Fakta om pinnsvin: Habitat, egenskaper og atferd

· 26. mai 2019
Dette lille pattedyret - som i økende grad blir populært som kjæledyr, har en forventet levealder på åtte år. Til tross for det sympatiske utseende, er det et territorialt vesen som vil forsvare seg med sine pigger hvis den føler seg truet. Så det er viktig å få dette dyret vant med mennesker fra en ung alder.

Dette dyret er et sjarmerende dyr som har blitt populært de siste årene. En av grunnene til dette kan skyldes all oppmerksomheten som kommer fra noen internasjonale TV-annonser. Nedenfor finner du noen fakta om pinnsvin og deres atferd.

Fakta om pinnsvin, et slående vakkert dyr

Når det gjelder pinnsvin, er piggene deres den mest kjente egenskapen, og også det mennesker frykter mest ved dem. Men den frykten forsvinner når vi ser de søte ansiktene og det søte bikket deres.

Trekk hos pinnsvin

Et annen ting du bør vite om pinnsvin er at piggene deres er ikke mer enn hule hår med et keratinbelegg, noe som gir dem det stive utseende. Til tross for mange myter om dem, kan de ikke skyte dem ut som om de var dartpiler. Og selvfølgelig er de ikke giftige.

Øynene på dette dyret er skilt langt fra snuten. Tuppen av den lille nesen er det som gjør dem enda søtere. Disse dyrene er vanligvis brune eller svarte, avhengig av hvilken type pinnsvin.

Ørene deres er små, spisse, og har en avrundet tupp som ligger ved siden av den lille, piggete kronen som er på hodene deres. Brystet, bena og hendene på pinnsvin er rosa og praktisk talt hårløse.

Mating av pinnsvin, og habitatet deres

Et av de vanligste spørsmålene om pinnsvin har å gjøre med kostholdet. Disse dyrene er omnivorer, og kostholdet deres er hovedsakelig basert på insekter, frukt og grønnsaker. De kan også spise kattemat fordi det er lett for dem å fordøye.

Pinnsvin spiser

Deres naturlige habitater og opprinnelsessteder er i Europa, Asia og Afrika. Men siden de blir veldig populære kjæledyr, har de også blitt flyttet til andre kontinenter. Så, pinnsvin kan bli funnet i nesten hvert hjørne av verden.

Etterspørselen etter dette dyret som kjæledyr har medført at artens populasjon øker. Selvfølgelig har alle saker alltid to sider, men det er ingen grunn til å gå inn på det nå.

Atferd hos pinnsvin

Selv om det kanskje ikke ser sånn ut, er pinnsvin territoriale dyr, som hunder og katter. Dette reflekteres i atferd hos pinnsvin. Hvis territoriet deres er truet, vil de bruke sitt beste våpen: piggene deres!

I tillegg er pinnsvin selvstendige skapninger. Dette er noe du bør huske på hvis du vurderer å skaffe deg ett som kjæledyr. Disse dyrene liker egentlig ikke å være en del av en familie, spesielt hvis de blir adoptert som voksne. Derfor anbefales det at du går til anskaffelse av dem når de er babyer, slik at de kan bli vant til et mer sosialt familieliv.

Atferd hos pinnsvin

Å rulle seg selv opp i en ball er uten tvil en pinnsvinets mest kjente egenskap. De kan rulle seg opp som en liten ball takket være fleksibiliteten til de spesielle og orbikulære musklene deres. Det er også en av måtene de forsvarer seg på. Så ikke bli overrasket om  pinnsvinet ditt gjør dette når du prøver å fange det. Det vil ikke komme ut av ballen før det stoler på deg.

I likhet med hamstere er pinnsvin også gode klatrere. Dette er viktig å huske på når du kjøper et bur fordi det bør ha et lokk.

Forskjellige typer pinnsvin som kjæledyr

Det er ikke lov å holde piggsvin som kjæledyr i Norge. Ikke alle pinnsvin er gode kjæledyr, og ikke alle har lov til å være kjæledyr. De vanligste er pygmy eller egyptiske pinnsvin, men det finnes også andre som kan adopteres. Her er noen av dem:

  • Vanlig pinnsvin. Dette eksemplet kommer fra Europa og er det vanligste å ha som kjæledyr på dette kontinentet.
  • Balkan pinnsvin. Denne skiller seg fra det vanlige pinnsvinet på grunn av fargen sin. Den har en mørkere nyanse av brun og brystet er helt hvit.
  • Amur pinnsvin. Dette er det største pinnsvinet, og lever i dag i Russland, Korea og Kina.
  • Afrikansk pygmépinnsvin. Denne lever i Afrika og kroppen er helt hvit, mens hodet har en mørkere nyanse.

Dette er bare noen typer, men det er mange flere som kan adopteres. Hvis du bestemmer deg for å ta med et pinnsvin i livet dittmå du sørge for at den du skal adoptere er lovlig der du bor.

De har en forventet levealder på 8 år, uansett om de bor i et hjemmemiljø som kjæledyr eller i naturen. Hvis du bestemmer deg for å få deg et, vil du se at ditt pinnsvin kan være et godt kjæledyr hvis det kan tilpasse seg et familieliv. Å ha et kjæledyr som ingen andre har, er ganske morsomt!