Jakamarer – Karakteristikkene til en spettefugl

26. oktober 2019
Rusthalejakamar har intense metallfarger. Den tilhører familien jakamarer og er utbredt i forskjellige land i Mellom- og Sør-Amerika.

Jakamarer er den mest utbredte arten av familien Galbulidae.Jakamarer er en generell betegnelse for en gruppe fugler som tilhører denne familien. De lever alle i den amerikanske tropiske sonen, og deres slående farger er karakteristiske for underordenen deres.

Jakamarer: Generelle karakteristikker

Du kan dele opp jakamarer i fem forskjellige slekter:

  • Galbacyrrhynchus
  • Brachygalba
  • Jacamaralcyon
  • Galbula
  • Jacamerops

Generelt har disse fuglene en slank kropp som varierer i størrelse. Små og mellomstore eksemplarer er vanlige. Vingene deres er avrundede, og i tillegg lar deres langstrakte nebb dem fange insekter i lufta.

Fargetonene til fjærdrakten varierer etter art og de kan enten ha dempede toner eller gå til den andre siden av fargespekteret og ha irisfargede toner.

Vi kan si at den mest representative arten i denne familien tilhører slekten Galbula som en Galbula ruficauda. I tillegg er denne fuglen ofte kjent som Jacamar colirrufo, som betyr «rusthalejakamar», og som også er det norske navnet på denne fuglen.

Karakteristikkene til rusthalejakamar

Dette er en fugl med klare farger. Hovedsakelig grønt, med rødlige toner. Stjerten deres har en ganske attraktiv tonalitet, som kan være det som ga opphav til  navnet deres «colirrufo«.

I dette tilfellet refererer «rufa» (rust) til de blonde eller rødlige tonene (ordet har andre betydninger). Det kan også bety «fargerik». Den ytre og sentrale delen av stjerten har vanligvis samme farge som vingene. Disse på sin side har en vakker metallgrønn farge, mens innsiden av stjerten varierer fra rødlig til oransje i fargetone.

Galbula ruficauda

Denne jakamaren måler mellom 17 og 28 cm. I kontrast veier den mellom bare mellom 17 og 28 gram. Deres sorte nebb er betydelig langt og når en lengde på mellom 4 og 7 cm.

Denne fuglen er slank og liten i størrelse, og den seksuelle dimorfismen mellom hunner og hanner er ganske tydelig. Hannene har hvit hals, mens hunnens er beige. Sangen deres er et høyt skrik som ofte morer de som hører den.

Du kan også skille de voksne eksemplarene fra de umodne. Vanligvis har umodne eksemplarer mindre hale og nebb og er mer ugjennomsiktige i fargetone.

Leveområde og utbredelse

Rusthalejakamar lever i de skogkledde områdene i Neotropis, spesielt ved ny jord eller i gamle tørre kratt. De lever i forskjellige land, fra Mexico til Argentina, samt Mellom-Amerika, Colombia, Ecuador, Venezuela, Brasil, Bolivia og Paraguay, blant andre.

De har blitt oppdaget i Colombia omtrent 900 meter over havet i stille skråningen. Imidlertid må du gå så høyt som 1300 meter for å finne en i Magdalenadalen.

Kostholdet til en rusthalejakamar

En rusthalejakamar som spiser et insekt

Rusthalejakamar er hovedsakelig insektspisende. De knasker på arter av forskjellige ordener, som sommerfugler, øyenstikkere, termitter, nebbmunner, årevinger, rettvinger eller biller, blant andre.

Avhengig av hvilket område du befinner deg i, jakter disse fuglene avhengig av antall eksemplarer av en bestemt orden de kan finne. For eksempel spiser de hovedsakelig sommerfugler i Costa Rica.

Man kan si at rusthalejakamar er spesialisert på å jakte hurtigflygende byttedyr, blant dem sommerfugler og øyenstikkere.

Når de fanger byttet sitt, rister de det og slår det mot grenen de sitter på. Målet med å slå dem er at de mister vingene sine og er derfor ute av stand til å unnslippe.

Bevaringsstatus

Rusthalejakamar er på Verdens naturvernunions rødliste for trua arter (IUCN) som en livskraftig fugl. Dette innebærer at de ikke er i umiddelbar fare for utryddelse.

Selv om populasjonene ikke er alvorlig fragmentert, synker antallet eksemplarer definitivt. Dette er noen av truslene som kan påvirke tilbakegangen av eksemplarer av denne arten:

Interessante fakta om rusthalejakamar

Jakamarer tilhører arter fra familien Galbulidae som er mer utvidet. Utbredelsen begynner i Mellom-Amerika og når Sør-Amerika.

Det er totalt seks underarter av rusthalejakamar.

Gjennom hele deres frieri sørger hannen for mat til hunnen. De to medlemmene av paret graver en hule sammen, som har et rede i sentrum. Deretter ruger både hannen og hunnen etter å ha lagt eggene. Dette er et flott eksempel på teamarbeid i naturen.

Takk for at du leser denne artikkelen, kanskje du også liker å lese om paradisfugl, en annen fargerik fugl.