Logo image
Logo image

12 tegn på at hamsteren din snart kommer til å dø

5 minutter
Symptomene på at hamsteren din kommer til å dø gir en forferdelig følelse. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på dem slik at du kan forhindre at dyret ditt lider.
12 tegn på at hamsteren din snart kommer til å dø
Siste oppdatering: 04 februar, 2024

Dyr er en del av familien og deres fravær etterlater et hull i livene våre, enten de er hunder, katter, fugler eller, som i dette tilfellet, gnagere. I øyeblikkene før deres død, må det å sikre fravær av lidelse hos dyret være prioritet. Derfor er det viktig at du kjenner til de viktigste symptomene på at hamsteren din snart kommer til å dø.

Denne artikkelen tar for seg et følsomt tema som hver person bearbeider så godt de kan: døden. Derfor er all informasjonen du finner her rettet mot å hjelpe deg med å gi den beste omsorgen til ditt lille familiemedlem til det forlater denne verden.

12 symptomer på at hamsteren din snart kommer til å dø

Selv om det å oppfatte når et dyr er nær døden har et visst intuitivt innhold, er det noen tegn som ikke er så enkle å tolke. Her er de mest representative når det gjelder hamstere.

1. Mangel på matlyst

Et av de mest klassiske symptomene på at en hamster skal dø er vekttap eller mangel på matlyst. Vanligvis gjør et dyr som nekter å spise i en sammenhengende periode – og viser andre patologiske tegn – det fordi det føler seg veldig sykt.

Some figure

2. Utmattelse

En hamster som ligger på siden og ikke beveger seg for å spise, stelle seg eller drikke, kan være nær døden. Dette er en lett gjenkjennelig tilstand, da bevegelse er nesten ikke-eksisterende og pust er knapt synlig.

3. Kontinuerlig diaré eller våt hale

Diaré, i tillegg til å være en prosess som dehydrerer dyret alvorlig, kan være et tegn på sykdommen kjent som våt hale. Denne sykdommen er i stand til å drepe en hamster innen 48-72 timer. Det er preget av diaré med svært flytende avføring, som flekker det perianale området til gnageren, derav navnet våt hale. Avføringen er hvitaktig i fargen og har en svært ubehagelig lukt.

Selv om prognosen ikke er gunstig i det hele tatt, er det å løpe til veterinæren det eneste alternativet som kan redde hamsteren din i dette tilfellet.

4. Anuri: Hamsteren har sluttet å urinere

I de siste dagene av livet skjer det organiske feil. Når det er nyrenes tur, vil hamsteren slutte å urinere. Generelt regnes nyresvikt som et av de umiskjennelige tegnene på at en hamster snart skal dø.

5. Hudproblemer

Hud- og pelsproblemer oppstår ved de fleste plager når dyret nærmer seg døden. Du kan for eksempel finne rødhet, flass eller merke at hamsteren klør seg mye. Disse kliniske tegnene er vanligvis forårsaket av funksjonsfeil i nyrene i terminalfasen.

6. Matt og ustelt pels

Pelsen er en annen av de klareste indikatorene på at dyret er alvorlig sykt. En hamster som er i smerter eller er veldig syk, vil ikke være i stand til å stelle seg selv, noe som gir den et kjedelig, sammenfiltret utseende.

7. Forlater aldri lyet

Når en gnager er alvorlig syk, vil den lete etter et sted å gjemme seg. Hvis du ser at den ikke forlater lyet om natten eller holder seg i et hjørne, betyr det at noe alvorlig er galt. Selv om det ikke betyr at dyret dør, er det et tegn på at det haster med veterinærmedisin.

8. Endret pust

Når en hamster svekkes, blir pusten uregelmessig. Den kan endres, akselerere for hvert pust, eller gradvis avta til dyret slutter å puste helt. Dette skjer vanligvis når dyret allerede ligger nedbrutt.

9. Lav kroppstemperatur

Termoregulering er en annen funksjon som kroppen ikke er i stand til å utføre ordentlig når den er nær døden. Den normale kroppstemperaturen til en hamster er rundt 38,3 °C. Hvis du merker at den er kaldere enn vanlig, er det et tegn på at kroppen ikke lenger klarer å opprettholde den optimale temperaturen.

10. Mangel på tørst

Som mangel på matlyst, mister en hamster lysten til å drikke når den blir svakere. Dette kliniske tegnet oppstår ofte sammen med utmattelse og andre symptomer på alvorlig ubehag.

11. Mobilitetsproblemer

Det er mulig at dette tegnet oppstår på grunn av selve patologien som avslutter dyrets liv – for eksempel en nevrodegenerativ lidelse – men hamstere som nærmer seg døden har også blitt observert å være ute av stand til å bevege seg godt. Du vil oppdage ukoordinasjon og mangel på styrke for forflytning hos kjæledyret ditt, hovedsakelig.

12. Endret oppførsel

Selv om andre tegn ikke er så klare, er en plutselig endring i atferd alltid en indikasjon på at noe er galt med helsen til et dyr. Det kan være mer grettent enn vanlig på grunn av ubehag, eller det kan søke ditt selskap og varme. Det er hjerteskjærende, men dyret ditt kan føle at det trenger din beskyttelse hvis det lider.

Some figure

Den tøffeste avgjørelsen

I nyere tid har vi gjort store fremskritt i vår tenkning om død. Heldigvis er det flere og flere som prioriterer unngåelse av sine nærmestes lidelser fremfor egen sorg, noe som betyr mye mindre smerte for den døende.

Dette tar dessverre ikke bort smerten ved å måtte ta avgjørelsen om å avlive. Det vil være en vanskelig og smertefull tid, men med tiden vil du ha tryggheten ved å ha reddet kjæledyret ditt fra ytterligere lidelse.

Til slutt et siste råd: Din sorg er gyldig. Du har rett til å bearbeide sorgen din så godt du kan, for en kjærs død er hjerteskjærende, uavhengig av art. Gråt, len deg på dine kjære, og la tiden gå til minnet om vennen din er et bevis på at det å dele livet ditt med den var en av de beste avgjørelsene du kunne ha tatt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • End of Life Care. (s. f.). ASPCA. Recuperado 19 de octubre de 2021, de https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/end-life-care
  • Loss of a Pet. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 19 de octubre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/loss-pet

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.