Logo image
Logo image

Omvendt nysing hos katter: Symptomer og behandling

4 minutter
Det omvendte nyset hos katter ser ganske bekymringsfullt ut. Faktisk ser det ut som om dyret ikke kan puste. Hvis du ikke vet hva det er, finn det ut her.
Omvendt nysing hos katter: Symptomer og behandling
Siste oppdatering: 06 januar, 2024

Nysing er ikke en uvanlig refleks, slik de fleste dyr har det. Likevel, visste du at det finnes noe slikt som omvendt nysing hos katter? Denne prosessen har en mye lavere forekomst enn andre naturlige handlinger og forveksles ofte med astmaanfall, hoste eller til og med oppkast.

I denne artikkelen skal vi utforske hva omvendt nysing er hos katter, hvilken funksjon det fyller i kroppen deres, og hva du skal gjøre når det oppstår. Enten det er fordi du har observert det hos katten din, eller fordi du bare er nysgjerrig, les videre for å finne ut mer om det.

Hva er omvendt nysing hos katter?

Normal nysing er en refleks i nesehulen for å drive ut patogener og fremmedlegemer som ellers kan komme inn i luftveiene. Et omvendt nys er en refleks for å sende luft i den andre retningen, altså inn i kroppen.

Et omvendt nys hos katter er forårsaket av en krampe i musklene som er ansvarlige for å trekke luft inn i kroppen: mellomgulvet, intercostalmusklene og magemusklene. Den karakteristiske støyen som produseres av denne handlingen, lik en rask snorking, skyldes vibrasjonen av den myke ganen og luftens passasje gjennom luftrøret.

Funksjonen til denne refleksen er å sirkulere slim og irriterende partikler mot orofarynx, slik at de kan elimineres ved hoste etterpå (eller via fordøyelseskanalen). For å gi deg en idé er det litt som å hoste opp snørr, men mer brått.

Some figure

Årsaker

Denne refleksen utløses når noe fremmed eller irriterende stoff truer med å blokkere nesesvelgkanalene og blir funnet for dypt i neseborene. De vanligste triggerne for omvendt nysing er listet opp nedenfor:

Symptomer

Vanligvis varer episoder med omvendt nysing i noen sekunder og stopper deretter av seg selv. I denne perioden vil du merke følgende symptomer:

  • Ortopneisk holdning: Dette er stillingen som et dyr inntar for å lette passasjen av luft. I dette tilfellet vil katten strekke ut nakken og justere kroppen med hodet, og holde seg nær bakken
  • Sporadisk brekning
  • Hoste
  • Pustelyder: Disse er et produkt av nasal sekresjon som beveger seg innover
  • Lite energi

Under en omvendt nysing er det ingen tap av bevissthet og ingen tap av muskeltonus. Hvis du observerer disse symptomene over tid, gå raskt til veterinæren, da dette er en alvorlig tilstand som krever umiddelbar oppmerksomhet.

Er denne refleksen bekymringsfull?

Det er sant at hvis du ikke vet hvordan du gjenkjenner omvendt nysing hos katter, kan det være en årsak til alarm. Det er imidlertid en helt normal refleks som vil ende naturlig (i nesten alle tilfeller) og dukker opp av og til.

Men som alt i livet, hvis det gjentas for ofte eller er ledsaget av andre symptomer (som vi har vist ovenfor), kan det godt være et tegn på at noe er galt. I dette tilfellet er det best å se en veterinær, siden luftveislidelser kan bli alvorlige (og til og med dødelige) hvis de ikke behandles i tide.

Hva bør jeg gjøre hvis katten min lider av en episode med omvendt nysing?

Husk at i seg selv vil omvendt nysing hos katter ikke sette dyrets liv i fare, så du trenger ikke å få panikk. Hvis katten har på seg halsbånd, løsne det slik at kattens ro ikke forstyrres. Hvis episoden varer for lenge etter din smak, er et godt alternativ å provosere frem svelgerefleksen, som er uforenlig med omvendt nysing.

For å få katten til å svelge og stoppe omvendt nysing, prøv å holde den for nesen eller massere halsen forsiktig.

Noen katter er ikke enkle å håndtere, så du har ikke noe annet valg enn å vente på at nysingen slutter. Selvfølgelig er det en selvfølge at hvis episodene gjentas eller alltid dukker opp under de samme omstendighetene, så kan det være et underliggende problem som trenger veterinærhjelp.

Behandling for omvendt nysing hos katter

Som du kanskje har gjettet, er behandlingen som brukes i disse tilfellene ikke for å stoppe selve nysingen, men for å løse patologien som forårsaker dem (hvis noen). Dette vil kreve en veterinærdiagnose som kun kan utføres i en klinikk.

Du vil imidlertid aldri helt kunne forhindre omvendt nysing hos katter, siden det er en naturlig forsvarsmekanisme i kroppen. Alle dyr nyser og hoster fra tid til annen selv om de ikke er syke, og dette gjelder også i katte- og hundeverdenen.

Some figure

Forebygging skader imidlertid aldri. Sørg for at hjemmet ditt er så fritt for støv og skitt som mulig. Hold kjemikalier utilgjengelig for katten og fjern katten fra rommet der du skal bruke dem. Og, selvfølgelig, aldri hopp over kattens faste helsesjekk – det er da du vet med sikkerhet om den har god helse eller ikke.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aprea, A. N., Giordano, A., & Bonzo, E. B. (2010). Enfermedad rinofaríngea en el gato: hallazgos endoscópicos. Veterinaria Cuyana5.
  • Bruzzone, E. R. (2006). Síndrome obstructivo en vías respiratorias superiores. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria7(2), 1-7.
  • Wallois, F., Macron, J. M., & Duron, B. (1995). Activities of vagal receptors in the different phases of sneeze in cats. Respiration physiology101(3), 239-255.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.