Koronavirus og hundekyss: Er de trygge?

21. mars 2020
Hundekyss gir oss trøst. Hvis du oppfyller din plikt til sosial isolasjon og prøver å redusere stresset i disse dager, kan hundens kjærlighet og selskap være av stor verdi.

Hundekyss har makt til å lindre mangt et sår. Det er bevist av vitenskapen at kjæledyr, spesielt hunder og katter, kan bidra til å redusere stress, angst og depresjon. Selskapet deres hjelper folk til å takle ensomhet, oppmuntrer til fysisk aktivitet og kan til og med bidra til å forbedre hjerte- og karhelsen.

Nylig dukket det opp bekymringer om husdyr kan spille en rolle i spredningen av COVID-19.

11. februar ble viruset offisielt navngitt SARS-CoV-2. Sykdommen forårsaket av dette viruset kalles nå “koronavirussykdom 2019” (forkortet “COVID-19”). I denne artikkelen oppsummerer vi informasjonen som hittil er tilgjengelig.

Kan hundekyss være en smittefare for COVID-19?

I følge Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) er den nåværende spredningen av COVID-19 resultatet av overføring fra menneske til menneske. Organisasjonen har understreket at det foreløpig ikke er noen faste bevis for å si at kjæledyr kan overføre sykdommen.

Derfor er det ingen reell grunn til å iverksette tiltak som kan svekke kjæledyrets velferd. Nåværende bevis tyder på at COVID-19s opprinnelseskilde kommer fra ville dyr, men dette er fortsatt under etterforskning.

Er hundekyss trygge?

Var det en positiv testrapport om en hund?

Ja, 1. mars rapporterte myndighetene at en pomeranian-hund i Hongkong viste et positivt testresultat for COVID-19 og andre tester. Kjæledyret ble sykt etter at eierne ble syke av koronaviruset.

Legene tok prøver fra hundens nese, munn og endetarm. I tillegg fikk de også analysert avføringen på et laboratorium. Bare orale og nasale prøver testet positivt for koronavirus, og presenterte således spor av viruset.

Imidlertid insisterer leger på at det ikke nødvendigvis betyr at hunden var smittet. Andre prøver tatt to dager senere var også positive, selv om dyret ikke hadde vist noen symptomer. Likevel hadde ekspertene hunden i karantene.

En pesende hund som hviler

Vi bør nevne at pomeranian-hunden ikke hadde vist noen kliniske tegn på sykdommen. Veterinærer utførte også en blodprøve på hunden som var negativ. Som et resultat er dette en indikasjon på at det ikke er målbare mengder antistoffer i blodet på dette stadiet.

Hunden døde 17. mars, men det er ingen bevis for at koronaviruset er årsaken til dette. Hunden ble 17 år gammel, og kan ha hatt andre helseproblemer. Eieren nektet myndighetene å foreta en obduksjon.

OIE uttaler at “det er ingen bevis for at hunder spiller en rolle i spredningen av denne menneskelige sykdommen eller at de potensielt kan bli syke.”

Når det gjelder den positive testen av Hongkong-hunden, uttaler World Veterinary Association of Small Animals (WSAVA) at “en lav mengde COVID-19 viralt RNA var tilstede i prøvene”, og at det er ukjent om disse partiklene er smittsomme eller om de har en kapasitet til å spre seg.

Foreløpig er det ingen bevis for at kjæledyr som hunder og katter har smittet mennesker med COVID-19; overføring av viruset skjer bare fra menneske til menneske.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er det ingen bevis som tyder på at hunder eller katter har blitt syke med dette viruset eller vil bli en kilde til infeksjon av COVID-19 hos andre dyr eller mennesker.

Er det lurt å begrense kontakt eller hundekyss under isolasjon?

OIE foreslår at du bør unngå kontakt med kjæledyrene dine hvis du har viruset eller du er mottakelig for infeksjon med COVID-19. Kinesiske myndigheter advarte smittede mennesker om ikke å kysse kjæledyrene sine. I disse tilfellene bør et annet husholdningsmedlem ta seg av dyrene.

Hvis den syke ikke har noe annet valg enn å ta vare på kjæledyret sitt personlig, bør han eller hun opprettholde god hygienepraksis og bruke ansiktsmaske hvis mulig. Man tror kjæledyr kan være med på å spre sykdommen, og du bør forhindre at hunden din blir en smittekilde. Merk at dette fremdeles ikke er bevist, men det kan være lurt å ta forholdsregler.

En sibirsk husky som leker med eieren

Hva slags forebyggende behandling anbefaler myndighetene?

Vi må merke oss at personer som er smittet med COVID-19, bør fortelle helsearbeiderne at de har kjæledyr eller andre dyr i hjemmet.

Her er noen generelle anbefalinger:

  • Hvis mulig, bør du utpeke et husholdningsmedlem til å ta seg av kjæledyr i hjemmet
  • Gå på korte turer, bare for å dekke fysiologiske behov
  • Hold hunden i bånd fra første øyeblikk du tar den ut på tur
  • Unngå alltid kontakt med andre hunder eller mennesker
  • Bruk vannflasker med eddikvann for å rengjøre urin og bruk hundeposer
  • Uten tvil råder tjenestemenn å vaske hendene etter å ha berørt dyrene, da spyttet deres kan spre andre bakterier, selv om koronavirus ikke er et problem.

Endelig merknad

I følge OIE trenger du ikke være redd for kjæledyrene dine som potensielle ofre eller bærere av koronavirus. Det er rett og slett ikke nok bevis på at de også kan få infeksjonen. Så langt anses hundekyss som sikre, så lenge du ikke er smittet med viruset og hunden din ikke gir hundekyss til andre utenfor husstanden.

COVID-19-viruset ser ut til å være godt tilpasset til å spre seg blant mennesker og er derfor usannsynlig å bli overført til hunder eller katter. Så ikke vær redd for å glede deg over kjæledyrets selskap.

Mange typer virus, inkludert forkjølelse, kan ikke overføres mellom husdyr og mennesker. Husdyr har andre cellemottakere enn mennesker, noe som kan forhindre at noen mennesker-overførte virus klistrer seg til systemet og forårsaker en infeksjon.

Generelt er virus artsspesifikke, som tilfellet er med koronavirus hos hunder. Vi håper du fant denne artikkelen nyttig, og at du vil være trygg!