Grønnkardinalen er en søt og melodiøs sanger

28. august 2019
Grønnkardinalen er en av de fuglene som ikke går upåaktet hen, og dette har blitt et problem for dette sjeldne eksemplaret.

Alle problemene til grønnkardinalen stammer fra dens vakre sang og iøynefallende farge. Dette gjør dette dyret til en av de mest etterspurte burfuglene blant fugleelskere. Imidlertid er det faktisk ulovlig å eie et eksemplar.

Populasjonen har gått ned de siste tiårene, noe som dessverre betyr at den nå regnes som en alvorlig truet art. Å se dem i naturen er ganske spektakulært, men det er få og langt mellom observasjonene i disse dager.

Stilig og raffinert

Dessverre er den en ideell fugl å ha i et bur fordi den bare er 20 cm lang. Dette er enda en grunn til at den er en av de mest etterspurte fuglene i verden.

Hannens fjær har en gul farge med et grønnaktig preg og svartaktig børstelignende streker. Likevel, det som mest vekker oppmerksomheten rundt utseendet hans, er hans slående svarte fjærtopp. Hunnene viser mindre livlige farger, noe som ofte forekommer blant fugler. De har nyanser av grått og svart, men i lignende størrelse og samme kjegleformede nebb.

Grønnkardinalen har en karakteristisk fjærtopp på hodet som løfter eller senker seg etter humøret. I tillegg bruker hannen den også for å fri til hunnene. Under flyvningen holder kardinalen fjærtoppen i en lav posisjon for å forbedre aerodynamikken. På samme måte vil den senke den når den føler seg truet. Det er helt klart en indikator på dens sinnstilstand.

en poserende grønnkardinal
Kilde: https://alvearmendoza.gob.ar/alvear-un-refugio-del-cardenal-amarillo-y-el-aguila-coronada/

Grønnkardinalens leveområde

Inntil for noen tiår siden var det vanlig å finne grønnkardinalen i store områder i Brasil, Uruguay, Paraguay og Argentina. Imidlertid, med massiv ukontrollert fangst, har populasjonen blitt redusert til små områder i Sør-Brasil, Nord-Argentina og en del av Uruguay.

Områdene som denne lille fuglen liker mest er de åpne skogene og savannene. Dens utrettelige søken etter mat gjør at den beveger seg mye på bakken. Imidlertid er det vanligste å finne den sittende i trær og busker. Denne lille fuglen er alltid årvåken og på jakt etter noe å fylle magen med.

Matvaner og reproduksjon

Selv om de har et veldig variert kosthold, består det for det meste av frø, insekter og larver. Som de fleste småfugler, er den veldig opportunistisk. Den beveger seg ofte til veier og parker for å få mat. Imidlertid plager den ingen, ettersom den lyser opp hverdagen med sin melodiøse sang.

en grønnkardinal mellom greinene på et tre

Grønnkardinalen dekker store områder på jakt etter mat. Denne livligheten er det som får den til å lide mye når den fanges. Det er definitivt ikke en fugl som tåler livet inne i et bur.

Kardinalens reproduksjonssyklus er en veldig følsom affære. Fuglen trenger rolige, passende forhold for å gjennomføre det med hell. Hvis miljøet er ideelt, kan hunnen legge fra to til fire egg i en vakker grønnaktig farge, stripete med svarte flekker.

Hva holder fremtiden for grønnkardinalen?

Plantevernmidler og økte dyrkingsområder på steder der kardinaler pleide å hekke, har også redusert bestanden av denne unike arten. Fuglen er for tiden under beskyttelse for å prøve å repopulere områder der disse sangfuglene ikke lenger blir sett.

Å fange denne fuglen er også forbudt ved lov i hele Sør-Amerika. Oppgangen vil imidlertid være tregere enn forventet. Det er en art som trenger flere spesifikke forhold for å kunne reprodusere seg.

Bare tiden vil vise om denne lille spurvefuglen vil være i stand til å gjenopprette populasjonen den hadde for bare for 30 år siden. Dette er noe som absolutt enhver fuglelsker lengter etter.

Kilde for hovedbilde | http://www.todociencia.com.ar/aves-geneticamente-custodiadas/