Alt om bevaringen av den svarte storken

30. januar 2020
Den svarte storken er en symbolsk fugl og er ikke så kjent som den vanlige hvite storken. Hvis du vil lære mer om denne fuglen og dens bevaring, ikke gå glipp av dagens artikkel.

Stork (den hvite storken) er en godt kjent fugl i Europa gitt troen og historiene som omgir dem. Når det kommer til svartstork, er situasjonen en ganske annen. Mens den svarte storken sannsynligvis var like rikelig som hvit stork tidligere, er folk mye mindre klar over deres eksistens og vet veldig lite om dem. Dette er fordi de er mye skyere enn den hvite storken og har en tendens til å holde seg borte fra mennesker.

Er disse to storkene virkelig så forskjellige?

Storker tilhører familien Ciconidae, som består av 17 forskjellige fuglearter. Blant disse skiller Ciconia-slekten seg spesielt ut. Og innenfor denne gruppen finner vi de iberiske storker:

Begge disse storkene migrerer til Den iberiske halvøy for å reprodusere seg hvert år. Men foruten den genetiske nærheten mellom begge artene, er det utrolig å se hvordan de er forskjellige når det gjelder deres oppførsel. Mens den hvite storken er menneskevant, er den svarte storken sky og prøver alltid å være i fjellene i regionen, langt fra mennesker.

Når det gjelder antall og fordeling er forskjellene også ekstraordinære. Mens det er rikelig med hvite storker, befinner de svarte søskenbarna seg dessverre på listen over truede arter. Av alle disse grunnene er det viktig for naturvernere å komme med ideer for å beholde disse vakre vannfuglene.

Kjennetegn på den svarte storken

Egenskapene som definerer disse sjenerte vannfuglene er følgende:

  • De har et vingespenn på omtrent 150 cm
  • Vekten er omtrent 3 kg
  • Disse fuglene har ikke fjær på føttene, som er tynne, lange og rødlige i fargen
  • Disse storkene har et spisst, rødlig nebb som ender i en rød orbital ring
  • Fjærene deres er helt svarte, bortsett fra på magen, der de er hvite
En svart stork med en hvit mage.

Populasjon og fordeling av den svarte storken i Europa

Disse fuglene lever i den sørvestlige regionen av Spania, med hovedbestanden som okkuperer bredden av elven Tajo. Eksperter anslår at det er rundt 300 til 350 reproduktive par i landet. I Europa, som en trekkfugl over Sahara, eksisterer bestander spesielt i øst, hvor de er relativt mange.

Miljøet til den svarte storken

Valget om å bosette seg i et eller annet område avhenger av flere forskjellige faktorer. Disse inkluderer tilgjengeligheten av materialer for å bygge reirene og nærheten til ferskvann. Og som vi nevnte tidligere, foretrekker disse dyrene regioner som er frie for mennesker.

Den svarte storken er en utpreget skogart. Derfor velger de modne skoger ved bredden av elver og innsjøer for å bygge reirene sine i store trær.

Den iberiske svartstorken er unik ved at den om nødvendig kan bygge reiret sitt i svaberg på grunn av avskoging.

Habitatet til den svarte storken.

Bevaring av svartstork

Alle bevis tyder på at distribusjonsområdet, så vel som antall reproduktive par, har gått ned over tid. Årsakene kan være:

  • Ødeleggelsen av modne skoger og tapet av store vannmasser.
  • Opprettelse av veier og bygninger i nærheten av områdene der fuglene legger eggene sine.
  • Fôringsarealer som går tapt, voksne blir plaget i hekkesesongen og stjeling av egg.
  • Imidlertid fremfor alt, elektrosjokk, forgiftning og ulovlig jakt – som tilfellet er for alle store ville fugler.
En svart stork som flyr over en elv.

Tiltakene som er i gang for å beskytte og øke populasjonen av svartstork innebærer å utvikle en god rehabiliteringsplan, inkludert:

  • Beskyttelse og gjenvinning av fuglens habitat
  • Redusere dødeligheten av voksne fugler
  • Forbedring av suksessgraden for reproduksjon gjennom bevissthetssprogrammer og eliminering av ordensforstyrrelser og eggstjeling
  • Spesialisering i helbreding av storker på veterinærsykehus
  • Las cigüeñas ibéricas: la cigüeña negra y la cigüeña blanca. Colección GREFA-BCH, Nº 9. Pág.:2-8; 16.