Fuglen sverdhegre: Habitat og karakteristikker

9. september 2019
Fuglen sverdhegre er en unik fugl som lever i lavlandet og sumpene i Mellom-Amerika og nord i Sør-Amerika. Til tross for forskeres arbeid, forblir fuglen en gåte for oss. Habitatet deres er vanskelig å komme til, noe som gjør de vanskelige å få øye på.

Fuglen sverdhegre er en unik fugl som lever i lavlandet og sumpene i Mellom-Amerika og nord i Sør-Amerika. Det er ekstremt vanskelig å få øye på en på grunn av tendensene deres til å holde seg stille i lange perioder.

Generelt sett er fuglen sverdhegre en solitær fugl som foretrekker å holde seg unna andre medlemmer av sin art. Men under paringstiden vil sverdhegre pare seg i kolonier på opptil 900 reder. Dette forekommer under regntiden, når lavlandet begynner å flomme over.

Til tross for mange undersøkelser, forblir fuglen sverdhegre en gåte for oss. Det finnes veldig få kjente kolonier av dem, ettersom deres habitat er vanskelig for oss å nå. Det har hindret forskere i å finne ut av populasjonstettheten, selv om man vet nok til å vite at det er en sårbar art.

Distinktive karakteristikker av fuglen sverdhegre

En voksen er rundt 63 cm høy og veier rundt en halv kilo. Som mange andre sump- og myrfugler, har disse ekstremt lange bein, noe som lar dem gå gjennom oversvømte områder.

Fuglen sverdhegre har lange bein for å kunne gå i myr og sump.

De har oransje øyne med røde flekker. Nebbene deres er alltid en gråaktig grønnfarge. Denne hegretypen har også en lang, tynn nakke og nebb for å gjøre det enklere å fange små byttedyr.

Merkelig nok forblir ikke sverdhegren samme farge året rundt. Det meste av tiden er hodene deres sorte, med korte, mørke fjær rundt halsen. Halsen deres er brun, med en kastanjefarget og hvitt bånd fra forsiden av nakken ned til brystet.

Når paringstiden starter, vokser både hunnene og hannene ut lengre, lyseblå, gråaktige fjær rundt halsen sin. Det er kanskje ikke er en drastisk endring, men det oppnår ønsket effekt. Den nye, lysere fargen på halsen skaper en kontrast til den mørke kroppen, noe som får den til å se ut som en refleksjon av solen i vannet. Dette gjør dem enda vanskeligere å få øye på.

Distribusjon og habitat

Fuglen sverdhegre er en tropisk fugl som spesielt lever langs den karibiske kysten av Mellom-Amerika. De lever også nord i Sør-Amerika, i nesten hele regnskogen i Amazonas.

De kan bli funnet i Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Panama, Colombia, Ecuador, Fransk Guyana, Venezuela, Peru, Bolivia og Brasil.

Fuglen sverdhegre finnes som regel i Mellom-Amerika.

I Mellom-Amerika lever de for det meste i nærheten av mangrove- og galleriskog og ferskvann, nært kysten. Disse omgivelsene er perfekte for sverdhegre, ettersom de liker å holde seg skjult i lavtliggende greiner. I Amazonas pleier de å leve rundt ferskvannssumper, som for eksempel præriene som oversvømmes under regntiden. 

De spiser som regel småfisk og virveldyr som frosker og øgler. I noen tilfeller kan de spise ting som snegler. Når det er sagt, er fisk ideelt sett hovedmatkilden deres. Jaktteknikkene deres involverer å holde seg fullstendig stille over lang tid, slik at fisk svømmer i nærheten av beina deres. Når fisken er nærme nok, snapper de dem raskt opp med sine lange nebb.

Selv om de pleier å holde seg nærme havet, har noen forskerteam funnet fuglen sverdhegre nært Andesfjellene. De var på en høyde på 2600 meter. 

Akkurat nå er sverdhegre klassifisert som en sårbar art. Avskogning og klimaforandringer har endret habitatene deres drastisk, og har satt hele arten i fare. Dette betyr også at å få øye på dem, noe som allerede var en sjeldenhet, bare blir mindre og mindre sannsynlig. Se om du kan se en dersom du noen gang er på reise i Mellom-Amerika!

  • Stier, A., Ricardou, A., Uriot, S., De Pracontal, N., & Kushlan, J. A. (2017). Breeding season home range and migration of the Agami Heron (Agamia agami). Waterbirds, 40(3), 289-297.
  • Abella-Gutiérrez, I., & López-Conlon, M. (2008). Fenología reproductiva de una colonia de Garza Agami (Agamia agami, Aves: Ardeidae) en la Reserva Pacuare, Costa Rica. Brenesia, 69, 77-79.
  • Kushlan, J. A., & Hines, K. (2016). Behavior of the Agami Heron (Agamia agami). Waterbirds, 39(2), 187-193.