Møt quokka: Det gladeste dyret i verden

7. november 2019
Quokka er en liten kenguruart som er blitt merket som "sårbar" av International Union for Conservation of Nature (IUCN). De har også blitt berømte på grunn av sitt stadige smil, og har fått kallenavnet, "det gladeste dyret i verden".

Quokka har fått tittelen “verdens gladeste dyr” takket være det stadige smilet i ansiktet dens. Med denne nylige berømmelsen lurer mange på hva dette dyret er.

Quokka er et pungdyr

Denne lille wallabyen har det vitenskapelige navnet Setonix Brachyurus. Den er en type pungdyr i kenguru-familien og ordenen tofortannede pungdyr.

Dyr i den ordenen er alle pungdyr fra Oceania-regionen i verden. Det er et stort utvalg av arter innenfor ordenen. Du har sikkert hørt om minst noen få av dem, for eksempel kenguru, koala, vombat og den lille dvergpungsoveren.

En av de definerende egenskapene til denne ordenen av dyrearter er de to fremovervendte fortennene i munnen. I tillegg, hvis du tenker på at de går helt tilbake til Oligocene-epoken (for over 23 millioner år siden), kan du se at de har utviklet seg for å tilpasse seg mange endringer. Det er også grunnen til at det er så mange forskjellige arter.

Historien til quokka

Den første nedskrevne benevningen vi har av quokka kommer fra år 1658. Noen beskrev den som «lik en sibetkatt, men brun». Bare noen tiår senere oppdaget nok en person en og beskrev den som «en slags rotte så stor som en katt.”.

Selv om vi nå kaller dem quokka, hadde aboriginene mange forskjellige navn for dem. Det er for mange til å nevne dem alle her, men to eksempler er quak-a og kwoka. Dette var tydeligvis der vi tok det norske ordet fra.

Quokka er veldig nysgjerrig

Når det gjelder klassifisering, tilhører de Setonix-slekten. Dette ordet kommer fra latin, hvor «seta» i utgangspunktet betyr bust, og «onix» betyr klo. «Brachyurus»-delen vi nevnte ovenfor, kommer imidlertid fra gresk. Det kommer fra «brachys» (kort), «og»oura»(hale).

Eksperter mener at quokkaer bare forgrenet seg fra andre wallabyer i Macropus-slekten ganske nylig. De har ikke mange egenskaper til felles, og det er derfor en egen art ble opprettet for å klassifisere dem.

Generelle karakteristikker

Quokkaer er små, omtrent like store som en huskatt. De har kort, tykk gråbrun pels, med noen flekker av lysere farger. Nesen deres har ikke hår rundt seg, og de har små ører. Den lange halen deres kan imidlertid være alt fra 8 til 31 cm lange.

Når det gjelder kroppsvekt, veier de generelt alt fra 2,7-4,2 kg. Når det gjelder høyden (hodet inkludert), er de omtrent 4-540 cm høye. Bakbenene kan også bli nesten 12 centimeter lange.

Det er en viss grad av seksuell dimorfisme hos denne arten. I dette tilfellet har hannene en tendens til å være litt høyere og tyngre enn hunnene. Hannene er i gjennomsnitt omtrent en cm høyere og omtrent 0,5 kilo tyngre.

To quokkaer som sitter på bakken

Når det gjelder spisevaner, er quokka først og fremst en planteeter. Blader og stilker er to av favorittrettene deres, selv om kostholdet deres kan variere mye avhengig av regionen de er i, og hvilken sesong det er.

Vi bør også nevne at quokka er et nattaktivt dyr som lever i Øst-Australia. Mer spesifikt er de hjemmehørende i den sørøstlige delen av landet, inkludert Rottness og Bald Islands. Foreløpig har vi ingen grunn til å tro at det er noen underarter av dem.

Når det gjelder forventet levealder, har quokkaer en tendens til å leve til de er omtrent 10 år i naturen. I fangenskap kan de nå opp til 14 år.

Bevaring

I 1996 ble quokka inkludert på listen over «fauna som er sjelden eller nær utryddelse«. Det var flere forskjellige grunner til at den ble inkludert. For det første har habitatet deres krympet mye, og fortsetter å gjøre det. Quokka-bestanden har også avtatt år etter år, og de har fremdeles mange naturlige fiender.

Det tapet av leveområder og mangelen på mat som følger med er store problemer. Eksperter har funnet lokaliserte utryddelser i visse skoger på grunn av at de ikke var noe mat der som quokkaene kunne spise.

I 2013 innledet Australia en plan for å hjelpe arten til å komme seg. Den adresserer flere av disse risikofaktorene. Det betyr at den omhandler alt fra rovdyr som rever og ville katter, til klimaendringer, sammen med tap av leveområder og alle slags forskjellige sykdommer.

Foreløpig ser det ut til at antallet fortsatt går ned. Vi anslår at det er rundt 7 500-15 000 modne voksne i live akkurat nå. IUCN har også klassifisert quokka som en «sårbar art».

Til tross for alle disse motgangene, har quokka alltid et smil i ansiktet sitt. De er dessuten like villige til å dele ut smilene sine som å motta dem.