptisk kamuflasje, mest sannsynlig for at de skal gå i ett med omgivelsene.

Nesten hele den europeiske bestanden av nattlerke (Chersophilus duponti) lever i Spania. Kjente forfattere som Chaucer og Shakespeare fremhevet til og med denne lille fuglen i litteraturen. Dette skyldtes i stor grad fuglens morgensang da den symboliserte daggry i arbeidene deres. I denne artikkelen får vi vite litt om livet til denne lille sangeren og faren den for øyeblikket står overfor.

Nattlerkens karakteristikke

Nattlerke er medlem av lerkefamilien, som igjen tilhører spurvefugler eller sangfugler. De er små i størrelse, cirka 11 cm. Dette, sammen med den brunaktige fjærdrakten, hjelper dem å gå upåaktet hen.

Faktisk er kamuflasjen deres så god at fuglekikkere kjenner den som «myrens spøkelse». Nattlerken foretrekker åpne områder og store sletter, i tørre og halvtørre miljøer.

Du finner den hovedsakelig i Layna-heden eller i Ebro-dalen i Spania. Men også i Rincón de Ademuz og hvor som helst hvor flekker av rosmarin (Rosmarinus officinalis) befinner seg.

En bemerkelsesverdig sanger

En syngende nattlerke

Nattlerke er en morgensanger; den synger stort sett i timen før daggry. Sangen er veldig melodiøs, og den utfører den med stor intensitet. Den varierte vokaliseringen inkluderer alarmer og stressanrop, men lerken bruker den stort sett til å oppdage og hevde territorier.

Hannene synger mens de flyr, og forsvarer dermed hekkeområdet og tiltrekker seg partnerne sine. Det er imidlertid rapporter om syngende hunner hos andre lerkearter. Det er ingen beviser for at hunnnattlerker synger.

Nattlerke – ernæring

Denne lille fuglen er altetende og spiser når den er på bakken. Insekter er deres favorittmat, og de spiser et bredt utvalg av dem. De spiser også frø, gress, blader, knopper, frukt og blomster.

Hekke- og reproduktiv biologi

Som vi nevnte før, bygger nattlerken reir på bakken. De lager reirene sine på en slik måte at kratt, tuster av gress, jordklumper eller steiner er alt de trenger for å beskytte ungene. Reiret er vanligvis koppformet.

Når det gjelder antall egg de legger, vet forskere at de varierer fra tre til fem, og at hunnen ruger dem alle på egenhånd. Selv om det er begrenset informasjon om rugetiden, vet vi at den varer i rundt 12 dager. I tillegg forlater ungene reiret etter en periode på 8 dager.

Hekkesesongen for denne arten begynner i slutten av mars og varer til begynnelsen av juli. Disse fuglene forblir i hekkeområdene i et helt år.

Det er interessant å vite at predasjonsraten for denne arten (forekomsten av et rovdyr som angriper reirene deres) varierer mellom 46% og 84%.

Nattlerken er truet

En nattlerke som følger med på noe

Denne fuglearten har hatt en populasjonsnedgang på 4% per år i minst de siste 10 årene, så den er et dyr med høy prioritet og er klassifisert som en sterkt truet art. Kriteriene som ble brukt for klassifiseringen inkluderer populasjonsstørrelse og utbredelsesområdet.

Dermed skyldes klassifiseringen av nattlerke at utbredelsesområdet er mindre enn 500 km². I tillegg er bestanden veldig fragmentert, siden de fleste individer er fordelt på omtrent 14 steder.

I tillegg er den klassifisert som en sårbar art og på europeisk nivå er den inkludert i vedlegg I til fugledirektivet (Dir. 79/409 / EEC) som en art underlagt fredningstiltak.

Hvorfor er nattlerke truet?

En nattlerke gjemmer seg i gresset

Eksperter mener at steppefugler er den mest truede gruppen og har den høyeste risikoen for å forsvinne de kommende tiårene. Blant dem er nattlerke fuglen som reduseres mest i sitt naturlige habitat.

Det er unektelig hvor mange flere ugunstige forhold som dukker opp som følge av klimaendringer. Matmangel og tap av habitat er noen av de andre årsakene av like stor betydning.

Lerken er avhengig av åpne, tørre og varme områder med lav og ujevn vegetasjon. Det er ikke mange av disse nisjene igjen i kulturlandskapet i Sentral-Europa. Menneskers aktivitet, gjennom jordbruksintensivering, modifiserte nattlerkens leveområder. Og som en konsekvens er steppen nå forringet, og det er mindre av den.

Den kraftige nedgangen i nattlerkebestanden har løftet røde flagg om det presserende behovet for å utvikle en nasjonal bevaringsstrategi. Strategien inkluderer tiltak for å beskytte populasjoner og sikre deres langsiktige levedyktighet.

Bevaringsstrategien for nattlerke inkluderer å beskytte områdene der artene lever. Det hele mens man unngår en mer negativ innvirkning på disse områdene og forvalter habitatet deres. I tillegg er det viktig å gjennomføre et overvåkningsprogram basert på effektive populasjonstellingsmetoder.

Habitatkontroll, uunngåelig forpliktelse

Eksperter mener de har en plikt til å beskytte, så langt det er mulig, en rekke steder med potensielle naturtyper som kan fungere som naturlige korridorer blant de gjenværende populasjonene – alt for å legge til rette for rekolonisering.

Eksperter anslår at 2 km² er minimum ønskelig utvidelse for habitatflekker for å være vert for nattlerkebestander. Nylig ble situasjonen til denne fuglen som er i fare for utryddelse forbedret på grunn av et regjeringsprogram for forskning og bevaring av arten.

  • Yanes, M., & Suarez, F. (1996). Incidental Nest Predation and Lark Conservation in an Iberian Semiarid Shrubsteppe. Conservation Biology, 10(3), 881-887.
  • Rivas, J. M., & Moreno-Rueda, G. (2006). Censo detallado de la mayor población de Alondra Ricotí Chersophilus duponti del sur de España. Revista Catalana d’Ornitologia, 22, 27-29.
  • Pérez Granados, C., Iborra, L., & Germán, M. (2018). Biología y conservación de la alondra ricotí Chersophilus duponti. Revista Catalana d’Ornitologia, 34: 33-54. doi:10.2436/20.8100.01.5
  • Pérez-Contreras, J., González Cachinero, J.M.  (2013). Rivas Fernández J. M. Inventario ornitológico de la provincia de Granada, España (2003-2012). Zool. baetica, 24: 79-139 ISSN: 1130-4251